19 Ноември, 2018 16:19 2 777 50

Руският газ тръгва към Турция догодина

  • турция-
  • русия-
  • турски поток-
  • газ-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Историческа стойност има този проект, заяви Ердоган

Руският газ тръгва към Турция догодина - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемония за завършването на строителството на морския участък на газопровода, на която присъства и руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни. "Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения", отбелязва турският държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    63 15 Отговор
    Русия и Турция заедно! Да живее " Турски поток" България да си дърпа сополите както винаги! 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    Коментиран от #36

  • 2 Инкогнито

    73 6 Отговор
    Нашия газов поток отиде при турците. Да не се чуди някой защо турците сега ще получават евтин газ а ние скъп! Да се изказват благодарности към кабинета на герб 2!!
  • 3 Мерт

    25 4 Отговор
    Путин похвали Ердоган, газът през Турция тръгва догодина
    Двамата президенти откриха сухоземната част от строежа на "Турски поток"
    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви мъжество и политическа воля за реализацията на проекта за изграждане на газопровода "Турски поток", заяви днес руският президент Владимир Путин на церемония в Истанбул по повод завършването на строителството на морския участък от газопровода, предаде ТАСС.

    "Защо? Защото в условията на растяща конкуренция без това подобни проекти не се осъществяват", добави Путин. Думите на руския президент бяха посрещнати с аплодисменти в залата, отбелязва ТАСС.

    "Предстои полагането на сухопътния участък на "Турски поток". Разчитаме, че тази работа ще се осъществява със същите ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както бе планирано, до края на 2019 г.", каза още руският държавен глава.

    Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган

    "Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

    Той подчерта, че отношенията между Анкара и Москва не се поддават на натиск от трети страни. "Ние никога не сме се ръковод

    Коментиран от #4

  • 4 Мерт

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мерт":

    "Ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения", отбелязва турският държавен глава.

    Изграждането на морския участък на газопровода "Турски поток", по който ще се транспортира руско синьо гориво до Турция, приключи. Това съобщи днес членът на управителния съвет на руския газов гигант Газпром Олег Аксютин, цитиран от Ройтерс.

    Аксютин обяви новината по телевизията, след като руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в Истанбул, за да отбележат завършването на морския участък от газопровода, уточни Ройтерс.

    Коментиран от #19

  • 5 гост

    55 4 Отговор
    А къде са сега онези умници, които се надпреварваха по телевизията да обясняват на простия си народ, че турски поток никога няма да се реализира, тъй като бил икономически по-неизгоден от този, дето щеше да мине през България?!?!?
  • 6 !!!

    30 3 Отговор
    Имаше едно говно-Щерев.
    Тази примат пееше,че този проектНИКОГА няма да успее.
    Примат Щерев-баса ти ще е 10000€!
    Чакам отговор.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА

    29 2 Отговор
    СТРАШНО ВЯРНА ПОГОВОРКА.ЗА ЖАЛОСТ НИЙ НИ ФЕСОВЕ КЛАТИМ НИ КРЪТУНИ КЛАТИМ...
  • 9 Минко

    47 3 Отговор
    Турция 85млн. пазар с добре развита промишленост и увеличаващо се потребление на газ , България 5млн. с 1 млн. калинки на държавна хранилка и икономика вързана на субсидии от Брюксел , също така вожда ни е надупен навсякъде освен към Русия,трябва да си много кух да го заобиколиш този фактор

    Коментиран от #10

  • 10 ivan4o

    34 3 Отговор

    До коментар #9 от "Минко":

    Навремето след 90а , Бг дипломати в сащ получават инструкции, за намаляване на населението в Б-я до 3.5млн. 7-8 млн. били супер много за държава като Б-я. Помисли сеа реално ,планът не работи ли?

    Коментиран от #43

  • 11 американoсран

    39 2 Отговор
    Америка e клозет!
  • 12 Леко, леко

    15 4 Отговор
    Подсмърчай леко саламалеко!
    ;)
  • 13 Днес един приятел

    18 2 Отговор
    Ми каза, че един авер му е казал, че шуринайката на една негова братовчедка чула, че някаква бабичка на пристанището в Бургас видяла на хоризонта един или два американски танкера с безплатна втечнена шистова газ. Тъй, че чакаме я американската втечнена газ за хъба, ще дойде скоро.
  • 14 Borislav Popov

    13 16 Отговор
    Е тва е, свали самолет, получи тръба, убий посланник, на ти и газ, да върви по тръбата ! Да живее турско-руската дружба, слава !

