Last news in Fakti

19 Ноември, 2018 16:35 1 351 1

Преходният период за Брекзит – преди изборите

  • тереза мей-
  • брекзит-
  • преходен-
  • период-
  • великобритания-
  • ес

Тереза Мей няма намерение да подава оставка

Преходният период за Брекзит – преди изборите - 1
Снимка: БТА/ AP

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори на острова, предаде Ройтерс. Тя заяви това на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.

Премиерът каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия, предаде ТАСС.

"Стремим се към сделка, която ще работи за Обединеното кралство. Нека няма и капка съмнение, че аз съм решена да я постигна", каза Мей в речта си и получи бурни аплодисменти. "Светът се променя бързо, но не и нашата география: Европа завинаги ще остане най-близкият ни пазар и е изключително важно да гарантираме граници, през които стоките ще преминават свободно", добави тя. Преходният период след Брекзита трябва по план да продължи до края на 2020 г., но главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние каза, че той може да бъде удължен, за да се даде възможност за доуточняване на детайли от бъдещите отношения.

ЕС ще проведе на 25 ноември среща на високо равнище, за да обсъди проекта за споразумение. Някои подкрепящи Брекзит министри искат части от него да бъдат преработени, но Германия изключи такъв вариант. Генералният директор на най-голямото бизнес лоби във Великобритания Каролин Феърбеърн заяви на форума, че британските политици играят рисково и залозите са големи, защото може да се стигне до Брекзит без споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    5 0 Отговор
    До тука беше дъртата, вече никой не й ще брекзита.
Новини по държави: