Last news in Fakti

24 Ноември, 2018 17:26 3 083 2

Пробив! ЕС се договори с Мадрид и Лондон за Гибралтар

  • испания-
  • ес-
  • гибралтар-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • перо санчес

Ключовата среща на върха в Брюксел ще се състои 

Пробив! ЕС се договори с Мадрид и Лондон за Гибралтар - 1
Снимки: БТА/АР

Испания е постигнала споразумение с ЕС за Гибралтар, което открива пътя предвидената за утре среща на върха на Евросъюза в Брюксел да се състои. Тя трябва да одобри споразумението за Брекзит, договорено от правителството на британския премиер Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Reuters.

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", каза източникът.

Междувременно британското правителство оповести писмо от британския посланик в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.

От Мадрид пък бе съобщено, че в близките часове испанският премиер Педро Санчес ще направи изявление, в което ще изложи постигнатото споразумение. Той заплаши, че няма да отиде в Брюксел и съответно няма да подкрепи споразумението за Брекзит, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в разговори между Великобритания и Испания.

Пробив! ЕС се договори с Мадрид и Лондон за Гибралтар

Мнозина запознати в Брюксел смятат, че този ход на Санчес е бил предназначен главно за вътрешнополитически цели - той е изправен идната седмица пред регионални избори в Андалусия - южната провинция, към която според испанците принадлежи спорният анклав, който от 300 г. представлява британска военноморска база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    14 4 Отговор
    Щом сте се разбрали за скалата , дайте маймуните да ги направим футболисти в България.

    Коментиран от #2

  • 2 Спароу

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Хахаха,много яко.
Новини по държави: