Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 19:55 1 323 2

При съседите: Свещениците трябва да останат държавни служители

  • гърция-
  • църква-
  • реформи-
  • алексис ципрас

Гръцкият премиер Ципрас напразно призова църквата да подкрепи правителствени предложения за реформи

При съседите: Свещениците трябва да останат държавни служители - 1
Снимки: БТА/АР

Влиятелната Гръцка православна църква заяви, че иска свещениците да останат държавни служители, като отхвърли част от предложенията на правителството за промяна на системата на плащане за църковните служители, предаде АР.

Светият синод на църквата заяви, че е гласувал единодушно "за запазване на настоящата система на заплащане за духовниците и служителите без духовен сан в Гръцката църква".

По-рано този месец премиерът Алексис Ципрас призова църквата да подкрепи серия правителствени предложения за реформи, целящи да решат десетилетни имуществени спорове и да прехвърлят заплащането на свещениците към отделна държавно финансирана структура.

При съседите: Свещениците трябва да останат държавни служители

Ципрас заяви по-късно, че този ход ще освободи 10 000 нови длъжности в държавния сектор на фона на ограничения в назначаването, които остават в сила след международните спасителни програми на Атина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитър Петър

    4 1 Отговор
    Глупости! В Евангелието ясно е казано че кесаровото на кесаря, божието на бога. Това означава че църквата и държавата власт са отделени институции.
  • 2 Паток

    5 1 Отговор
    Църквата не беше ли отделена от държавата, или бъркам?
Новини по държави: