1 915 2

Картите са раздадени, идва Брекзит

Европейският съвет ще подкрепи постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания

Картите са раздадени, идва Брекзит
Снимка: БТА/АР

Европейският съвет ще заседава, за да утвърди постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Предвижда се да бъдат подкрепени проектът на споразумението и документ за рамката на бъдещите отношения с Лондон.

Снощи отпаднаха опасенията, че Испания може да провали заседанието заради това, че двата документа не разглеждат въпросите около Гибралтар. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в навечерието на срещата, че ЕС е издържал изпитанието по единство в преговорите. Той уточни, че Великобритания може да разчита на четиригодишен срок след оттеглянето си през март догодина, за да успее да договори бъдещите си отношения с ЕС.

След днешната процедура следва постигнатите договорености, за да влязат в сила, да бъдат гласувани в британския парламент, от Европейския парламент, както и от национални и общински парламенти и съвети в ЕС. Ако сделката бъде отхвърлена от някоя от тези инстанции, Великобритания може да избере да напусне ЕС през март догодина без споразумение, както и да реши да оттегли искането си за напускане.

В последния случай решението за прекратяване на процеса ще трябва отново да намери единодушна подкрепа в Европейския съвет.

Белгия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 09:40  25.11.18
  Защо ли ми се струва , че Англия няма да е сама в това начинание.
 • Монтреал
  Отговор
  2 09:56  25.11.18
  Предварително споразумение, тоест пак нищо, но трябва да залъжат евротелетата и англоовцете че нещо се върши.

Напиши коментар:


Публикувай