Last news in Fakti

17 Ноември, 2018 19:30 1 824 4

Инциденти белязаха протестите във Франция

  • франция-
  • протести-
  • загинала-
  • жълтите жилетки-
  • горива-
  • париж

Протести по улиците на Франция

Инциденти белязаха протестите във Франция - 1
Снимка: БТА/ AP

Над 200 хиляди души протестираха във Франция против поскъпването на цените на горивата и изобщо на живота. Демонстрантка загина при инцидент, полицай беше леко ранен. Във вечерните часове напрежението в Париж се повиши. Демонстранти се изправиха лице в лице срещу жандармеристи в центъра на града.

Няколко инцидента белязаха протестите във Франция. В най-тежкия - демонстрантка беше прегазена от паникьосала се шофьорка в департамента Савоя. Жертвата е 50-годишна жена, предаде БНТ.

Вътрешният министър Кристоф Кастане беше информиран за обстановката с видеовръзки с префектите. Той поиска свободна лента, за да се избегнат подобни трагедии. На места протестиращи буквално лягаха на шосето. Протестиращи обвиняват президента Еманюел Макрон за положението.

Протестът, зароден в социалните мрежи срещу поскъпването на горивата, прерасна в по-общо недоволство от ниската покупателна способност и реформите на президента Макрон, и получи подкрепата на опозиционни сили. Опонентите смятат за недостатъчни обещаните мерки на правителството за компенсация на най-засегнатите от повишените цени. Според различни проучвания близо 2/3 от французите подкрепят протеста на "жълтите жилетки".

Инциденти белязаха протестите във Франция
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 0 Отговор
    До това води криворазбраната екология. Не може на гърба на обикновените хора богатите да искат да им е чистичко!
  • 2 Borislav Popov

    12 0 Отговор
    Макарона май го загази . Неговата политика и тая на Меркел - нещо не сработиха. Тикат франсетата да изберат Льо Пен . В момента Льо Пен разполага с 21% от доверието на франсетата а макарона с 18%.
  • 3 я гледай

    6 0 Отговор
    и там белите протестират
  • 4 ХанкоБрат

    7 0 Отговор
    Само в Евро жендърският мюсюлмански съюз полицията надвишава правата на ГЕСТАПО. Само в това сататинско съюзче медиите пропагандират по поръчка и се приемат закони ограничаващи белите хора, докато изхранват талибано негърските орди с високите си данъци. Колкото по бързо БЪЛГАРИЯ напусне Еврохалифата, толкова по голям шанс има ние българите да оцелеем.
Новини по държави: