Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 19:10 6 716 22

Изненада: продължаваме да местим стрелките

  • часово време-
  • зимно часово време-
  • лятно часово време

Стана ясно, че промяната ще дойде навярно чак през 2021 година

Изненада: продължаваме да местим стрелките - 1
Снимка: Shutterstock

Изненадващ обрат: след като повечето граждани на ЕС се изказаха против смяната на времето, още идната година трябваше да спрем с местенето на стрелките. Сега обаче стана ясно, че промяната ще дойде навярно чак през 2021.

Позовавайки се на информации от Брюксел, няколко германски издания съобщават, че плановете на ЕК да отмени смяната на времето още от идната пролет са пред провал. Причината: предложението не получава необходимата подкрепа от страните-членки на ЕС. Като нова начална дата се очертава 28 март 2021 година. Но и това не е съвсем сигурно.

След голямата шумотевица по въпроса, сегашният провал е много неприятен за Европейската комисия. Нейното допитване до гражданите на ЕС предизвика небивал интерес. Но сега се оказва, че оповестеният от Жан-Клод Юнкер план е бил твърде амбициозен и не може да бъде изпълнен в зададения срок.

Трябваше, но...

През септември Юнкер обяви, че вечното местене на стрелките трябва да бъде отменено, включително и поради голямото одобрение, което гражданите на ЕС изказват за тази идея. В онлайн-допитването на ЕК се включиха 4,6 млн. европейски граждани, като над 80% се изказаха за отмяна на промените в часовото време.

"Работата не търпи отлагане", каза тогава Юнкер и обяви, че през март 2019 стрелките ще бъдат преместени за последен път. А страните-членки трябваше най-късно до 1 април 2019 да вземат решение кое време - лятното или зимното - искат да въведат като постоянно часово време.

На заседанието си идния понеделник министрите на транспорта от ЕС трябваше да вземат решение за въвеждане на постоянно часово време. Сега обаче се дочува, че гласуването е било отменено. Дипломати от Брюксел обясняват, че много време изисква не само изборът на отделните страни-членки, но и взаимното координиране по този въпрос. Ако всяка страна вземе решение, без да се съобразява със съседите си от ЕС, в Европа може да се получи хаос от всевъзможни часови зони.

Освен това три европейски държави имат принципни възражения срещу плана да се отмени смяната на времето - това са Швеция, Полша и Великобритания. А много от останалите държави в ЕС са заявили, че очакват от ЕК детайлно проучване за евентуалните последици от въвеждането на постоянно часово време. Те искат да вземат окончателното си решение именно въз основа на този анализ.

До 10 сутринта на тъмно, слънце в 3 часа през нощта

Ако лятното време бъде избрано за постоянно часово време, в Берлин през зимните месеци слънцето ще изгрява чак към 9:20 часа, а в Мадрид дори още по-късно. За учениците това ще означава, че първите им часове ще се водят на тъмно.

Ако ли пък се избере зимното часово време, през лятото на много места ще се съмва твърде рано. В Берлин например в средата на юни ще се съмва в 3:45 часа, а при поляците слънцето ще изгрява в 3:15 през нощта.

Така инициативата на ЕК се превърна в срамен провал - и в символ на мъчителния процес по търсене на решения, коментира в тази връзка "Берлинер Моргенпост" и цитира европейски дипломат със следните думи: "Еврокомисията реши да си опрости живота, като пробута Черния Петър на страните-членки".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕКч

    53 4 Отговор
    Тя комията оправи зарядните на телефоните, сега ще им сверява и времето ... абе много бюрокрация, малко истински идеи - пари само на вятъра се харчат и се оправдава съществуването на ЕК.
  • 2 американосран

    64 7 Отговор
    Егати Идиотите нямам думи! Путин ли е виновен?
  • 3 .....

    56 6 Отговор
    Абе това ли им е работата на тия, за която взимат стотици хиляди евро?! Какъв е проблемът всяка държава да си реши за себе си?То по-зле от комунизма хаха
  • 4 Kcaniba

    47 1 Отговор
    Продължаваме да си го местим!!!
  • 5 Перуката

    44 6 Отговор
    няма значение какво е времето просто да остане едно и да се спре с тая малоумщина! Защо трябва Берлин и Мадрид да са с едно време! Егати ИДИОТИТЕ!Всяка държава да си гласува и избере времевия пояс и да се приключи!
  • 6 ИЗ ненада

    28 3 Отговор
    От руски, ненада, значи не трябва! Да се отлага отмяната на тъпото местене на стрелки. Но бюрократите тупат топката за да усвоят пари
  • 7 mediator37

    14 40 Отговор
    Стрелките задължително трябва да се местят. Иначе хапем сапа отвсякъде. Тези пръдли и пръдльовци, които много се разстройвали от смяната на времето, да си признаят, като се напият петък вечер или събота вечер, и на следващия ден станат с не с един, а с два часа по-късно разстройват ли се? Хайде стига простотии. Влакове и автобуси закъсняват с повече от час, бъркат ни дневния режим по хиляда начина и лигльовците не се разстройват. Но веднъж направена смяната ги разстройвала генерално !?! Де тояга, де!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 редник

    36 9 Отговор
    Приемаме си нормалното астрономическо време и точка ! Алчните капиталисти да си променят работното време във фабриките , а не да ни правят на маймуни !
  • 10 Morgoth

    10 1 Отговор
    Менте! Некадърна работа!
  • 11 Хасан

    14 1 Отговор
    Аз Ролекс-а не го пипам.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗЕВС

    9 3 Отговор
    Защо не се отменя лятното часово време? Икономията на електроенергия е само параван за да се аргументира, че смяната се прави за благото на хората. Доказано е, че икономисаната енергия на човек е не- повече от 40 ст. на година. Изкуственото удължаване с един час, плюс естественото нарастване на светлата част на деня, определено пълни джобовете на олигарсите в развлекателния, транспортният, строителния и туристически бизнес. Истината е, че през зимното часово време бизнеса у нас губи над 600 милиона лева. В по- развитите страни сумата надхвърля милиарди. Лятото е времето за строежи, ремонти, подсигуряване на дърва, въглища, почивка и др. От казаното става ясно, че разхода през лятото се увеличава, следствие на което, добичето освен ,че трябва да става по- рано, трябва и да работи повече за да покрива разходите. От друга страна, приходите от данъци пълнят хазната с милиони. Е как при такава далавера някой очаква, че лятното часово време ще бъде премахнато!?
    Важно е да се каже, че въпросната евродиректива не задължава националните правителства да въвеждат лятното часово време. Единственото ни задължение е, ако решим да го правим, да го правим в конкретен ден и час, еднакъв за Евросъюза.

    Коментиран от #16

  • 14 еврогейци в действие

    12 2 Отговор
    До тогава една камара еврогейски чиновници получаващи десетки хиляди евро месечна заплата, ще "мислят" и "умуват" да местим или да не местим !
    Да им го наместя в.../пегел/ !
  • 15 gogo

    8 3 Отговор
    Великобритания какво общо има с ЕС, че да спъва взимането на решението. Полша са дупедавци и правят каквото им кажат краварите. Само Швеция от къде се пръкна против.....
  • 16 Какво не разбра

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    Ти бавноразвиващ ли си че не разбра какво пише в статията. Никой вече не мисли за икономическият ефект който е смешен. Просто е мноооого по-удобно зимата да не ходиш на работа/училище/ градина посред нощите когато е супер студено а пък лятото всеки нормален родител или дете иска да има повече време да е навън и да се забавлява по светло.
  • 17 Киров

    3 3 Отговор
    И като решите в Европа да има за постоянно зимно или лятно време всички проблеми ще изчезнат. Не виждам нищо лошо в сегашната система, зимата става по-светло сутрин идеално за ходене на работа а пък лятото хората може да се възползват от слънцето до по-късно.
  • 18 наблюдение

    5 1 Отговор
    ЕС с това бюрократично управление може да издава директиви само за кривите краставици и за крушките с нажежаеми жички. За нищо друго не стават!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасанчо

    0 0 Отговор
    Ми сменете го с половин час като не можете с 1. Таз година малко ,после пак и така ще си имате работа дълго време и да папкате и да слушкате . Не разбрах само Англие да си го местят както искатя какво общо има с евро нам ко си ? Нали уж не са у авропата. Значи може да си го местят където искат.
  • 22 Един

    0 0 Отговор
    ЩЕ ГО НАПИША ПАК:
    Времето /часа показва моментното положение на земята спрямо слънцето. И НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ НА КОЙ КАКВО МУ СЕ ИСКА!!!
    НЕ ПИПАЙТЕ ВРЕМЕТО! Ако искате промени - сменяйте си работното време - като разписанието на влаковете : кеф ти зимно ,кеф ти лятно!
    НО НЕ ПИПАЙТЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ !СЛЪНЦЕТО Е В ЗЕНИТА СИ : ЧАСЪТ Е 12! ТОЧКА
    Кой кога му се работило , спяло , яло , хххххх ( е това ще го напиша с други символи, че модератора инак го трие!) това си му е лично усещане !!!