Last news in Fakti

3 Декември, 2018 07:34 4 473 25

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2018

  • горбачов-
  • буш-
  • студена война
3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2018 - 1

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта.

Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.

Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората важна тема на срещата. Без да е възможно тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим само, че на практика Михаил Горбачов, приема едностранно разоръжаване на Съветския съюз, наистина само в рамките на 20 % от стратегическите нападателни оръжия, не съвсем напълно значи.

Третата тема на срещата става вътрешното положение в СССР и политиката на “перестройка”. Отличителна черта тук е пълната откровеност на Михаил Горбачов, на Буш са съобщени дори данни за вътрешното положение в страната, които се знаят единствено от членовете на Политбюро.

На 3 декември основна тема е положението в прибалтийските републики, като Буш съвсем направо заявява, че САЩ никога не са признавали тези републики в състава на СССР. На този прозрачен намек за целостта на Съветския съюз Горбачов отговаря с мъгляви общи приказки “за спецификата на обстановката на Съветския съюз”. Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с тайно устно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    15 37 Отговор
    Браво на Горбачов-мъж на място,само че защо трябваше въпросния източен блок да стои под робство цели 45 години,защо трябваше да се избие интелигенцията,защо трябваше да се разрушават църкви и то в мащаби каквито е нямало и по турското робство,а после да не се чудим защо тъпчем на едно място вече близо 30 години.

    Коментиран от #2, #16, #22

  • 2 Егати кретена

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Какви църкви, бе галфон? Отварял лу си учебник?? Не си ли ходил на училище?

    Коментиран от #8

  • 3 Милиционера

    28 8 Отговор
    Един белязан самовлюбен предател който обърка живота на милиони хора.Такива гнусни комунисти няма да видят мир и в отвъдното.
  • 4 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 5 Отговор
    Единия умре сега чекаме и другия да умре
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    19 5 Отговор
    Политбюро защо не го застреляха тоз предател?
  • 6 К. за БХК на евреина Сорос

    6 5 Отговор
    Новият световен ред спечели.
  • 7 Азазело

    34 9 Отговор
    На тази дата Горбачов предаде сланянството.И се възцари анархията,беззаконието,наркоманията,мизерията,клошарството и всички капиталистически гадости.
  • 8 Сссерем

    10 23 Отговор

    До коментар #2 от "Егати кретена":

    Когато аз отварях учебници,коледа не беше празник и между другото беше на 6-ти януари(по руски стил),по великден не се почиваше а стягахме манифестациите за 1-ви май или 24-ти май,какво знаеш ТИ за робския живот през комунизма,кретенче малко?

    Коментиран от #10, #19

  • 9 КГБ Териер

    22 4 Отговор
    Най големия прдател в човешката история, не случайно беше белязан от Рогатия!!! Направи опит да предаде и Русия!
  • 10 Инкогнито

    15 7 Отговор

    До коментар #8 от "Сссерем":

    Тя и сега Коледа е на 6ти Януари по православния календар ама ти от слугинаж си минал на католическия царковен календар!! И щи кажа че оригинала е Дядо Мраз а не дядо Коледа дядо Мраз е на хиляди години а дядо Коледа е едва на 170г.По времето на соца никой не ограничавал народа да си празнува Великден!!
  • 11 782

    24 2 Отговор
    Горбачов или е тотален идиот или е обикновен жалък предател. Като искаше перестройка да беше направил като в Китай. Заради него толкова народ е загубил живота си в безсмислени войни през 90, толкова съдби са разрушени. И никой не му търси сметка
  • 12 Сссерем

    3 9 Отговор
    От както има автокефална църква в България се водим по Григорианския календар(както е прието от вселенската патриаршия),само че през 68-ма или 69-та не помня точно преминаваме към Юлианския календар дотогава спазван само от Русия,не знаех че руската православна църква е по "православна" от вселенската патриаршия.п.с. по юлианския календар коледа е на 7-ми,а на 6-ти се почита само от арменците.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баба Ванга

    3 8 Отговор
    Владимир Владимирович ще спусне кепенците на Русия ако преди това не е отишъл да си вземе гореща вана с Кобзон.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Червен плащ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Единият пукна , дано скоро и другият го последва!!!!!!!!!
  • 17 нервен

    4 16 Отговор
    Адаша Горбачов се оказа единствения мислещ лидер в историята на СССР ..

    Коментиран от #18

  • 18 11ап

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "нервен":

    Едно мислил друго станало!
  • 19 ЗайоБайо

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сссерем":

    Няма "Коледа по руски стил" пич, има Коледа по юлиански и грегориански календар. Колкото туй разбираш, толкова и останалото.
  • 20 Наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сссерем":

    Твоята сила е комунизма и борбата срещу него , не коментирай неща от които си нямаш понятие !
  • 21 многострадалния

    3 1 Отговор
    И с Горбачов и без него - комунизма щеше да падне. Поне нямаше война като в Югославия .
  • 22 Колонизация и измирация

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Ти не тъпчеш на едно място ,ти умираш.
  • 23 БъХъ

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война... и на СеСеРе-то
  • 24 Горби е

    1 4 Отговор
    единствения нормален руски политик достоен за уважение.
  • 25 Yavuz

    0 0 Отговор
    Горбачов успя да запази Русия поне, а при разпада на САЩ има ли кой нещо да запази или ще се превърне в Евроамерика и Афроамерика.