16 Ноември, 2018 09:31 6 460 44

САЩ губят военната си доминация

  • доклад-
  • армия-
  • сащ-
  • доминация-
  • превъзходство-
  • русия-
  • китай

Сериозни предизвикателства пред американската армия

САЩ губят военната си доминация - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти направиха сурова оценка за американската военна мощ, нанасяйки удар по Стратегията за национална отбрана на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си. В доклада се казва, че военното превъзходство и доминация на американската армия са намалели в някои области.

В продължение на десетилетия глобалната роля, която САЩ са заемали, се е градяла на несравнима военна мощ. Предизвикателствата днес обаче са големи и превъзходството на Вашингтон е поставено под въпрос. Конгресът е възложил на Комисията за стратегията по въпросите на националната отбрана да изготви независим доклад, в който да бъдат дадени насоки и да се изкарат изводи за състоянието на въоръжените сили.

Екипът, оглавяван от бившия представител на Пентагона Ерик Еделман и бившия началник на морските операции адмирал Гари Ръфхед, е оценил стратегията на американските въоръжени сили. Военното превъзходство на Америка е еродирало до „опасна степен“, се казва в доклада. Русия и Китай си остават най-големите конкуренти на САЩ във военната сфера, но вече дори страни като Иран и Северна Корея, които не могат да се мерят с мощта на американската армия, представляват риск за националната й сигурност.

Москва и Пекин продължават да модернизират собствените си сили, а освен това търсят начини да противодействат на САЩ в области, които американците са доминирали в продължение на дълги години. Войната в Украйна е показала изключителната разрушителна сила на руската артилерия, се казва в доклада. Военните експерти съветват администрацията на Тръмп да не обръща гръб на съюзниците на САЩ, а освен това да намали риска от опасна зависимост от компоненти от чужди държави. Друга от препоръките е оставане в Близкия изток, дори след победата над „Ислямска държава“. В следващ конфликт САЩ могат да понесат „неприемливо голям брой жертви“ и загуба на значими активи, особено, ако войната се води на два или повече фронта, се казва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    49 7 Отговор
    те губят всякакъв вид доминация даже скоро искъствената кукла ще загуби доминация над иванка ...
  • 2 Кълвач

    81 7 Отговор
    Бреей, пак ли сме съюзници на губещите???
  • 3 Eeee

    37 8 Отговор
    САЩ здадоха багажа още през 2001г., гогато талибаните им удариха кулите.
  • 4 българче

    62 8 Отговор
    Задокеанската кочина първо да си нахрани 42-та милиона гладни и тогава да мисли за доминации.

    Коментиран от #7

  • 5 Да го кажем направо.

    79 3 Отговор
    Излезе и очевадната истина-САЩ доминирали по света заради военната си мощ-а не защото са демократични и защото спазвали някакви ценности...-както от десетилетия се опитват да ни убеждават. Сега соросоидите и амерските подлоги разбраха ли откъде идва всяка война и разруха по Земята???
  • 6 боцмана

    51 3 Отговор
    Някой да ме светне за някаква война спечелена от краварчетата. Грабнат се от оня край на света , появят се с гръм и трясък в някой район на света , поиграят си на войници , протръбят света , че са спечелили войната и се прибират. След тях държавите освен със старите проблеми се изправят и с тоталните разрушения от победителите. Много ми е интересно ако една война се проведе на тяхна територия какво ли щесе случи.

    Коментиран от #43

  • 7 моко бъчвата

    6 37 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    В САЩ, прага на бедност е 2400 долара за четиричленно семейство, значи че ако иман доход от 2399 долара се водят вече бедни хахахаххх.......бунак!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 моко бъчвата

    4 29 Отговор

    До коментар #8 от "българче":

    Имат пари ще си купят за ядене. А да си чувал че в САЩ има милионери на социални помощи?
  • 10 Кой печели

    24 5 Отговор
    Въпросът е те като губят, кой печели? Русия винаги е била по-силна от САЩ във времената на СССР, особено като ядрено оръжие. В момента Китай, като втора икономика след САЩ, много напредват, но дали това е добре за нас?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Инкогнито

    44 2 Отговор
    Не са загубили нищо от преди години просто руснаците излязоха на сцената и се видя истина за армията на САЩ. САЩ блестяха на фона на Ирак и Либия с Русия нещата седят по друг начин!

    Коментиран от #13

  • 13 Borislav Popov

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    Ами то се вида с “вагнера“ какво стана.

    Коментиран от #15, #21, #22

  • 14 505

    27 2 Отговор
    Вчера по HBO имаше документално филче за промяната на САЩ след Тръмп и видях такава мизерия в Пенсилвания след затваряне на мините за въглища. А хората в интервиютата бяха прост от по - прост! Един разправяше че Хилари била казала че ще затвори мините и затова гласувал за Тръмп а Тръмп също затворил рудниците обаче било по - добре защото се надявал Тръмп да ги отвори на ново!! Др. разправяше как от този район хората почвали работа вмините след прогимназията демек 16 г. и имало мако хора които ходили в колеж от техния град!
  • 15 Инкогнито

    20 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Аааааа, видА ли се? А дали не го видА само америте това?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 путлераст

    2 31 Отговор
    Е голяма мизерия в тази Америка бре, затова всички путлерасти дават мило и драго, да имигрират там.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Само питам

    4 25 Отговор
    Как ли се мъчи синчето на баш русофилката Курнелия в тая пуста Америка дето една армия не може да направи?
  • 19 българче

    16 4 Отговор

    До коментар #17 от "путлераст":

    В кочината има два милиона говеда от руски произход и 32 милиона говеда с произход от Германия. То се вижда кой имигрира.
  • 20 НКВД

    37 2 Отговор

    До коментар #17 от "путлераст":

    Капитализма не е това което ти дрънкаха по радио Свободна Европа и DW през 1985г.!!Не толкова лъскав и бая ръжда има по него. Пропагандата умре, в момента в който почнахме да пъруваме!!
  • 21 Borislav Popov

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Вагнер-а ще ти звучи в ушите когато ти изплющи дупето !
  • 22 Българин родолюбец

    32 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Ами то се видя с американските спец части как стояха на колене пред иранците и плачеха като момиченца .....линк искаш ли да видиш видиото.
  • 23 Не разбират

    10 25 Отговор
    Не съм сигурен дали това е добре или зле. Нашите български русофили не могат да разберат, че Русия не е СССР. Русия не дава пет пари за България. СССР ни даваше много и в онези времена беше стратегически съюзник на България. Но сега Русия не е. И какво се кефите, че САЩ не е първа военна сила?

    Коментиран от #25, #41

  • 24 кика

    17 4 Отговор
    Егото на краварите се срина ...готвят памперси.
  • 25 НКВД

    29 4 Отговор

    До коментар #23 от "Не разбират":

    Русия не е СССР за България обаче е СССР за Сирия и Сърбия!! И Русия не е СССР за България заради такива като Плевнелиев и Борисов ивсички русофоби НПО слуги които си мислят само за своята царевица!
  • 26 Townboy

    24 4 Отговор
    САЩ е по-слаба военна сила от Русия в момента. Но не това е проблемът, а когато Китай ги задмине, тогава ще стане страшно за краварите.
  • 27 jorfk

    13 2 Отговор
    Защо никой не коментира статията? Американски експерти казват:"военното превъзходство и доминация на американската армия са намалели в някои области"; "да се намали риска от опасна зависимост от компоненти от чужди държави"; "изключителната разрушителна сила на руската артилерия". И се признава следното ... В САЩ не се произвеждат някои много важни компоненти, от които се прави оръжие. Наскоро четох, че нито едно танково оръдие не може да се произведе в САЩ ... няма технолгия за производството му. Внася се от Германия. Някои от електронните компоненти за ВВС се правят в Малайзия, Тайланд и в... Китай. Част от корабите на ВМФ се правят с вносни гребни винтове. Но все пак експертите смятат, че изиставането е само в някои области. Интересно ми е в кои области няма изоставане. Все пак флотът на САЩ е най-големия в света. ВВС - също.
  • 28 ким

    21 3 Отговор
    Ква сила бе ! Та Ким им разби психиката
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 даскал

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "Емил":

    Не се прави на умен след като не ти достига мозъчна активност за тази дейност
  • 31 Morgoth

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Войната в Украйна е показала изключителната разрушителна сила на руската артилерия ............ Не знам какви са тези експерти, за които това е новина. Русия винаги е имала много силна артилерия. За разлика от САЩ чиито военни стратегии са основно свързани с морето, защото не очакват да водят война на собствения си континент, Русия винаги е залагала на силна артилерия, защото може да достигне по земя до конфилктните точки.

    Коментиран от #36

  • 32 Румен Гечев

    7 4 Отговор
    Много глупав народ пише тука. Всичко е лъжа и измама, с цел да искат още пари за военната индустрия.
  • 33 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    Въйиии...Значи демокрацията затова западала---щото се крепяла на америчкото оръжие....Западало оръжието ,западала и америчка!!!Така си и знаех ---освен пушкала- нищо друго няма в кратуните ви...Ма то си личи от пожара и стрелбите в училищата....Затях нямате пари и са плачевни,за оръжие ИМАТЕ БОЛ ПАРИ и пак нищо не става от вас.
  • 34 Бъз

    6 2 Отговор
    Наскоро гледах клип какво ще се случи ако цар бомба попадне в Марианската падина.
    Поздрави на всички ястреби!
  • 35 русофилска подлога

    2 10 Отговор
    Под губене на мощ ,означава моментно състояние,но тази мощ и доминация никога няма да бъде загубена.просто защото никоя друга държава неможе да се сравни по сила ,влияние и възможности със САЩ на този етап.Единствените които напредват ,това са Китай ,но още са доста пресни.Онея руски орки не ги смятаме за живи ,защото нито имат икономика,нито световно влияние ,а военната им "мощ" е предимно остаряла допотопна техника,която може да сресне само Бурунди.САЩ си остава най-силната ,влиятелна и доминираща страна и неможе да бъде изместена.

    Коментиран от #37, #38, #40

  • 36 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "Morgoth":

    Военната техника на САЩ е предимно нападателна ,защото САЩ е единствената страна в света ,на чиято територия ,неможе да се води война.Военната техника на Русия е отбранителна ,защото руснаците нямат възможност да имат нападателна ,понеже не са достатъчно развити и нямат финансовия ресурс.Затова не им остава нищо друго ,освен да се бранят !
  • 37 Borislav Popov

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "русофилска подлога":

    Искаш да кажеш че краварите са силни колкото целия останал свят ? А скрий се под юргана !!! По време на ПСВ един милион армия докарана в Европа им я смачкаха за два - три месеца ! Могат да воюват само с Джибути , Сомалия, Того , Мали и т.н.
  • 38 IQ ZERO💡

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "русофилска подлога":

    Знам че не се спори с радиоточка ,но след шестдесетте години много американски политици са били изкушени да нападнат СССР.А познай кой ги е отказал.
  • 39 Nnn

    4 2 Отговор
    От факта, че САЩ не са първа военна сила света може да бъде доволен.Това е гаранция, че няма да има операции тип Ирак, Либия, Югославия и т.н .
  • 40 jforfk

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "русофилска подлога":

    Най-харесвам такива коментари ... Толкова уверени, че отричат даже АМЕРИКАНСКИТЕ експерти. Не вярват дори на "бившия началник на морските операции адмирал Гари Ръфхед". Ами фактът, че е бивш означава, че човекът е съвсем "в час". Даже по зле. Информацията му е на известно количество години и той я ползва с известно закъснение. Този адмирал е бивш шеф на познатия у нас "оперативен отдел", фактически ползвател на всички данни на разузнаването на най-висше ниво. Но не. Нашите форумци са най-добре запознатите.
  • 41 Облак

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Не разбират":

    Русия никога не е била съюзник на България, България извършва предателство на Русия още в първата световна война когато България минава на Германска страна даже България е имала много приятелски отношения с Германия още преди двете войни,а дори сега когато войната е приключила всички страни са все още съюзници със същите държави от войната,а България е съюзник със Германия, Италия, Унгария, Румъния и Япония.
  • 42 Облак

    1 1 Отговор
    Аз съм сигурен,че ще започне трета световна война и когато започне Германия ще вземе надмощие и ще победи и Германия ще довърши това което беше започнала ще се радвам много Германия да победи във войната Германия е мощна държава и често аз искам да има война даже и в Библията се предсказва всичко.
  • 43 Облак

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "боцмана":

    БОЦМАНА- Да ти си прав какво ли ще се случи,ако се води война на тяхна територия например Германия, ако Германия води война в Америка, американците направо ще треперят от страх до сега никой от нашите съюзници не е бил на Американска територия,а те само са идвали в Европа водят война на наша територия и ние страдаме,а Америка не е страдала нападение, а пък през втората световна война Американците са били на Германска територия и също Америка бомбардира България, София и областите около София и селата, защото България е съюзник на Германия не на Русия и България винаги е била приятел на Германия преди двете войни и до сега.
  • 44 ЪУЪУ

    1 0 Отговор
    краварите са фалшив колос.икономически са зле/70 процента от икономиката им езауслуги/военно също изостават от русия и китай ./американската армия е небоеспособна в сериозно противопоставяне,защото има много джендераси/а като цяло сащ се крепи САМО И ЕДИНСТВЕННО НА ПЕЧАТАНЕТО НА ЛАНШНАТА ШУМА НАРЕЧЕНА ДОЛАР/ доларът се крепи само на статута си на резервна валута ,но това вече не може да спаси кравария и запада от краха който наближава