1 748 12

Външно: Избягвайте пътувания до Украйна

В страната е наложено военно положение

Външно: Избягвайте пътувания до Украйна
Снимка: БТА/ AP

Българското външно министерство препоръча на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, тъй като в страната от утре влиза в сила наложеното военно положение заради напрежението с Русия.

По информация на българското посолство в Киев, от 09.00 ч. на 28.11.2018 г. до 09.00 ч. на 28.12.2018 г. в Украйна е въведено военно положение. То обхваща следните области: Виницка, Луганска, Николаевска, Сумска, Одеска, Харковска, Черниговска, Херсонска, Донецка и Запорожска.

Възможно е ограничаване правата и свободите на гражданите, а именно правото на свободно придвижване, неприкосновеността на кореспонденцията, включително телефонна и електронна, изразяване на убеждения и др. Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна и особено в областите, за които е обявено военно положение.

Правомощията на военното командване в условията на военно положение включват:

- организиране на блок-постове и контрол на автомобилния транспорт по всички пътища на територията;

- засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове;

- евакуация на населението и предприятията от опасни райони;

- въвеждане на комендантски час;

- въвеждане на контрол върху средства за масова информация;

- възможно е изземване за временно ползване имущество на физически и юридически лица за нуждата на армията;

- използване на помещения и оборудвания на заводи, офиси и др. за целите на отбраната.

Министерството на външните работи на Република България съветва българските граждани, пребиваващи на територията на Украйна или пътуващи за страната, да предприемат следните мерки:

- да се регистрират на сайта на МВнР или в българските дипломатически представителства като посочат периода и мястото на пребиваване и оставят актуален телефон за връзка;

- да избягват райони, в които се провеждат демонстрации и протестни действия, както и участие в такива;

- да следят за актуална информация в медиите;

- да следват инструкциите на местните власти, в това число полиция и военни патрули, като проявяват спокойствие и търпение.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с българското посолство в Киев на следните телефони: +380 44 246 72 37 и +380 44 246 76 72, както и с българското Генерално консулство в Одеса на телефон +380 68 293 00 48.

Украйна

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:09  27.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • съвременник
  Отговор
  2 14:47  27.11.18
  Тия украинци силно са се вживяли в играта на война... Порошенко каквото търси това ще намери, жалко само, че много черги изгаря по пътя си и много още се е засилил да изгори.
 • Боли ме хуя
  Отговор
  3 15:13  27.11.18
  За педераса лало комика от Пирдоп

 • Що бе нали пътуват незалежно към ЕС
  Отговор
  4 15:28  27.11.18
  Европа - към нас ДЕМЕК. Вече няма Комунизъм - като у нас ДЕМЕК. Вече няма Социализъм - като у нас ДЕМЕК. Вече са свободни от ГРИЖАТА на държавата към хората - като у нас ДЕМЕК. Вече икономиката им е дермократична/приватна/, - като у нас ДЕМЕК. От 50 Милиона държава , сга са 30 - гаснат като у нас ДЕМЕК. Но са пък по - напред от нас почнаха БРАТ -БРАТА да се трепят - БОЖЕ, БОЖЕ - ако дойдат и видят какво ЧУДО у нас МОЖЕ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ГИ ЛЪЖАТ С МОРКОВА КАТО МАГАРЕТА - както и у нас ДЕМЕК.
 • Външно министерство
  Отговор
  5 15:37  27.11.18
  Пародия както всички останали. Ташак - държава. Гавра с НАРОДА - път на никъде ! Живееш от Ден за Ден , без надежда и без хаберен и сам не знаш на къде и за що ! БОЖЕ ! БОЖЕ ! Това ли е краят на света ? Гледаме се един - друг и си желаем смартта ! Ръмжим наежени един срещу друг и сме готови да се захапим като вълци за врата ! Че при СОЦА разкош нямаше, но такава ЗВЕРИЛНИЦА не е имало !
 • голем смех
  Отговор
  6 15:40  27.11.18
  Да вземат да обявят война на Русия че да се приключва с тази хохолска държава Усрайна
 • Криминалният Капитализъм -дермокрацията
  Отговор
  7 15:47  27.11.18
  Винаги души НАРОДА, и руши нацията. След Освобождението 1878 г. Чорбаджиите, Алчни за земи, хвърлиха народа във безспирни войни. РАЗОРИХА НАРОДА , ЗАГУБИХА ТЕРИТОРИИ и едва ли не Свободата на България ! Чорбаджия ли е ? Е/И му майката, тегли му една и очаквай, черни времена. Защо ? От Историята ве м/йна, логика.

 • От Пеевски, Цветанов, Доганов
  Отговор
  8 16:04  27.11.18
  Права и свободи - за кого ? За онзи дето цял живот Тютюна копа, сади , бере, ниже и суши - без пари? РОБИ , КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ, та децата им са по света тръгнали, хляб и човещина да дирят. Старите превити изхабени, уморени, грубовати с една душа само богати - внуци ГЛЕДАТ, бъхтят по полята да се изхранят само ЗАЩОТО НЯМА ГИ НИ СВОБОДИТЕ, НИ ПРАВАТА. Питам се тези Роби Доганови - знаят ли какъв е цвета на морето и как изглежда неговият замък на брега, който МИРИШЕ на ТЮТЮН.
 • УКРАИНА
  Отговор
  9 16:07  27.11.18
  Болестта и ще дойде и у нашата родина. Много дръпнаха напред, захластнати с правата и свободите някои опулен бивши другари !
 • гост
  Отговор
  10 17:19  27.11.18
  Споко, имаше грешка, отменят военно положение)))Иди ми дойде ми...
 • Обява
  Отговор
  11 19:41  27.11.18
  Тръгнали сте за Украйна? Вземете си руски визи, може да ви потрябват!

  Коментиран от #12

 • 12 22:17  27.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай