17 Ноември, 2018 21:00 3 211 37

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

  • финландия-
  • русия-
  • сигнали-
  • нато-
  • учение-
  • gps

Напрежение между двете страни

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали - 1
Снимка: БТА/ AP

Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки.

Посланик Павел Кузнецов „бе поканен в министерството в понеделник за обсъждане на въпроси с GPS“, заяви говорителка на ведомството пред АФП. Премиерът Юха Сипиле каза по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия регион излага на риск гражданската авиация.

Заглушаването съвпадна с учението „Традънт джънкчър 18“ („Единен тризъбец 18“) - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия. Преди учението Русия каза, че ще вземе ответни мерки, като посочи, че маневрите са „антируски“.

В четвъртък Финландия заяви, че подкрепя оценката на Норвегия, че руските сухопътни сили на Колския полуостров, близо до границата с Норвегия, са отговорни за заглушаването на GPS сигналите. „Източникът на намеса е очевиден за нас, а Норвегия има същата експертиза“, заяви финландският външен министър Тимо Суони. Русия нарече твърденията „неоснователни“.

Нарушението на GPS връзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предупреди пилотите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни. Пред септември 2917 г. властите в Норвегия заявиха, че заглушаване на GPS сигнали е повлияло на полетите в северната част на страната по време на руското учение „Запад“, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москва

    33 8 Отговор
    Ще дойде и ще ви каже!!? а да ви подариме една заглушителна система искат ли тия ескимоси??
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Руските свине

    14 44 Отговор
    Собственото си население не жарят, пък какво остава за другите. Изобщо не ги интересува, че може да падне някой пътнически самолет. Сега отново ще отричат до дупка и ще се правят на обидени.

    Коментиран от #6, #19, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шойгу

    49 3 Отговор
    Заглушавахме. И какво? Можем, заглушаваме. Нашите американски партньори е хубаво да не забравят, че на руска територия все още функционират 8 техни наземни станции за GPS, което става само поради добрата воля на Владимир Путин. Докато американските ни "приятели" не допускат да изградим същия брой наземни станции на GLONASS на тяхна територия.

    Коментиран от #13

  • 6 веселяк

    43 4 Отговор

    До коментар #3 от "Руските свине":

    При военни учения в района им няма полети на гражданска авиация! Пък и преди GPS самолетите само са падали, така ли бе льохман!

    Коментиран от #10

  • 7 Финландия

    32 5 Отговор
    Руснаци, заглушавали ли сте GPS сигнали?
    Миииии.. ДА
    Ай дубре, ние само да попитаме, ама нищо де, извинявайте за притеснението.
  • 8 Антижурналист

    35 2 Отговор
    Как аборигени ще се мерят с "астронавти". С ламповата им техника как руснаците ще заглушават цифровата електроника на западната инженерна мисъл въобще не го проумявам ... От край време ставаме свидетели как всеки некадърник се оправдава своите несгоди с Русия....Да тренират по често с карта и компас в края на краищата какво се оправдават като ученички май наистина се из.....сти западната цивилизация само оправдания и ние разчитаме на тях , Оле майко
  • 9 666

    18 2 Отговор
    Пред септември 2917 г.

    Завръщане в бъдещето ли гледаме :) По-полека с копчетата на клавиатурата :)
  • 10 Руските свине

    6 30 Отговор

    До коментар #6 от "веселяк":

    Са правили смущения на навигацията, бе приятелче. Ученията бяха в Норвегия, не във Финландия. Има ли руско престъпление или мерзост, която русофилите не могат да оправдаят и одобрят?

    Коментиран от #18, #25

  • 11 onq s konq

    6 38 Отговор
    Заглушаване на Джипиес -сигнал в Космоса който е МЕЖДУНАРОДНА СОБСТВЕНОСТ от дадена страна е ДИРЕКТНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ СИГУРНОСТТА НА ЗАСЕГНАТИТЕ И ДЕ ФАКТО Е ПОВОД ЗА ВОЙНА!А дали един спътник ще бъде "заглушен" или унищожен с лазер няма никакво значение-той е "ЕЛИМИНИРАН".А иначе в съвременността ИЗОБЩО НЕ Е НЯКАКВА СУПЕРФИЛОСОФИЯ да се заглушават подобни сигнали и абсолютно сигурно е,че Западът го може многократно по-ефективно от Русия.Въпросът обаче опира до ХУМАННОСТ и най-вече...БЕЗПАРДОННА НАГЛОСТ!

    Коментиран от #12, #31

  • 12 НКВД

    37 4 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Запада е в средните векове по отношение на военни технологии в сравнение с Русия!

    Коментиран от #15

  • 13 Гост

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шойгу":

    Тези ескимоси да не искат да правят учения на Нато на руската граница и евентуално да ги поканят на Кафе ?
  • 14 Доколенков

    25 2 Отговор
    А освем да са ви заглушавали дали не са ви и е....и?
  • 15 onq s konq

    3 28 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Аз обяснявам СМИСЪЛА НА РУСКИЯ ВРАЖДЕБЕН АКТ по смисъла ва Международните закони,ти ми говориш като "военен експерт"...Няма да те питам от къде притежаваш въпросното "секретно инфо" за да стигнеш до това заключение,нито от коя хралупа по света драскаш,нито от колко дена не си ял,нито дали имаш образование тип"забавачка",защото...няма смисъл.

    Коментиран от #17

  • 16 КГБ Териер

    32 1 Отговор
    Нали уж били много напреднали НАТО технически, защо нямат защита срещу заглушаване на сигнали? В случай на война отново ли ще се оплакват?
  • 17 НКВД

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Защтоги подхвърляш разни въпросчета завоалирано а съм в настроение да споделям днес. пиша от междупланетарната секретна база на,, съвецките космически сили" построена през 1971 находяща някъде в орбитата на Юпитер!!

    Коментиран от #20

  • 18 веселяк

    33 2 Отговор

    До коментар #10 от "Руските свине":

    Провери къде бяха ученията в Норвегия, после си отвори карта и виж границите на това място между Норвегия, Финландия и Русия. После мини на flight24 tracker и провери датите по време на маневрите колко граждански полета е имало в този район над Лапландия! Нито един! И сега да отвориш flight tracker-а, кьорав самолет няма да видиш! То трябва мъъъничко акъл, ама като го нямаш...
  • 19 Български ПО хелзинкски комитет

    36 1 Отговор

    До коментар #3 от "Руските свине":

    Добре де,а НАТО майка си ли търсят до границите на Русия.

    Коментиран от #21

  • 20 onq s konq

    4 27 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Според средната ми интелигентност и познания,ПОРАДИ ОТДАЛЕЧЕНАТА ЛОКАЦИЯ отговорите ти би трябвало да пристигнат...утре?Факта че пристигат дори преди да напиша нещо ми говори,че си си обикновен руски "кандидат-обманщик",базиран не по-далеч от КИТАЙСКИ СИБИР.

    Коментиран от #22, #23, #26

  • 21 Инкогнито

    30 2 Отговор

    До коментар #19 от "Български ПО хелзинкски комитет":

    Капиталистите отдавна се облизват за руския природен ресурс обаче знаят че ще се задавят там фатално затова обикалят като гладно куче пред Месарница!!
  • 22 НКВД

    21 2 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Нали ти казвам технологии обаче ти не искаш да повярваш!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 kjl

    3 2 Отговор
    Значи е време на колския полуостров да се организира една освободителна, демократична революция. Там всички полуостровчани са за демокрация, свобода на словото и равенство между половете.
  • 25 Хрис

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Руските свине":

    ПреАтелЮ, съгласно подписаното през април т.г. споразумение между НАТО , Швеция и Финландия за участие в ученията на Блока, двете страни предоставиха въздшното си пространство и териториалните си води за използване от участващите в учението " Единен тризъбец " сили и средства на НАТО ( в т.ч. и един български разчет за радационно и химическо разузнаване). Това (предоставянето) изисква организиране и поддържае на взаимодействие между щабовете на НАТО и Швеция и Финландия за контрол на силите, използуващи тези пространства. Това ако не е участи здраве му кажи. Ето ти и трите зъба на символичния
    тризъбец - НАТО, Швеция, Финландия.
  • 26 Хрис

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Ало, средния Ентелегент, юриста по Косми(ческо) право, българската дма местоположение не се заменя с локация, а с'дислокация. Хайде яхай коня и върви да спиш, че русофобията ти пречи на мисленето!
  • 27 Румяна Костова

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Руските свине":

    Е,какво ще търси граждански самолет на територия,в която вървят военни учения.Това да не е Украйна,че да пускат самолети да си прелитат там,където се стреля.GPS се заглушава по зададени координати,а не над цяла Финландия.

    Коментиран от #28, #32, #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дипломиран историк

    6 0 Отговор
    Заглушаването на сигнал не чак такъв проблем.Преди години се бях загубил в планината, намерих точните координати по примитивни способи.Първо, ориентацията на слънчевата светлина е до 5% отклонение от изток на запад и второто нещо, за да се ориентираш ти трябва и направление по магнитните полюси север-юг.Това последното можете да направите по следния начин.Вземате намагнитизирана карфица или просто магнит, който поставяте във вода и отгоре лист хартия стириопор или листо от шириколистно дърво над магнита.Така имате ориентация за посоката на движение с отклонение до 5%, взависимост в коя част от годината ви трябват тия координати.Равноденствието над България е 21-22март, най-голямо отклонение е 21-22юни, 21-22декември.делите си данните по четирите посоки спрямо датата и постигате точни координати.
  • 30 Иван

    4 1 Отговор
    Русия е №1 в РЕБ. Русия първа използва заглушаване. Още прец 1904 г срещу Япония. Русия проведе учение "Нанасяне на електромагнитен удар" на разстояние 4000 (четири хиляди) километра. В мястото на атаката не е оживяла никаква елекктроника и електротехника. Всичко се е върнало 200 г назад.

    Коментиран от #33

  • 31 123

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ти от къде си сигурен, че е толкова лесно да се заглуши ЖПС.
    А мериканците са 20 г след Русия в РЕБ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Руските свине

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Са ти промили мозъка необратимо.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 боцмана

    2 0 Отговор
    Ето това са днешните навигатори , без
  • 36 патето яки

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пред септември 2917 г.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: