21 Ноември, 2018 07:27 2 358 27

Ето къде ще кацне следващият марсоход

  • роувър-
  • всъдеход-
  • наса-
  • марс-
  • кацане-
  • мисия-
  • марс 2020-
  • сащ-
  • джезеро

Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати

Ето къде ще кацне следващият марсоход - 1
Снимка: БТА/ AP

Следващият всъдеход на американската космическа агенция НАСА, който ще изследва планетата Марс и е наречен "Марс 2020", ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета, съобщиха от НАСА, предаде БНР.

Роувърът ще издирва следи от минал живот на микробно ниво на Марс. Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове. Преди 3,5-3,9 милиарда години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е потегляла мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра.

Специалисти смятат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво". "Марс 2020" е първият всъдеход, който ще съхранява мостри по такъв начин, че бъдеща мисия до Марс ще може да дойде и да ги прибере. В момента на Марс действа само един роувър на НАСА - "Кюриосити", който има собствена лаборатория за химически анализ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРЕЖНЕВ

    9 7 Отговор
    Там има поне четири руски марсохода,да внимават американците да не се сблъскат.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Живков

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "БРЕЖНЕВ":

    Има четири скапани Москвича . И не били на Марс а в гаражга в Мировяне.
  • 5 ****

    6 11 Отговор
    Когато кацне тогава да говорят,а тая снимка доказва,че Холивуд работи добре,както и при кацането на луната.

    Коментиран от #10

  • 6 симу

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Насран русофил":

    Рано си се дрогирал бе гендир ! Ку тъ срешна верну шъсъ испуштиш

    Коментиран от #8

  • 7 читател

    4 6 Отговор
    Омръзна ми от фалшиви евроатлантически новини.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сссерем

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "****":

    Кацането на луната са го наблюдавали 800 милиона човека по цял свят,а Гагарин никой не го виждал да лети,и той таман да си каже човека и те го думнаха.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 СССР

    5 3 Отговор
    Дрогари и дрогарки и братушките ще пратят апарат на Марс съвсем скоро през 3020та !
  • 12 ****

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Сссерем":

    Ами сега когато виждаш тази снимка,сигурно ще искаш пак да ме убедиш,че е направена на марс,след като е кацнал марсохода им,така ли?

    Коментиран от #16

  • 13 ****

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Сссерем":

    Казваш 800 милиона са наблюдавали кацането на луната,на какво са ги наблюдавали,ако е по телевизията,всеки ден поне 2 милиарда човека гледат филми с убийства,там убийствата реални ли са ?

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пешо

    2 3 Отговор
    Краварските марсоходи ще кацат единствено и само на снимачната площадка на Холивуд. Може и на тази на която снимаха кацането на Луната, само декорите да поразместят.
  • 16 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "****":

    Как да е направена на Марс ,като този марсоход ще кацне там през 2020г. бе ,каскет малоумен.Друг е въпроса ,че САЩ изпратиха 2 марсохода там.Един през 2003г. и един през 2011г.Можеш ли да ми кажеш руския марсоход къде е ? Можеш ли да ми кажеш една ,едничка руска мисия извън околоземната орбита въобще ? Няма нали ? Осъзнаваш ли колко са дребни твойте руски господари в космически аспект и ,че незнаят и немогат да правят мисии по-далеч от околоземната орбита ?

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Готин ама не съвсем

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Тъй, тъй!
    Само дето руснаците правят първото меко кацане на Марс на 2 декември 1971 година! Пък ти си пиши, не ми пречиш!

    Коментиран от #18, #25

  • 18 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Готин ама не съвсем":

    Говорим за Русия ,а не за СССР ! Не бъркай двете понятия. Русия в момента няма и 10% от възможностите на СССР.От там идва и въпроса.Кажи ми една ,едничка руска мисия по-далеч от околоземната орбита ? Твърдите уж ,че Русия в момента била космическа държава ?

    Коментиран от #19, #20

  • 19 райха

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Последната далечна мисия е на ссср през 1982г. ,когато пращат сонда на Венера.След разпада на съюза,Русия вече не прави подобни проекти ,понеже такива начинания гълтат голям финансов ресурс ,какъвто Русия.Реално в момента всичко свързано в космоса се крепи на САЩ и донякъде Европейската космическа агенция и Китай.Русия на този етап неможе да прави друго ,освен да ходи до МКС.
  • 20 Готин ама не съвсем

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    А ти ми кажи, през последните 10-20 години, един полет на американците, без руски двигатели и без руско участие!

    Коментиран от #22, #23, #26

  • 21 ****

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ти разбрали написаното,или четеш повърхносно без да се замисляш?
  • 22 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Готин ама не съвсем":

    Отговаряш ми на въпроса с въпрос.Очевдино неможеш да отговориш и започваш със заучените мантри.Руските двигатели се ползват само за ракетите Атлас и то за първия етап на изтрелване на сателити.Това се прави ,защото излизат изключително евтино на НАСА,а и са ефективни.Нищо повече.При никаква друга космическа мисия ,не се ползват.А за какво руско участие говориш въобще и ти незнаеш.Кой ти промива така мозъка ? САЩ правят мисии със сонди и апарати из цялата слънчева система.Дори и в момента една сонда пътува към Слънцето.Къде въобще видя руско участие ? Руснаците тези неща могат да ги гледат само по телевизията или с телескопи от Земята ,защото за разлика от САЩ ,дори нямат телескопи като Хъбъл ,Чандра,Спитзер и Кеплер.Бъди малко благодарен ,защото 90% от нещата които знаеш за космоса ,са благодарение на САЩ.
  • 23 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Готин ама не съвсем":

    Влезни в сайта на Роскосмос и в този на НАСА.Роскосмос почти не пуска новини ,защото няма никакви изучавания.Единствено чат пат пишат за МКС и това е.Най-големия им успех беше ,че направиха сателитна снимка на стадиона за финала на световното.После влез в сайта на НАСА и ще видиш ,че на всеки час излиза нова новина свързана ,както с близкия космос така и с далечния.

    Коментиран от #24

  • 24 Готин ама не съвсем

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Пич, и си прав и не си!
    Все пак Русия излиза от доста сериозна криза. И по малко си стъпва на краката, макар че всичките цървули се страхуват от нея и се чудят, по какъв начин да и пречат!
    В момента Русия участва тук: Трейс Гас Орбитер, през 2016 година.
    Към Венера ще имат мисия 2020 година: Венера-Глоб. А през 2025 ще имат Венера-Д.
    Луна 25, през 2019 година. Луна -26 през 2020 година, Луна Ресурс-2, през 2020 година, Луна Ресурс-3, през 2022 година, Луна Ресурс-4 , през 2023 година!
    Екзомарс-2020 година, МетНет-2019 година, Фобус-Грунт 2 през 2024 година.
    Съвместна мисия към спътника Европа през 2018 година и през 2020 година.
    Та тя се връща в играта и то доста сериозно!
  • 25 русофилска наивност

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Готин ама не съвсем":

    Единствения "успех" за който говориш трае само 20 секунди и апарата спира да работи. Това е всичко по отношение на руското изследване на самата планета, всички други опити са провал. Ако има успех на самата Марс (не орбитално облитане) дай линк!!!!!!!! По същото време американските апарати работят по над 6 години!!!
    Първо облитане на Марс - Маринър 4,САЩ. Първи апарат в орбита - Маринър 9, САЩ. Първо кацане - Марс 3, ссср - работи само 20 сек. Първо успешно кацане и работа - Викинг-1, САЩ, РАБОТИ 6 ГОДИНИ и 116 ДНИ!!!! Оттогава успехите са им неизброими тук.

    Коментиран от #27

  • 26 русофилска наивност

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Готин ама не съвсем":

    На 12 август тази година, ракетата Делта 4 Хеви изведе в космоса сондата Паркър на път към Слънцето. Същата сонда която постави рекорд за скорост и за най-близко доближаване до Слънцето! В ракетата Делта НЯМА РУСКИ ДВИГАТЕЛИ И НИЩО ДРУГО РУСКО!!!. Руския РД180 е в Атлас!
  • 27 Двустранна наивност

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "русофилска наивност":

    Всъщност, средната успеваемост за мисия до Марс е... 53% според уикито. Като за периода 1988 - 1999 от 10 мисии успешни са само... 2, американски. От три руски - три неуспешни. От шест американски - четири неуспешни. И един фейл за японците. Върти го, сучи го - не са успех след успех дори и за америте. Не случайно полета на човек до Марс все става приоритет, и все остава за "след 10-ина години"...