Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 08:53 1 576 9

И Париж планира наказание за Рияд

  • франция-
  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Саудитският външен министър нарече неверни твърденията, че престолонаследникът е дал заповед за убийството на Хашоги

И Париж планира наказание за Рияд - 1
Снимки: БТА/АР

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви късно снощи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, предаде ДПА.

Франция действа съгласувано с Германия и "ние много бързо ще вземем решение за известен брой санкции от наша страна", каза Льо Дриан пред радио Юроп Едно.

Германия наложи вчера забрана за влизане в страната на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че са свързани с убийството на Хашоги.

Льо Дриан заяви, че "цялата истина за случилото се на Хашоги трябва да бъде разкрита".
Саудитска Арабия е един от най-важните клиенти на френската отбранителна индустрия. Страната внесе от Франция оръжия в размер на 1,38 милиарда евро миналата година.

Същевременно саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр каза, че твърденията, включително тези на ЦРУ, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е дал заповед за убийството на Хашоги са неверни, предаде Ройтерс, като се позова на арабския в. "Аш Шакр ал Аусат".

"Ние в кралството знаем, че подобни твърдения относно престолонаследника не се базират на истината и ние категорично ги отхвърляме, независимо дали тези твърдения са изтичане на информация или не", каза министърът.

"Това са изтекли твърдения, които не са били официално обявени и аз забелязах, че те са базирани на оценка, а не на убедителни доказателства", добави той.

И Париж планира наказание за Рияд

Министърът каза, че Рияд вече е поискал от Турция обяснение относно значението на думите на турския президент Реджеп Ердоган, че заповедта за убийството на Хашоги идва от най-високите нива на саудитското ръководство. "Те ни потвърдиха категорично, че престолонаследникът не е бил визиран чрез тези изявления", каза министърът, визирайки турския отговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    5 2 Отговор
    не че защитавам талибаните но от каде на каде други държави ще им се месят в семейния живот на издухани ислямисти всеки да си гледа държавицата какво са се юрнали всички със санкциите за тях убииството си е ежедневие те не са като хората да ценят човешкия живот защо не им налагате санкции като се избиват редовно ???колкото повче се самоизбиват толкова по-добре ще живеем ние!!!
  • 2 Ужас

    10 0 Отговор
    Скоро ще им покажат как се прави арабска пролет! Все пак сирия не падна, а им трябват природни ресурси!

    Коментиран от #3

  • 3 Гочето

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ужас":

    Те си го търсят с тоя режим от древността
  • 4 Пешо

    8 0 Отговор
    Германия и Франция провеждат изследване кои 18 саудитци не желаят да ходят в Европа и като установят кои са те, налагат им санкция да не посещават страните им. 😂
  • 5 Иван Гешев

    7 0 Отговор
    Как да налагат санкции на мюслитата, като те самите на половина са пълни с мюслита?
  • 6 Румяна Костова

    6 0 Отговор
    Много ,,сериозни" санкции за измислили в Германия.Забрана на 18 саудити да посещават страната им.Много ще ги заболи.Парадът на лицемерието продължава.Световните медии са с къса памет,скоро ще забравят този случай.
  • 7 БОШ ЛАФ

    4 0 Отговор
    Глей ся кво стаа ? Тамън ние сключихме договор да им продадем няколко камили от зоооградината и йоп трябва да ги санкционираме.
    Тюххх жък цък , ама ич не ни върви в бизнеса с приятелски народи.
    Нещо все на камък удряме , остава да пробваме търговия със северна курея та белким им продадеме нящо.
  • 8 Аоо

    3 0 Отговор
    Тези тъпаци като защитават престолонаследника да плащат жестоко .Убйството в исляма е абсолутно забранено в религията а те се трепят за престола демек това е за простолюдието диваци.
  • 9 веселяк

    6 0 Отговор
    Ей, ама сега да не вземете всички да опънете едни санкции на арабейшъните? Помислете, проверете, претеглете и след някоя друга годинка току виж случая се забравил! Не се пънете излишно, това да не ви е Русия!
Новини по държави: