22 Ноември, 2018 15:00 1 526 4

Никой не иска да е премиер

  • швеция-
  • партия на центъра-
  • ани льооф-
  • андреас норлен

Лидерът на шведската Партия на центъра се отказа да съставя правителство

Никой не иска да е премиер - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на шведската Партия на центъра Ани Льооф обяви, че връща получения мандат за съставяне на правителство поради непреодолими различия между основните политически блокове в Швеция, предаде АP.

"При тази обстановка на несигурност в парламента, която имаме, едната страна трябва да проявява толератност към другата, за да се намери решение и да имаме правителство. В момента няма условия за това", каза Льооф пред репортери в парламента.

Парламентарните избори в Швеция на 9 септември доведоха до политическа безизходица между двата основни политически блока - единия начело с Шведската социалдемократическа партия, и втория на консерваторите. Нито един от двата блока няма мнозинство в 349-местния парламент, което затруднява съставянето на ново правителство.

Льооф заяви, че нито ШСДП, нито консерваторите са изразили желание да подкрепят правителство, начело на което не стоят те.

Миналата седмица председателят на парламентa Андреас Норлен връчи на Льооф проучвателен мандат за съставяне на правителство. Тя беше третият лидер, натоварен с тази задача.
Очаква ся по-късно Норлен да обяви как ще действа по-нататък.

Миналата седмица лидерът на шведските консерватори Улф Кристерсон не получи вот на доверие в парламента, за да стане премиер, и с това и неговият опит да състави кабинет не успя.

Никой не иска да е премиер

Партията на центъра, която е традиционен съюзник на консерваторите, гласува против Кристерсон с мотива, че предложеното от него правителство щяло да бъде прекалено зависимо от крайнодясната популистка партия Шведски демократи.

ШД са в позицията на балансьор в парламента, но другите партии изключиха варианта да работят с тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Метгонтан

    6 0 Отговор
    Не са казали не сме им помогнали , те слепи ли са да видят какви капацитети имаме в Бг ? Да дръннат едно телефонче на вожда , и веднага ще им прати някой , може и себе си да предложи даже , те шведите имат много за оправяне , особенно жените им са за оправяне , по 2-3 цузаменнн
  • 2 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Можем ли да им пратим нашите 240, те веднага ще направят правителство. Е, нещо такова...

    Коментиран от #3

  • 3 Pompev

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Тяхното ше е временно,после ше се озоват в затвора,И до там с тях
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: