26 Ноември, 2018 08:36 4 145 38

ЕС и НАТО към Русия и Украйна: Успокойте се!

  • азовско море-
  • керч-
  • крим-
  • украйна-
  • русия

От Брюксел призовават за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море

ЕС и НАТО към Русия и Украйна: Успокойте се! - 1
Снимка: БТА/АР

Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат максимално сдържано, за да се намали напрежението в Азовско море и призоваха Русия да възстанови свободното преминаване през Керченския проток, предаде AFP.

"Очакваме Русия да възстанови свободата на движение в Керченския проток и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност, за да се намали незабавно напрежението", гласи декларация на ЕС. Събитията в Азовско море показват до какво може да доведе "пренебрегването на основните правила на международното сътрудничество", се казва в декларацията.

ЕС отбелязва, че "строежът на Керченския мост от Русия бе извършен без съгласието на Украйна и е още едно нарушение на суверенитета и териториалната й цялост". ЕС "не признава и няма да признае незаконната анексия на Крим от Русия", се посочва в заключение в декларацията.

НАТО заяви, че подкрепя напълно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правата й на корабоплаване в териториалните й води. НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"НАТО внимателно следи развоя на ситуацията в Азовско море и Керченския проток и ние поддържаме връзка с украинските власти. Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението", се казва в декларацията.

"Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи още документът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат мишо

    75 7 Отговор
    ам те вече ги успокоиха фашистите.бяха позабрайли че да лаеш срещу Русия и да я ухапеш са 2 различни неща....са ша барат още малко меча и ще си го спомнят
  • 2 Kcaniba

    78 6 Отговор
    С една дума нато и ес нахъсват бандеровското диктаторче, както навремето фащ надъхваще консуматора на вратовръзките Наакашвили!!!

    Коментиран от #9

  • 3 НКВД

    73 3 Отговор
    Украинците да кажат кой ги кове за да подскачат срещу Русия?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Инкогнито

    59 3 Отговор
    Бендеровското правителство се клати здраво, украинците скоро ще го уметът!
  • 6 Borislav Popov

    49 2 Отговор
    Подкрепят , подкрепят - ама веднага им се дръпна фашкията ! Щото от алианса 3/4 няма да си мръднат пръста за Украйна ! А ЕС е безопасна игла. Могат да си лаят колкото си искат!
  • 7 Румяна Костова

    45 3 Отговор
    Тестваха украинците руското търпение и дали ще стрелят руснаците .Е,видяха.Момчета,украински моряци Порошенко пусна като пушечно месо.Добре ,че няма жертви.Ковичвота в тази трагична история е ,че онези,които подстрекават Украйна за поредното своеволие,сега призовават двете държави да намалят напрежението.И разбира се,виновна според ЕС и НАТО е Русия.А украинците,къде са тръгнали да воюват с три малки корита по бели гащи?Защото да навлезеш с военни корабчета в чужда територия трябва да имаш готовност,че ще ти отговорят.
  • 8 Borislav Popov

    36 1 Отговор
    Тимошенко обясни на украинците, че вече са нация от бежанци и бегълци. "Украинците буквално бягат оттук, оставяйки родната си земя, защото животът в Украйна се е превърнал просто в оцеляване"."За първи път от 27 години, фондът на президента оставя 1 милиард гривна за лична употреба и почти 2 милиарда гривни са отпуснати на цялото му семейство. Това е повече от това за болните от рак, това е повече, отколкото за някои пера за култура",
  • 9 Румяна Костова

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    С Донбас и Луганск не прогресират украинските провокации.Еми не искат миньорите да завземат Киев.Бранят си само тяхната земя.И затова се пробва бандеровския режим да създаде събитие в Азовско море.Сега ще има сълзи и сополи във всичките международни организации да накажат Русия.
  • 10 SDEЧЕВ

    33 2 Отговор
    Във филма "Краля на войната" един диктатор каза следния лаф -Имаш оръжие правиш политика ,нямаш оръжие изпълняваш политика. Украйна и НАТО не могат да разположат оръжие около протока и ще изпълняват политика. преграждането на протока с мост и в последствие с танкер е жив пример как се изпълняват политически решения. Не признаваха че Крим е Русия , сега ще го признаят. Имаш оръжия правиш политика ,нямаш оръжия следваш политика.

    Коментиран от #28

  • 11 no name no face no number

    32 2 Отговор
    Докато ЕС е в НАТО ще се излага по този начин. 9 дупка на сащ
  • 12 Borislav Popov

    26 2 Отговор
    Порошенко обявил военно положение ?!!! Явно усеща че му се клатят краката. А и от цялата работа излиза че руснаците са пленили и корабите им !!!...Че и нахални на всичкото отгоре . Искали да им възстановят загубите !......................"Официалният Киев се обръща към съюзниците и партньорите си с искането да предостави на Украйна военна помощ и да предприеме мерки за ограничаване на Русия, както и засилване на съществуващите санкции."..........Да ама западняците се дърпат.Хвана ги шубето.
  • 13 Барчо

    25 3 Отговор
    Със сигурност укрите за да направят тази простотия са били подтикнати от "мащеха" кравария. Дай да видим какво ще стане ако се гъзареете. Оти до тоя момент търговски и военни кораби си минаваха спокойно без проблеми като предварително си заявяваха маршрута от там. Явно и се стегна клефука на чичо Сам и даде на заден ход. На никой не му трябва война, въпреки че тя е все по-близко и по-близко. Както бат Мишо казва, едното и другото нямат нищо общо. Лаенето си е лаене и на големите не и пука, но хапането няма как да се загърби, все едно не е било. А за Крим колкото и да си повтарят че е незаконно, то си е законно по линия на народа там. Много и се иска на някои Крим да се нареди до съдбата на Донбас и Логанск.
  • 14 Барчо

    19 2 Отговор
    След тази глупост и единствения износ на укрите ще бъде ако не спрян по море, то неимоверно затруднен. Когато правиш едно нещо първо трябва да се мисли за последствията. Те тук е разликата от един управляващ до държавника. Управляващия Путин можеше да разпореди да бъдат потопени на момента, но държавника реши съвсем друго, защото знае, че коритата така или иначе са на по много години и е въпрос на време сами да потънат. Но последствията за всички щяха да са вече доста непредсказуеми от потапянето и. Имаха пълното основание след като са в руски води и не се подчиняват на командите на руските военни да спрат и обърнат. А коритата отиваха към моста в пълно бойно въоръжение. Ако това се случеше да речем в райоа на Гуантанамо, се стреля задължително. Справка - документалния филм на Майкъл Мур - Недъзи. Там обаче беше една нещастна гемия с американското знаме и американски герои - пострадали пожарникари от 11ти септ. и инвалиди от виетнамската война, които се нуждаеха от адекватна и евтина медикаментозна поддръжка на живота. Който не е гледал филма, след като го гледа ще се разбере много интересни факти.
  • 15 Иван

    4 25 Отговор
    Коментарите тук до момента са перфектния израз на ментално насиране от страна на русоблизците.....костова попов и други подобни утрепки са си направили душевно мастурбиране за закуска с близане на руски гъзове и плюене по останалия свят....
    С такъв тъп народ и такива продажници на България не и трябва нашественик...

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Решение

    19 4 Отговор
    Просто и ясно-скоро Украйна няма да има пристанище на Азовско море и проблема е решен .Пък да ходят да се жалват на арменския поп.Впрочем той им беше дошъл на крака , пък те го изгониха.
  • 18 Граф Хан Кахан

    21 1 Отговор
    Не вярвам да се изостри ситуацията, все пак това са най-близките два братски народа на планетата които се разбират без преводач /както примерно ние със сърбите и македонците/. Но все пак вижте на какво е способна ЦРУ и как за няколко години ги накара да се избият помежду си! Не дай боже при един военен конфликт да се намеша и НАТО, защото това ще означава 3 световна и ГЛОБАНА война. Смешковци от детската градина са тези които си мислят че 3-тата световна война може да бъде ограничен ЯДРЕН конфликт. Това е невъзможно смешковци и престанете да вушавате фантасмагории от рода на ''третата световна вече започна и я да си унищожиме по няколко града и да седнем да преговаряме''!!! Всичко което може да бъде изстреляно ще се изстреля и всичко което може да излети ще излети.Не мислете че са само тези 7-8 хилади ракети на руснаците и 5-6 хилади ракети на американците с ядрени и неутронни глави има поне още толкова и силата на детонацията може да се сравни с избухването на две супер нови звезди и унищожаването на две слънчеви системи /приблизително/. Чуете ли сирените се крийте, но бъдете сигурни че два часа по-късно няма къде да може да се скрие никой на тази планета от ядрения и неутронен апокалипсис. Единствените два възможни варианта са ако някой е изобретил устройство за връщане назад във времето или намеса на извънземните /Исус примерно/...Добрата вонина е че два часа след като засвирят сирените и не засвирят тези за отбой ще минеме на второ ниво на съществуване

    Коментиран от #19

  • 19 Граф Хан Кахан

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Граф Хан Кахан":

    където всеки ще си плати за тарикатлъка който е правил в това измерение и всеки който е правил добри неща естествено ще е на по -доброто място, без изключения и без никакви връзки и адвокати.
  • 20 Гост

    3 12 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Много хора са на твоето мнение, но задниците в България са по вече затова сме прост и беден народ. Другия път като се качат на Бузлуджа трябва там и да си останат.

    Коментиран от #21

  • 21 НКВД

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Тебе какво те клати Будзлужа?

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "НКВД":

    Един път в годината националните предатели се събират там и омерзяват хубавия балкан с присъствието си.

    Коментиран от #27

  • 23 Съгласен

    6 2 Отговор
    О.............те тия в париж и берлик МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАК РУСКАТА МЕЧКА ГИ "успокоява"!!!!
  • 24 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    Ето кой насърчава и застава зад урките....
  • 25 ЦРУ

    2 6 Отговор
    Това ще е началото на края за Раша ! За нарушаване на межд. закони за мореплаването следват единствените санкции - забрана на ВСИЧКИ руски кораби да ВЛИЗАТ в пристанищата по света - край на търговията и разпад на Раша !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГосТ

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "SDEЧЕВ":

    Евала,за това всички от ЕС да вземат да се въоръжават а ? Тогава обаче ще ядеш каши от какво ли не,като редовия руснак. Не знам, знаеш ли бойната мощ на НАТО и това, че ЕС и сега е с повече огнева мощ от Русия. Добре че американците и англичаните им помогнаха само срещу една Германия. Кви са тия словоблудства дето ги ръсиш бе младеж ?
  • 29 Хихихихи

    4 0 Отговор
    Леко козячета с полюциите!
  • 30 ВОЙНАТА Е НУЖНА

    2 2 Отговор
    ВОЙНАТА отдавна я ръчка а РУСИЯ търпи. Де Руска Хурка де. А и у нас да се разнесе, няма да е зле !
  • 31 Фактолог

    2 2 Отговор
    Ако четем митология ще разберем как е било – и до днес. „Което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика”. Само че не се говорело за най-голямата планета, а за най на земя, което била Русия – и по точно русия Богатир. Та взела Европа да Го учи, какво да прави, как и въобще ум да Му дава. Ядосал се русия богатир и... я надянал на копието, така пишат, защото тогава имало морал да не се пише дори на (+18) език.
    Европа пак дава съвети, закопняла е Бог-атира.
  • 32 Когато сме със Запада

    2 0 Отговор
    Все ядем "мазната опашка" ? Но не поумняваме !
  • 33 Гост

    0 3 Отговор
    Тя и за това България е бедна, заради тези червени комунистически олигофрени.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шляхтиц

    2 1 Отговор
    ЕС И НАТО, гледайте си вашите ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ и не се бъркайте, където НЕ ВИ Е РАБОТА. Римската империя е била в РАЗЦВЕТ, но се е РАЗКАПАЛА.............
  • 36 Когато РУСИЯ е труден момент

    0 0 Отговор
    Правителствата на България ИГРАЯТ винаги - " К/рвачка". А народа е с Русия. Ега ти подлага ОРИСИЯ ! Да гранит Гопод БОГ Россию !

    Коментиран от #37

  • 37 Когато РУСИЯ е труден момент

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Когато РУСИЯ е труден момент":

    Да хранит Господ Бог Россию !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: