Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 12:28 1 242 7

Мръсният въздух убива

  • мръсен въздух-
  • замърсяване-
  • смог-
  • кислород

Замърсеният въздух съкращава живота с близо 2 години

Мръсният въздух убива - 1
Снимка: БТА/АР

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на учени от Университета на Чикаго.

Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1,6 години. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него жители на части от Индия, живеят 11 години по-малко заради високата степен на замърсяване на въздуха. Там средната продължителност на живота е малко под 69 години, според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са създали интернет сайт, който казва на потребителите колко години живот може да им коства замърсяването на въздуха в района на страната, в която те живеят.

Китай и Индонезия са също сред страните, в които микроскопичните частици, носещи се във въздуха, нанасят "най-тежък удар" на жителите, като съкращават продължителността на живота им респективно със седем и с пет и половина години.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили план за намаляване на замърсяването на въздуха, въпреки че трябваше да го направят още преди три години, посочва доклад на Световната здравна организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    15 2 Отговор
    и герб също!!!
  • 2 onq s konq

    4 3 Отговор
    Тва спорет мене не е верно!Ас съм от партя герп!

    Коментиран от #4

  • 3 цъфнал гербер

    10 1 Отговор
    БЕЗПАРИЧИЕТО НАЙ МНОГО УБИВА.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕКСПЕРТА

    6 0 Отговор
    СЛЪНЦЕ ,ВЪЗДУХ ,ОНАНИЗЪМ ,ЗДРАВ И ВЕДЪР ОРГАНИЗЪМ.
  • 6 РАМБО

    1 1 Отговор
    Абе всеки ден излизат нови и нови замърсители , то не беше олово , после азбест после живак сега прахови частици - тия съкращават живота с 2 години , тия със пет , тия с осем и кво излиза - ВЕЧЕ ЖИВЕЕМ МИНУС 160 ГОДИНИ ????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.