4 154 16

Какво ще стане с Великобритания?

Лъжи и обещания

Какво ще стане с Великобритания?
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

Да се чудиш и маеш на самочувствието и настойчивостта, с които британската министър-председателка прави на глупаци своите сънародници. След срещата на върха в Брюксел, на която в погребално настроение беше подпечатан мъчително изработеният договор за напускането на Великобритания, Тереза Мей се изправи пред камерите и заяви, че страната ѝ се отправя към светло бъдеще, защото занапред ще може да сключва по-изгодни търговски договори с целия останал свят. Освен това сега Лондон възстановявал контрола си над миграцията и занапред не трябвало да превива гръб пред надутите съдии от Европейския съд. Всичко това са пълни измишльотини, защото според споразумението за раздяла, в отношенията между Великобритания и ЕС на първо време нищо няма да се промени – поне до края на 2020 година, а може би и година-две след това.

За този период Великобритания остава част от общия пазар, което означава, че европейските граждани могат свободно да влизат в страната, а присъдите на Европейския съд в Люксембург продължават да са задължителни. През тези години Лондон ще продължи да плаща и вноските си в общата каса, но вече ще бъде лишен от правото на глас. Британците няма да участват нито в Европейските съвети, нито ще имат свои депутати в Европейския парламент. Тъй че изобщо няма да бъде изпълнено обещанието, с което привържениците на Брекзита омайваха избирателите преди фаталния референдум: че Великобритания ще си върне контрола над своите собствени дела.

Преходен период ли?

И изобщо не е сигурно, че това положение ще се промени след изтичането на преходния период. Защото Великобритания ще се добере до мечтаната си независимост единствено в случай, че до края на 2020 година бъде изработен нов договор за двустранните отношения с ЕС. В противен случай Обединеното кралство ще остане в един не особено изгоден митнически съюз с ЕС, а Северна Ирландия навярно ще бъде практически член на европейския вътрешен пазар.

Само отложени си остават централните проблеми: за бъдещия статут на Великобритания и за границата между двете Ирландии. Защото „политическата декларация", подписана от Лондон и ЕС-27, не съдържа същински проекторешения. В най-добрия случай тя е списък с пожелания, в който са изброени всички възможни области на бъдещото сътрудничество. Ако тези пожелания наистина се осъществят, Великобритания и занапред ще бъде нещо като член на ЕС. Тъй че закономерно възниква въпросът: за какво всъщност беше целият този цирк? Да не говорим, че сегашният вариант на споразумение не е особено благоприятен нито за Великобритания, нито за ЕС. Както много точно го формулира холандският премиер Марк Рюте след историческата среща на върха в края на седмицата: „Всички губят, никой не печели!"

Но Тереза Мей явно не се интересува особено от действителността. Вместо това тя сваля звезди от небето за своите избирателки и избиратели – същите звезди, които им сваляха лъжците, провели кампанията за напускане. Министър-председателката просто иска по някакъв начин да прокара сделката през разбунения си парламент. А изгледите за това са лоши. Ако спечели гласуването в парламента, Тереза Мей най-вероятно ще изгуби подкрепата на северно-ирландските юнионисти, а с това – и правителственото си мнозинство. Ако пък сделката не мине в парламента, Мей навярно ще трябва да подаде оставка – или пък просто ще бъде свалена от собствената си Консервативна партия. Попаднала е в капан. Капан, от който и един следващ министър-председател няма да може толкова лесно да се измъкне.

Къде са милиардите?

Единствената останала алтернатива е Великобритания още през март 2019 да напусне ЕС без договор и без преходен период. Тогава вече, вместо обещаваното „светло бъдеще", ще настъпи истински хаос. В този вариант дори финансовите изгоди за Лондон ще се окажат повече от скромни. В момента, след приспадането на всички извънредни отстъпки, Великобритания плаща в общата каса на ЕС около 6 милиарда евро. Тези пари привържениците на Брекзита вече авантюристично са обещали в двоен и дори в троен размер на своите привърженици. Само гръмкото послание, че британското здравеопазване ще получава по 394 милиона евро седмично от спестените в Брюксел пари, ще струва на държавния бюджет цели 20 милиарда евро годишно. Да не говорим за милиардите допълнителни разходи за субсидиране на британските фермери.

Но не само британците си затваряха досега очите за проблемите, които възникват след Брекзита. Великобритания все пак внася третата по размер вноска в общата каса на ЕС, тъй че на предстоящите бюджетни преговори за периода след 2021 година автоматично възниква въпросът: кой ще запуши отварящата се финансова дупка? И на този въпрос няма да може да се отговори с „умела дипломация", както Ангела Меркел похвално оцени постигнатото дотук. За този проблем ще трябват истински пари и силна политическа воля.

Великобритания

Още по темата

 • Обрат по Брекзит?!

  Обрат по Брекзит?!

  Сагата около напускането на Великобритания на Европейския съюз (ЕС) получи нов обрат, съобщи телевизия „Скай нюз“. Генералният адвокат ...
  4.12.2018
  19 207
  22
 • Премиерът на турне, ще убеждава за Брекзит

  Премиерът на турне, ще убеждава за Брекзит

  Британският министър-председател Тереза Мей ще посети Северна Ирландия и Уелс, за да получи подкрепа за широко критикуваната сделка за Брекзит, която ...
  27.11.2018
  1 315
  0
 • Несигурност около Брекзит

  Несигурност около Брекзит

  Никой не знае какво ще се случи, ако британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит, постигнато от правителството в Лондон с Европейския ...
  26.11.2018
  2 097
  6
 • В Лондон търсят резервен план за Брекзит

  В Лондон търсят резервен план за Брекзит

  Някои британски министри и депутати лейбъристи обсъждат възможността Великобритания да се присъедини към Европейска асоциация за свободна търговия ...
  26.11.2018
  1 833
  2
 • Меркел: Споразумението за Брекзит е дипломатически шедьовър

  Меркел: Споразумението за Брекзит е дипломатически шедьовър

  Канцлерът на Германия Ангела Меркел нарече споразумението за Брекзита "дипломатически шедьовър", който става основа за "организирана ...
  25.11.2018
  1 773
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГосТ
  Отговор
  1 06:09  28.11.18
  "Великобритания и занапред ще бъде нещо като член на ЕС. Тъй че закономерно възниква въпросът: за какво всъщност беше целият този цирк? " Еми защото да циркаджии "със стари номера си мислят че млади мацки ще свалят"
 • Реалито е такова
  Отговор
  2 06:30  28.11.18
  Мей лъже целият свят - та за.британците ли да му мислим...Лъжите и интригите на британските политици са пословични от столетия. Да не говорим за интрижките им през последните години-Скрипал,Асанж и т.н. Дори политическото убийство на Г.Марков и Даяна бледнеят пред истинската същност на лондонският елит. Затова да си седят на острова-ще има много по-малко проблеми в Европа.

  Коментиран от #3

 • Умен
  Отговор
  3 06:40  28.11.18

  До коментар #2 от "Реалито е такова":

  Пий си хапчетата редовно. Скрипал е доказано руска работа с двамата "туристи" дето една снимка не са си направили а и се оказа че работят за ГРУ!

  Коментиран от #4


 • Реалито е такова
  Отговор
  4 06:55  28.11.18

  До коментар #3 от "Умен":

  Явно си много"умен" щом вярваш на тази партенка за Скрипал. А лекичко премълчаваш за Принцеса Ди или пък за Георги Марков-направо си капацитет...Мислете преди да пишете по форумите-иначе ставате за резил.

  Коментиран от #7

 • ЗЕВС
  Отговор
  5 06:56  28.11.18
  Статия от „Дойче Веле”: означава, че това което се чете трябва да се тълкува в обратния смисъл. Но такъв е живота, медиите се нуждаят от финансиране- спонсори, а този дето плаща поръча и музиката.
 • английски хумор
  Отговор
  6 07:48  28.11.18
  Лъснаха им задниците на червенобузестите - тепърва ще напускат големи компании Острова, как се укъкаха сами не е истина.
 • На реалиту реалитито
  Отговор
  7 07:51  28.11.18

  До коментар #4 от "Реалито е такова":

  Некой в британия ще ли да ти се занимава с г. Марков? Некой интересувало ли гое изобщо и некой знаел ли кой е този човек? Какъв е мотивът за ликвидирането му и кой би имал облаги за това? Със сигурност не британия. До колкото за скрипал, той путин вече си призна ти още неможеш да поверваш. За принцесата даяна ситуацията по него време бе съвсем друга по отношение на приемане на различните раси и религии в обществото и е възможно англетата да са организирали нещо такова защото излагацията за кралския двор би била невъобразима ако принцесата роди от арабин. В днешни времена ситуацията е съвсем друга, както виждаш принц хари си зема мулатка и нема проблем за кралския двор. Нравите се променят и обществата еволюират и се променят а ние в бг се опитваме да копираме, но така нема да стане.

  Коментиран от #8

 • Факт
  Отговор
  8 08:30  28.11.18

  До коментар #7 от "На реалиту реалитито":

  Лелееее само като ти гледам писаниците и разбирам защо си задал толкова тъпи въпроси. И не се учудвай,че никой не ти отговаря-няма кой да си губи времето с такива индивиди.

  Коментиран от #9

 • Мужик
  Отговор
  9 09:14  28.11.18

  До коментар #8 от "Факт":

  Въпросите му са съвсем разумни, просто на теб ти липсва разум, за да ги проумееш. Британските служби не са имали абсолютно никакъв интерес от убиването на Георги Марков. Такъв интерес са имали българските служби, тъй като той е бил дълго време приближен на Тодор Живков и свитата му, а след това е започнал да снася тайните им на британските служби. За Скрипал на целия свят вече стана ясно, че е работа на руските шпиони, само няколко заслепени български русофила отказват да прогледнат. А, за Даяна и той не е прав - никакъв шанс няма британските служби да са направили това. Предизвикване на катастрофа в градски условия, при това - с най-сигурния автомобил на света по това време и с дузина папараци, следващи ги по петите, е изключително глупав начин да се опитваш да убиеш някого. Ако искаха да я убиват, можеха просто да и организират терористичен атентат или нещо подобно.

  Коментиран от #12

 • 10 09:29  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Емил
  Отговор
  11 11:23  28.11.18
  Не си гледате посраните задници-Великобритания не я мислете -винаги ще е на светлинни години от нас

 • 12 11:43  28.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кокото
  Отговор
  13 15:05  28.11.18
  тереза змей
 • E хе хе
  Отговор
  14 15:27  28.11.18
  Британ не е вече велико британия, а е едно маалко дребно и откъснато островче британче.
 • Марони
  Отговор
  15 23:27  11.12.18
  Как какво?Като се освободи от ограниченията на евросъюза,ще управляват пак света с американците,както по времето на Рейгън и Тачър!
 • Марони
  Отговор
  16 23:48  11.12.18
  Евросъюза заприлича на социалистическа организация!Харчи парите на работещите данъкоплатци за щяло и нещяло и се напълни с отепки всякакви.

Напиши коментар:


Публикувай