Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 16:05 1 597 21

Коктейли "Молотов" в центъра на Киев

  • украйна-
  • киев-
  • молотов-
  • църква-
  • патриарх вартоломей-
  • андрийвската църква

Неизвестни атакуваха прочутата Андрийвска църква и нападнаха свещеник с лютив спрей 

Коктейли "Молотов" в центъра на Киев - 1
Снимка: БТА/АР

Неизвестни нападатели хвърлиха петролна бомба по православна църква от 18-и век в Киев и нападнаха свещеник, предаде АР.

Говорител на Андрийвската църква, посветена на Свети Андрей Първозвани, каза, че запалителната бомба не е избухнала и не е нанесла щети на сградата.

По думите на говорителя архиепископ Евстрати четиримата нападатели са напръскали свещеник с лютив спрей. "Виждаме, че копиеносците на Москва отправят "ясни намеци" за сплашване на представителите на Вселенския патриарх", добави духовникът.

Андрийвската църква е построена в края на 18-ия век по проект на прочутия италиански архитект Бартоломео Растрели. Бароковата сграда се извисява на горната част на склон, който е най-популярната туристическа атракция в Киев.

Украинските власти предоставиха църквата на разположение на Вселенския патриарх Вартоломей, докато тече процедурата по даване на автокефалия на Украинската православна църква, тоест отделянето й Руската православна църква.

Коктейли "Молотов" в центъра на Киев

Руската патриаршия и Кремъл реагираха гневно на решението на Вселенския патриарх Вартоломей, който е смятан за "пръв сред равните" йерарси в източното православие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските свине

    10 30 Отговор
    скоро няма да мирясат и ще продължат да устройват провокации. Братята украинци трябва да действат твърдо и да им покажат къде зимуват раците.

    Коментиран от #3, #5, #10

  • 2 Куршум за Путкин

    8 21 Отговор
    Тогава ще се успокои света!!
  • 3 регулировчик

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Бандеровците са майсторите на провокациите. Щом пътнически самолет свалиха, за да се опитат да го джиросат на руснаците, смятай. Пък и учителите им добри.
  • 4 украинските свине

    26 5 Отговор
    Украинските свине скоро ще измрат от глад и студ и историята с Украйна ще приключи така безславно,както и започна!
  • 5 Мммм

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Само да не разберат укрите тъпи къде зимуват осите, че стана страшно.
  • 6 аналог

    20 1 Отговор
    ...Генерал Майкъл Роуз заяви, че заместник-председателят на мюсюлманския президиум на Босна и Херцеговина - Еюб Ганич, "организира тайна полиция, която водеше снайперистки огън по трамваите в Сараево". Целта била да се обвинят сърбите пред световното обществено мнение, че убиват мирни жители и така да се даде "правилен материал" на световните медии.
    С цел да предизвикват сърбите да продължат обсадата и така да бъдат представени като агресори в очите на световната общественост, властите в Сараево отказвали да го обявят за демилитаризиран град и да изведат военните части от него. Според генерал Роуз "в един момент през 1994 г., след американците обучиха и въоръжиха тяхната армия, мюсюлманските власти в Сараево отказаха да продължат процеса на преговори и умиротоворяване на ситуацията. Те сметнаха, че ще е в техен интерес бойните действия да бъдат продължени".
    Адвокат Лукич попита:
    - Искрено ли желаеха мир лидерите на босненските сърби?
    Генерал Майкъл Роуз отговори:
    - Да.
    По този начин висшият британски офицер потвърди показанията на други свидетели, според които "генерал Ратко Младич вземаше отговори и разумни решения. Тези решения спасиха населението от масови кръвопролития"....
  • 7 Барчо

    22 4 Отговор
    Да напишат тук колко руски църкви запалиха украинците и колко свещеници изгониха с бой от там.
  • 8 Руските свине

    5 19 Отговор
    са отгледали много предани роби. Хвърлят се като Матросов на амбразурата за да защитават честта на руската кочина. Но без успех.
  • 9 Borislav Popov

    16 6 Отговор
    Какви копиеносци на Москва ви гонят бе ? По вероятно католиците поляци да са намесени в тая работа. До сега заради руснаците нямаха смелост за такова нещо .

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 русофилска подлога

    6 19 Отговор
    Ако не сте забелязали ,руснаците са обявили война на всяка бяла и развита страна.Руснаците защитават исляма всячески а 90% от съюзниците им са все мюсюлмански държави и такива които са отритнати от запада.Единственото по-жалко нещо от тази руска политика ,са русофилските подлоги ,които също милеят за всяка мюсюлманска кочина ,която е съюзник на Русия.

    Коментиран от #15

  • 12 Руските свине

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли тези идиоти са ти братя?":

    Да, украинците са братя на българите. А руските свине са братя на русофилите.
  • 13 Преброяване на бесните язовци

    4 3 Отговор
    Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

    Коментиран от #14

  • 14 Преброяване на бесните язовци

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Преброяване на бесните язовци":

    Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров – успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз...
  • 15 Румяна Костова

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "русофилска подлога":

    Много ме разсмива подобна русофобска истерия....Русия била обявила война на белите държави?И как вървят военните действия ,да попитам? И къде е бойното поле?Как се справят тези бели държави срещу Русия,побеждават ли или търпят поражение..Крайно време е и останалия свят да разбере за развръзката в тази война,а не само Вие!

    Коментиран от #20

  • 16 Румяна Костова

    8 2 Отговор
    След ,,убиването ,,на Бабченко,за което обвиниха руснаците и лично Путин и последвалото му възкръсването,на украинците вяра никаква нямам .Украинците са царе по провокациите.Иначе нямат нито едно разкрито престъпление.В тази страна можеш да убиеш когото си искаш или да извършиш друго престъпление и после да го запишеш на руснаците.Никой няма да разследва и да разглежда други варианти .Ще си включа да видя какво ще каже Шарий,той е цар да разобличава идиотската власт в Украйна.
  • 17 Румяна Костова

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Не вярвам поляците да имат пръст ,чисто украински почерк си е.След обявяването ,че очакват автокефалията на църквата ,рейтингът на Порошенко е паднал с още един процент.Може би с посегателството над тази наистина красива църква се стреми покачване на рейтинга му,да се обвинят руснаците и хората да тичат към Филарет.Оказва се ,че нито една църква не се наема да му смъкне Анатемата ,изпята преди 18 години от Москва и сега Порошенко си търси друг Патриарх.
  • 18 Преброяване на бесните язовци

    5 7 Отговор
    Руския джендъраст Румян Костов пак се е насвяткал до несвяст с бойряшник. Руменчо, това че ти го слагат мъже не те прави жена.
  • 19 Kcaniba

    5 2 Отговор
    Психиатрия, маскирана като държава - Бандеростания уцраинсска.
  • 20 ссссс

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    На никой не му пука ,дали те размива или не.Има доста истина в това ,което е написал.Думата война е използвана като метафора ,а не буквално ,но за русофилското ти мозъче това не е ясно.Факт е ,че Русия играе сечено на всяка една развита държава по света и се сприятелява само с мюсюлмански страни и аятуласи.Да ви се чуди на акъла човек ,как се кланяте на такава гнусна страна.Русофилите сте до един антибългарски мекерета.
  • 21 TOЧKATA

    3 1 Отговор
    Като свършиха газа ,почнаха с ,,петролни,, коктейли да се демократизират...има КОЙ да им подсказва на борсуците.
Новини по държави: