17 Ноември, 2018 18:31 5 967 80

Русия: Искат да превърнат Балканите в плацдарм

  • плацдарм-
  • балкани-
  • русия-
  • сергей лавров

Западът така и не научи уроците от украинската трагедия

Русия: Искат да превърнат Балканите в плацдарм - 1
Снимка: БТА/ AP

Западните държави предприемат упорити опити да превърнат Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за вестник „Сръбски телеграф“. „След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за създаване на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантика, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това те избраха водещия в задънена улица път на разширяване на контролираното им геополитическо пространство, създаване на нови разделителни линии на европейския континент“, заяви Лавров. „Например, през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, в течение на две месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово“, добави той.

Според него един от резултатите на антируската линия на Запада е „режисираният и подкрепен от Вашингтон и редица европейски страни въоръжен метеж в Киев през февруари 2014 г.“. „В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да се превърне в успешна и процъфтяваща страната, се оказа въвлечена в кръвопролитна междуособица“, подчерта Лавров, съобщи Актуално.

„Създава се впечатлението, че Западът така и не научи уроците от украинската трагедия. Днес се предприемат настойчиви опити Балканите да бъдат превърнати в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настоятелно се изисква да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел“, каза той. „Знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да го принудят да прекрати взаимноизгодното сътрудничество с нашата страна. Сръбските братя уверено му се противопоставят. В Москва високо оценяват самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, аз съм убеден, че отговаря на коренните интереси на вашия народ“, добави руският министър на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    42 154 Отговор
    Предпочитам да сме бойно поле, отколкото отново под смрадливия руски ботуш. Никога това няма да бъде допуснато отново!!

    Коментиран от #18, #28, #68, #72

  • 2 Руските свине

    30 119 Отговор
    И техните слуги да при сметнат колко километра са от Балканите до руската кочина е тогава да квичат за плацдарми. Русия повече от век се е специализирала да се преструва на невинна жертва, но вече свършиха баламите, които да и вярват.
  • 3 ИВАН

    107 26 Отговор
    Запада явно много си ги обича чалмите - за пари и облаги са готови и майка си да продадат безродните западняци ... но ние сме българи и сме с братята славяни - заедно сме по силни.

    Коментиран от #6, #7, #9, #24

  • 4 Диди

    30 98 Отговор
    Тоя калугер Лавров няма право да говори за Балканите.Всяка държава сама си решава дали ще предприеме ЕС или не.Въпросът е защо почти никоя не иска ,,руското иго,,.Скоро Беларус ще се обърне към ЕС.Какво тогава ще прави Русия? Ще бъде агресивна,както винаги? Русия няма право да се меси във политиката на която и да е държава.

    Коментиран от #34

  • 5 Българин

    29 80 Отговор
    Да представиш агресията си към независима Украйна като "предизвикана от Запада кървава междуособици" може единствено арогантния мозък на престъпните руски политици под ръководството на военнопрестъпника Путин.
  • 6 Преброяване на бесните язовци

    17 46 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Запада толкова ги обича чалмите, че всички чалми са приятели на прошшѝя.
  • 7 Диди

    13 39 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Поредната простотия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    24 70 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Руските подлоги никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #78

  • 10 Българин

    25 66 Отговор

    До коментар #8 от "Хихихихи":

    Руската измет е платена, доказано е.
  • 11 Интересно

    51 7 Отговор
    Мирише ми на времето преди първата световна война.. повода пак го бяха намерили на балканите..
  • 12 Хихихихи

    42 8 Отговор
    Опааа, грешка, всичките амеби изпълзяха!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха

    16 36 Отговор
    Като са ви сръбски братя защо не ги защитихте?
  • 15 ИВАН

    56 15 Отговор
    Не виждам с кого би се обединил малък и слаб народ като българския, освен с осъзнати братя славяни - сърби, руси, поляци за да оцелее в тоя размирен свят ... унгарците и австрийците също водят добра политика на непримиримост към вредни за човечеството течения.

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Хихихихи

    40 10 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Виж сега недорасло, шашардисано укрохохълче. Някъде да съм написал, че съм влюбен в Лавров, само Путин, да живее Русия? Да съм написал-американците са говеда, президента им терорист? Не! Нали? Що не си караш със стария ник? Вярно изписваше го на латиница, но СерГей си ти ходи, даже ти тичка!

    Коментиран от #23

  • 17 100 на 100

    57 16 Отговор
    Всяка една дума на Лавров е Тоталната Истина!!!

    Коментиран от #20

  • 18 onq s konq

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Обичам те Ристе
  • 19 Българин

    23 40 Отговор

    До коментар #15 от "ИВАН":

    Всеки българин знае, че тия братя славяни, сърби и руснаци са най-големите душмани на България. Те могат да бъдат братя единствено на предателската русофилска пета колона.

    Коментиран от #73, #80

  • 20 Българин

    17 43 Отговор

    До коментар #17 от "100 на 100":

    Лавров е един жалък, арогантен лъжец.
  • 21 ТОЧКАТА

    28 12 Отговор
    Истината ,за съжаление-голата истина....само дето джендърите не осъзнава , че и ТЕ СА ИЗГОРЕЛИ...Никога не са влизали в сметката на запада.
  • 22 Хаха

    24 9 Отговор

    До коментар #15 от "ИВАН":

    Къде слагаш руси и поляци под един знаменател бре?Това е все едно ние да се обединим с турците.Малко история,стига с тия заучени фрази.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Borislav Popov

    15 10 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Да бе, запада обича чалмите, а руснаците ги мразят, затва и им правят турски поток !
  • 25 висок

    20 25 Отговор
    Народите на балканите искат да са плацдарм срещу Русия.... но продажните правителства на Сърбия и България са слуги на Русия. Заплахата на Лавров, че не е научен урока от Украйна се отнася за България. До няколко години с референдум, по демократичен път ние ставаме Крим-2!!! До тогава руснаците в БГ ще са над 1,5 млн!
  • 26 Генерал де Гол

    14 35 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "}
  • 27 Братушките за нас

    14 24 Отговор
    Татищев

    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Братушките за нас

    19 20 Отговор
    Иван Аксаков
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”

    Коментиран от #66

  • 31 Психиатър

    17 24 Отговор

    До коментар #29 от "българче":

    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 32 Братушките за нас

    13 15 Отговор
    руският военен кореспондент Данченко: „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“

    Коментиран от #40

  • 33 българче

    8 12 Отговор
    Българите за руснаците: БРАТУШКИ. хахаха.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Братушките за нас

    15 22 Отговор

    До коментар #29 от "българче":

    Русофилите сте най-големите национални предатели в целия свят. Под диктовката на Москва сти избили повече българи, отколкото са загинали през войните. И отново ви се иска да избивате и затваряте в лагери, затова лижете руски задници. Но само с това ще си останете.

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Диди

    6 10 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха ха":

    Ооо,ти си бил гений в изразяване на простащина, която е постоянен спътник на малоучниците..

    Коментиран от #39, #53, #57

  • 38 Братушките за нас

    16 15 Отговор

    До коментар #36 от "българче":

    Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ.

    Коментиран от #41

  • 39 Диди

    6 6 Отговор

    До коментар #37 от "Диди":

    ...да се чете ,,малоумниците,,.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българин

    14 18 Отговор

    До коментар #36 от "българче":

    Русофилите сте най-гнусните предатели на България и българщината, бе руски ибрик. Правите го от 140 години насам.

    Коментиран от #44

  • 43 Братушките за нас

    11 9 Отговор

    До коментар #41 от "българче":

    Далеч преди избухването на Руско-турската война през 1876 г. Русия се договаря тайно с Австро-Унгария, че на Балканите няма да се създава голяма славянска държава. Всички договори са вече публикувани и могат да се прочетат в интернет на адрес http://istmat.info/node/27109. Особено внимание предизвикват Райхщадското споразумение от 8 юли 1876 г., както и на Тайната конвенция между Австро-Унгария и Русия от Будапеща от 15 януари 1877 г., а и на договора с Великобритания от 30 май 1878 г. за изменение на Санстефанския предварителен договор. Всички тези тайни споразумения са подписани преди Берлинския конгрес и доказват еднозначно, че Руско-турската война не е била водена, за да се „освободи братският български народ“, както и че Санстефанският договор е бил подписан нарочно, за да служи за разбунване духовете на току-що освободените българи.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Wittmann

    6 7 Отговор

    До коментар #36 от "българче":

    Паметниците са ги направили душманите на българския народ
  • 50 Братушките за нас

    10 12 Отговор

    До коментар #45 от "българче":

    Над 70% руската армия на Балканите е била от етнически украинци. Нещо за тях да кажеш. Няма да те питам за поляците и фините.

    Коментиран от #52, #75

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Kcaniba

    11 10 Отговор

    До коментар #50 от "Братушките за нас":

    Ьогава е нямало украинци бро.
    Имало е руси, белоруси, малоруси.

    Коментиран от #56

  • 53 ха ха ха

    8 8 Отговор

    До коментар #37 от "Диди":

    Само тва ли можеш да отговориш??? Ма Ногу си зле Ф къфъта, ма уруспу. Трябва да те въдворят в гуминарана стая. Глей си резняците и не давай тон на живота на БЪЛГАРИТЕ!!! ЩОМ СИ НАПУСНАЛА - ИЗБЯГАЛА от Българшя НЯМАШ ПРАВО ДА ДАВАШ МНЕНИЕ!!! Цункай си патлазжаните и дъртия дирник на баш джадъ шМеркел!
  • 54 Георги Димитров

    9 9 Отговор

    До коментар #45 от "българче":

    Георги

    “Но и когато искаше Сан Стефанска България ,Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Проливите!”
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #52 от "Kcaniba":

    Не става само със злоба, укпашнофобия, българофобия и гола русофилия. Трябват знания и акъл.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Антрополог

    14 10 Отговор

    До коментар #57 от "ха ха ха":

    Русофилията е форма на неграмотност, омраза, простащина и грубиянщина, съчетана с патологична българофобия и ненавист към свободата.

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Гостъ

    10 6 Отговор
    Русия искат да превърнат Балканите в плацдарм ! Нищо ново !
  • 61 Доктор Ох Боли

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Антрополог":

    И за тебе ще има топъл и студен душ.Винагш вай ' доброто за наште пациенти.
  • 62 Антрополог

    13 10 Отговор

    До коментар #59 от "ха ха ха":

    Типичен русофил си, а русофилите са антибългари.
  • 63 СУй леп и Уешко мЕсо

    13 10 Отговор
    Не знам дали го осъднавате, ама Русия никой не може да я пипне, а нас ни газят като мравки.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Kurti":

    Това животно "БЕЧИ ЮРДЕК"...как изглежда?:)
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Далеко от дупката русия

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Америка е Велика, Америка ще победи.
  • 69 Да живее Велика България

    8 9 Отговор
    Русия да го духа, да живее демокрацията, Америка е Велика и справедливостта ще победи.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Усмивката

    6 1 Отговор
    Туй като закана ли ми звучи...балканте ,само че не са Украйна.И българският народ не счита Русия за заплаха,щото в противен слъчай Мейдана ще им се види циганска кавга в сравнение с онова което ще видят
  • 72 хахахах

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Нямаш идея какво е война в двора ти дано никога и не разбереш
  • 73 Румяна Костова

    9 7 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Душманите не са ни сръбски и руски народи,а ония хитреци които са в Народното събрание и по недоразумение се наричат българи.Нито сърбите ,нито руснаците имат принос да сме най -бедната държава в ЕС.Прогледнете най-после.

    Коментиран от #74

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Румяна Костова

    6 6 Отговор

    До коментар #50 от "Братушките за нас":

    70 процента от руската армия,воювала на Балканите била от украинци?Дали имате понятие колко по онова време са били етническите украинци?Ама и сто процента да са били ,важно е под кое знаме са се били и кой цар ги е пратил

    Коментиран от #77

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Хахахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Румяна Костова":

    Глупости на търкалета. Това може да го твърди единствено тъпак на ясла на.Сорос
  • 78 хммм

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А америчките фенчета ни довлякохте до хала, на който сме днес...

    Коментиран от #79

  • 79 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #78 от "хммм":

    Сам си се докарал на хала, на който си русофилче, не някой друг.
  • 80 Чист българин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Да живее Русия!!! От запада не съм видял нещо добро да е дошло за нас- последни сме по заплати, така наречените чужди инвестиции са си жива експлоатация... Когато бяхме с Русия бяхме номер едно на Балканите!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания