1 166 2

Денят на голямото гласуване

Швейцарците гласуват в три референдума, свързани с конституцията, рогата на добитъка и застрахователното дело

Денят на голямото гласуване
Снимка: БТА/АР

Гражданите на Швейцария са призовани да участват в три референдума като част от традиционната за алпийската страна пряка демокрация, предаде АР.

Едното допитване под мотото "швейцарски закон, не чуждестранни съдии" е за внасяне на промяна в конституцията, която да й дава приоритет над международните споразумения. Ако има разминаване между националната конституция и някой международен ангажимент, то този ангажимент на конфедерацията трябва да бъде ревизиран, за да не противоречи на вътрешния основен закон. Ако не бъде постигнато споразумение за ревизията, тогава страната ще денонсира това международно споразумение, се казва в предложението за референдума.

Поддръжници казват, че промяната ще укрепи суверенитета на Швейцария. Според критици обаче мярката ще накърни сериозно връзките на страната с останалия свят.

Вторият референдум е по предложение правителството да субсидира стопаните на стада кози и крави, ако животните са с непокътнати рога. Анкетите сочат изравнени позиции между привържениците на селяните, които не режат рогата на добитъка си по хуманни причини, и техните противници.

Конфедералното правителство е против такова субсидиране предвид големите разходи по него.
Третият референдум е по въпроса дали на застрахователните компании да бъде разрешени тайно да следят хората, заподозрени в застрахователни измами.

Швейцария

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 16:44  25.11.18
  ЕЕЕхх , да ви имаме проблемите. Хубаво да видят нашите управници за какво се правят референдуми.
 • no name no face no number
  Отговор
  2 19:43  25.11.18
  едно нещо е важно за всички протести СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Ето примерно една нова такава...... всички партиии вън и нова конституция и безпартиина система на управление чрез пряка власт на народа. Референдуми по всички въпроси. Около 50 Народни представители със задачата да контролират и прокарват политиките гласувани от народа на референдумите. Не е сложно нали?

Напиши коментар:


Публикувай