    Коментиран от #29

  • 15 479

    9 30 Отговор
    Голяма грешка на Ердоган да направи Турция изцяло зависима от Русия. В допълнение към това ще плаща по-скъп газ защото идва от далече. Когато газът идва от разстояние, от Сибир вместо Египет - Кипър - Израел, винаги е по-скъп. Жалко за турския народ.
  • 16 факт

    8 9 Отговор
    Турция умее да владее Русия, обаче без Русия да се осъзнае че всъщност е така !
  • 17 ЪРП

    21 2 Отговор
    НАЙ-ГИГАНТСКАТА ЗАСЛУГА ЗА СУПЕР ЕНЕРГИЙНИЯП ПРОЕКТ "ТУРСКИ ПОТОК" ИМА ВОЖДА НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ И ГЕРБЕРАСОПИТЕК-ДРУЖИНКА!!!!!!!
    ......ХВАЛА, НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ЗА ТЯХНАТА НЕПОДКУПНОСТ, НЕПОДВЛАСТНОСТ НА ЧУЖДО ВЛИЯНИЕ И ВИЗИОНЕРСКА СТРАТЕГИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Салам Алеко

    7 32 Отговор
    За тези които не знаят! Потока стига до Одрин, и му слагат една тапа! Турция ще получи евтин газ, само ако продължи газта към Европа! Най-готиното е че няма да продължи! Така че Турция ще си плати и тръбите, ще си плаща и газта! Чакайте само!

    Коментиран от #20, #41

  • 19 Салам Алеко

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мерт":

    Много хубаво съчинение! Сам ли го написа? Или Синан ти подсказваше?
  • 20 ivan4o

    18 6 Отговор

    До коментар #18 от "Салам Алеко":

    В германия има нов лидер скоро, франция също ще смени макарона, и познай дали нема стигнат до ефропа теа тръби, жалкото ,че ще минат през гърция и така. Агента на Сащ меркел пътник ,идват десните на власт дет мрадят америщанци!хахахаххах ти седи и чакай там керфана си върви

    Коментиран от #21

  • 21 Салам Алеко

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    Не си ме следил Ванка, точно през Гърция, е невъзможно да минат! А ако имаме в него момент и правилните политици, бедна тие фантазията кво може да стане!

    Коментиран от #24

  • 22 Къде по евтино

    11 2 Отговор
    Е втечнена американска, нали? Блазе ни на нас, ще я дочакаме
  • 23 Леко, леко

    12 3 Отговор
    Подсмърчай лека саламалеко ;)
  • 24 Е какво може да стане

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Салам Алеко":

    Ще пълните хъба с бобенозелев газ

    Коментиран от #31

  • 25 1234

    9 13 Отговор
    Джагалите станаха Руска колония ,ватенките ги изядоха отвътре.
  • 26 Коли го бура

    15 1 Отговор
    На турския народ дали тръбата ще продължи през Гърция или българия и дали изобщо ще продължи. Те за тях си тръба имат и не само тази.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 случаен

    9 10 Отговор
    Хубаво, само че като започне Путин да спира кранчето ако не му играе Ердо по гайдата, пак ще си говорим. Първо нека тръгне потокът.

    Коментиран от #30

  • 29 никси

    9 6 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    абе ти маи не си присьствал в часовете по бьлгарска история кои ни спаси от руско турската воина нас бьлгарите 500години от турско робство кои и кои бяха опьлченците на шипка малко прочети история и тогава умуваи и плюеш тоя дето всички ни извади от калта енати сега евтин газ че мисе грееш на куро и чесипваш уколата евтин газ през крив макарон на куково лето като неъи харесва бягаи си у щатите там може датие по добре плямпаш глупости а инче се биеш в гардите чеси бьгарин плюваи още това си е за твоя сметка
  • 30 Като Путин врътне кранчето

    10 6 Отговор

    До коментар #28 от "случаен":

    Ердоган ще отвърти повечко кранчето на ТАНАП и на Путин ще му секнат паричките. Това е все едно ти да спреш да продаваш на един от двамата ти най-сериозни клиенти

    Коментиран от #44

  • 31 Салам Алеко

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "Е какво може да стане":

    Много трудно е да обясняваш на бракми, че мечтата да стане Мерцедес, е неосъществима!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 ivan4o

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Салам Алеко":

    Мерцидеси ма, ПСВ И ВСВ стана навсякъде у мерцидеси!пахахахха

    Коментиран от #34

  • 33 Е, не че не сме виждали

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Салам Алеко":

    Мерцедес с газово пълна инжекция на втечнен американски газ ;)
    Мечтата на всеки баровец. Хахаха
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЦРУ

    3 6 Отговор
    Руска газ НЯМА ДА ТРЪГНЕ към ЕС ……..ДОКАТО ЖУЖИ не изпълнява ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО …..100 пъти го казаха ...а русофилите - българомразци само това повтарят ! Защо се наложи САЩ да изпратят 4-ма сенатори и те да принудят Орешарски ПУБЛИЧНО да се откаже от Южен поток .заставаики със заредени КОЛТ-ове зад него ! ЖУЖИ искаше по тръбите от ЮП да има само руска газ …...и...ВНИМАНИЕ !!! искаше земята около трасето ДА Е ТЯХНА !!! 100метра в ляво и дясно ! ТОВА ЩЕШЕ да е РУСКА ТЕРИТОРИЯ …..да сложат КПП-та и да ходиме от сф. до Русе със открит лист .проверяван от /зелени Човечета / ...ТОВА ли искат русофилите ?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Инж.Ганьо

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "Иванов":

    Ердоган такава основа хвърли на Турция, че идните години те ще трупат милиарди от летища, канали, мостове, газопроводи, а ний тука ще си теглим сополите и ще се обвиняваме взаимно. Над 3 млн. сирийски бежанци прие,от тях всички които са с образование лекари, инженери и др.им даде турско гражданство, а от младите и боеспособни създаде армия,които станаха първи помощници на турската армия в Северна Сирия срещу ПКК. Останалите шушумиги ги праща към европейските граници за да получава пари за тяхната издръжка.

    Коментиран от #40

  • 38 Ти беше сигурен

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Иванов":

    Че тръбата нямаше и да се положи. Уви действителността е жестока за байиванйовците и байганювци и е различна от желанията им.
  • 39 умник

    2 2 Отговор
    И защо турците трябва да плащат за руския газ? Моретата на Кипър и Гърция имат безплатен газ. Нека намерят оправдание, да убият хората там и да го откраднат. И понеже там има много газ, останалия да го продадат на Европа. За още повече растеж-печалба.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Така че

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Салам Алеко":

    За тези които не знаят , края на 2019 изтичат договорите за транзит на газ през Украйна. Всички ние Румъния, България , Турция, Гърция спират да получават газ по Балканският Газопровод , от който ние освен че получаваме газ , получаваме и сериозни пари , като транзитираща страна , която поддържа тръби , и мощности, освен това до сега имахме и някакви козове , за договори с руснаците. Румънците се предполага , че имат свой газ , и само зимата имат недостиг. Турция прехвърля всички нужни и количества по -една от новите тръби , БЕЗ ДА ПЛАЩА НА НИКОЙ ПОВЕЧЕ, или да се съобразява, договаря се пряко с руснаците , на прекрасни цени, тя е и голям консуматор , може да получава газ от 3 страни , и в същото време да блокира всякаква друга газ , от страни добиващи газ. За Турция това идва "ДЮШЕШ" Всяка чужда газ попадаща на територията на Турция става 40% турска собственост. Без да добива газ Турция става газова държава , и износител на газ , а държава износител на нефт и газ - бедна няма. Мястото където може да се заобиколи Турция , през остров Кипър към Гърция , се блокира от турски военни кораби , и се гонят дори и проучвателните кораби , обявено е за турска икономическа зона. Там от години е назрял конфликт между Турция - Гърция и Израел от другата страна , но нищо не може да се направи . Гърците имат терминал за втечнен газ , който сега разширяват , вероятно поради лошите отношения Турция няма да им пусне тръба - за сега.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ivan4o":

    Навремето след 90а , Бг дипломати получават инструкции от МАСКВА за намаляване на населението в Б-я.И на тяхно място по ченоморието се заселват 300000 ушанки! Тези митове за някакъв американски план са пълна измислица от КГБ.Още повече че и до сега Б-а се управлява от бившата ДС,която се контролира от кремъл!
  • 44 случаен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Като Путин врътне кранчето":

    Поживем, увидим! Не мисли че Русия има неизчерпаеми източници на газ, пък и техниката й не е от най-добрите. Всичко е политика, но времето ще покаже. За сега потокът е само проект.
  • 45 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    тая партенка с турски поток продължават да ни я навират в лицето.къде и за какво ще ходи тоя газ че хич не е ясно?от догодина тръгвал!!!!ама за къде тръгва?турция си има газ от бая източници,а връзката му с европа не е договорена и не е изградена!!!евентуално ще пуснат едната тръба да се види че има нещо на лице и ще се снимат колко голяма работа са свършили,подобно на сега.
  • 46 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Така че":

    А за такива като тебе , дето хем не знаят , хем ЛЪЖАТ като дърти цигани , България има договор за ТРАНЗИТ до 2029 година !!!!!! Със клауза , че с газ , без газ , руснаците плащат 90% от капацитета !!!! Също има договор за доставка до границата с Украйна !!!!! Оттам нататък сигурно румънците ще откажат да го "пуснат" , а , хахаххаха !!!! Събирай си миризливите гащи и хващай пътя към батя , че още малко и такова "така че" ще видиш , че ще ти пламне междубузието !!!!
  • 47 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Така че":

    Пресъхват ти на тебе рубличките , това пресъхва , ама не знам нас какво ни интересува , освен да ни радва , хахахха !!!! Кога видиш тръбата да "пресъхне" , значи твоите любимци са изчезнали от картата , това ще "пресъхне" , хахахах !!!
  • 48 гост

    0 2 Отговор
    За всички неориентирани , не слушайте глупостите на рубладжиите , БЪЛГАРИЯ ИМА ДОГОВОР ЗА ТРАНЗИТ с Русия до 2029 година !!!! Дали газа ще върви от север на юг или от юг на север си е техен проблем , но цената е същата и се заплаща 90% , даже и без транзит , тоест и без разходи за България !!! Газпром и без това е на ръба на фалита , а акциите и на СП 1 и 2 за ЗАПОРИРАНИ и приходите от транзит от СП 1 отиват директно в швейцарски съдия изпълнител за погасяване дълга към Украйна !!! Всички държави по тръбата от Украйна до Австрия СЪЩО имат договори за транзит за 5-10 години напред и единствения начин е ДОБРОВОЛНО да се съгласят да се откажат от тях иначе Газпром може само да го духа !! В момента на Германия и Франция им е казано , че ако пуснат СП 2 повече автомобили и всичко друго във САЩ няма продадат и бройка , да не говорим за другите "дребни" спънки !!! А фирмите участващи във СП 2 вече половината се отказаха , а другата се чудят как да направят същото без големи загуби !!!
  • 49 Инж.Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Салам Алеко":

    България сама си изтърва каймака-над 2 млн. млади образовани заминаха. Развитите държави не се занимават с глупав национализъм, а с икономика .
  • 50 гост

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Няма значение накъде ще тръгне тръбата - дали към България или през Гърция към Италия – правилата са едни и същи, а от Руска страна не им се иска да спазват тези правила. Това е простичката истина. Това е една от причините и Южен поток да отпадне преди 4 години. Дори днес президентът Путин не пропусна да отбележи този факт. Да говориш 4 години за проект, който така или иначе е бил обречен, значи, че ти имаш някаква болка за цялата тази история. Хубаво е да гледаме от малко по-различна позиция какво се случва около газовата война, която набира скорост в Европа. Тя е по обясними причини - всеки търси да вземе по-голям дял от пазара. Путин каза, че „Турски поток“ имал съзидателен характер. Аз бих казал, че има назидателен. Руснаците не се притесняват, че някой ще им вземе и 32-та процента пазарен дял. Притесняват се, че, появявайки се други играчи, ще бъдат принудени да продават на по-ниска цена. !!!!!! На ПО-НИСКА ЦЕНА при положение , че тя вече е под себестойността за Раша !!!!
Новини по държави: