30 Ноември, 2018 18:40 2 403 23

Франция забрани на родителите да бият децата си

  • франция-
  • деца-
  • забрана-
  • закон-
  • насилие-
  • наполеон

Родителите ще трябва да възпитават без физическо насилие

Франция забрани на родителите да бият децата си - 1
Снимка: Shutterstock

Националното събрание, долната камара на френския парламент, одобри законодателни промени за забрана на телесните наказания на деца от техните родители, предаде ДПА. Те ще задължат родителите да възпитават децата си без прибягване до "физическо или психологическо насилие".

Текстът ще бъде добавен към онази част от френския Граждански кодекс, която урежда родителските отношения, като в него не се предвиждат никакви наказания в случай на неспазването му. Правителството се упълномощава да направи оценка на мащаба на прибягването до телесни наказания във Франция и да докладва догодина пред парламента с препоръки какви мерки са необходими, за да се помогне на родителите и да се повиши осведомеността им по въпроса. Съветът на Европа приветства промените във френското законодателство, като нарече вота "исторически".

Законопроектът бе одобрен с 51 гласа "за" при само 1 "против" и трима въздържали се. нЗа него гласуваха центристките и левите депутати, а повечето им колеги от основната опозиционна сила - десноцентристката партия "Републиканците" - не гласуваха. Единственият глас против бе на представител на крайната десница.

Сега текстът отива за одобрение в горната камара на френския парламент, Сената, където опозицията има превес.Така Франция е на път да приведе законодателство си в унисон с много други страни от ЕС, макар че за нарушение на забраната не се предвижда наказателна отговорност. Първа забранява със закон родителския бой Швеция през 1966 г., последвана от още 54 държави, сред които 22 от настоящите 28 страни членки на ЕС. Така във Франция се променят правилата, наложени преди повече от два века по времето на Наполеон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохелото

    34 4 Отговор
    Значи аз не мога защото съм му родител тогава ще викна баба му и дядо му да го натупат и няма да наруша новия закон!

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    18 3 Отговор
    Те другите наказания са по-страшни и рушащи психиката на детето! В един стар български филм имаше такава реплика: Пък Гошко само го набиха! Много често детето предпочита някакво формално телесно наказание (не, че го препоръчвам!), отколкото безкрайно мърморене и натякване, Добрият вариант е без наказания, а със споразумения!
  • 3 еврогейска ценностна система

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хохелото":

    Да ама ти си отговорен родител не искаш джендърчета макарончета, които после да се женят за бабите си или за себеподобните си еднополови !
    Обаче еврогейската мафия иска и налага вече силово други "ценности" и успява доколкото виждам ! Впрочем чисто от научна гледна точка няколко скандинавси държави, които бяха предприели тази мярка вече отчитат, че са допуснали огромна грешка ! Разбира се това няма никакво значение нужни са много и нови джендърчета иначе, кой ще обслужва новите мисюлмански господари на Европа !
  • 4 Граф фон Хасан

    3 2 Отговор
    Ако това не е поредната антитурска пропаганда...е едно решение срещу Турция. Във всеки случай ... СРАМ!
  • 5 ГосТ

    9 16 Отговор
    Децата ги бият само в страните от третия свят,но е добре да има и закон. Мисля че е адски гротескно да видиш как някоя кифла маризи невръстното си дете. Добре е в този момент да извикаш полиция

    Коментиран от #12, #14

  • 6 и Деален

    10 3 Отговор
    Пускам го навънка да го бият гаменчетата или им давам по един шоколад да го опердашат, докато аз му се смея, подигравам и нареждам отстрани )))
  • 7 Ventura

    14 5 Отговор
    Ако детето е 13год.и на горе
    можели да бие родителите си?
    Защото ако нее яло и малко
    пердах като дете, пораснели
    смята , че ще е безнаказано
    да посяга на по-възрастни.
  • 8 среднощен

    12 0 Отговор
    Общество, в което се налага по този начин да се регулират отношенията между родители и деца, в морален аспект е на ниво "предхристиянско езичество"..!? Когато "връзките на любовта" са "охладняли" до такава степен, никаква нормативна уредба не може да ги урегулира правилно! Не "буквата" на закона "животвори", а неговият дух..!! Какъв "дух" да търсим, когато не вярваме, че има духовно!!?
  • 9 1234

    12 4 Отговор
    Едно е да биеш,друго е да пошляпваш по дупето или някое шамарче за отрезвяване и да дойде на себе си,иначе всички ще станат като ЦИГАНИТЕ не можеш им каза нищо,не можеш ги накара нищо да правят.Като няма никакви наказания ...лошо. И в Библията е казано,,Като го няма лошото как ще разбереш кое е доброто?"

    Коментиран от #15

  • 10 Радо

    11 2 Отговор
    Бий дупенце, за да не биеш дупище.
  • 11 глоби

    3 1 Отговор
    Макар че за нарушаване на закона наказателна отговорнст нямало ...еееее поне 1000лв няма ли наказание ...ЧЕ КАКЪВ ЗАКОН Е КОГАТО НЕ НОСИ КИНТИ ...В Мутотиквенска българия всички закони водат до колосални глоби Тук мутрите депутати не си губят времето за тоя дето духа
  • 12 Слагам ти го...

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    ....до ларингса. Дибил

    Коментиран от #21

  • 13 Никой не може....

    11 2 Отговор
    ...да ми нарежда как ще си възпитавам децата. Точка . А тез със сладките приказки и хуманните прийоми,после лапетата им изсират 1 ама качествено гомно. Доказателства колко щеш
  • 14 ivan4o

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Затова у Норвегия властите взимаха децата на българите! У цела европа се чу!

    Коментиран от #22

  • 15 Orthodox

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    И друго е казано в Божието слово. "Който жали пръчката си, мрази сина си; а който го обича, наказва го от детинство." (Притчи 13:25) Мисля, всеки може да разбере, какво се има предвид. А тези умници смятат, че са по-мъдри от Твореца, и тръгват да Му противоречат с измислените си човешки закони.

    Коментиран от #17

  • 16 хдйдксл

    5 6 Отговор
    до всички аборигени по-горе:

    децата се възпитават прекрасно и без бой, НО трябва отделяне на време и любов, а не децата при баба, че с мама сме на чалготека!!!

    Коментиран от #19

  • 17 среднощен

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Orthodox":

    Ортодокс означава - Православие!? Православен означава вярващ в Иисус Христос. Означава също, приел над себе си моралните истини на Новия Завет! Не е най-подходящият пример, който давате. Не защото не е истина цитираната мъдрост, а защото живеем в "новозаветни времена". Любовта винаги изисква да дариш на любимия човек свобода..! Тъй като свободата е и най-голямата отговорност, преди да я дари на своето дете, всеки родител трябва да го научи на това - "какво е добро и зло"..! Научаването не е "физическо или психическо малтретиране", а личен пример в дейното живеене и отстояване на доброто..! Урокът на родителите е "постоянна жертва" - безсънни нощи, търпение, материални лишения в името на детето и най-важното - превръщането на родителите в пример на подражание..!! Когато всичко това е преживяно искрено, детето се привързва с връзките на любовта към своите родители, защото знае, че те са тези, които го обичат най-много..! При наказание на родителите над своите деца, особенно много трябва да внимават! В наказанието детето отново трябва да разпознае любовта на родителя..! Свети апостол Павел назидава родителите да не възлагат много тежести на децата си, за да не ги съкрушат духом..! На децата заповядва -винаги да са послушни на своите родители..!
  • 18 Бачо Киро

    7 3 Отговор
    Пълни идиоти... Никой не говори да си млатиш детето, но геронтофил да ти казва как да си възпитаваш децата....
    Те затова са на това дередже днес всички, понеже днешните идиоти никой не им е отпънал един шамар зад врата когато е трябвало, за да почнат да правят разлика между добро и лошо. После вече е късно...
    Когато има случай на насилие е едно, да шляпнеш синковеца понеже е строшил на комшийката прозореца с топката е друго.
  • 19 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "хдйдксл":

    Глупости. Някои деца, да. Други, не. Зависи от много налични фактори и семейството, в което израства, е само част от тях. Естествено, не става въпрос да пребиеш детето. Тогава вече е очевадно, че конят е в реката.
  • 20 HUAWEI

    8 1 Отговор
    Кога ще измислят в България закон така наречените деца или по-точно наследниците да не чакат всичко на готово и да ги издържаме до 40 и даже още. Никъде го няма това в нормалните държави, това че имам двама мъжкара не означава че аз съм длъжен да им купувам или строя жилище, да се оправят не са малки деца пък и да търпиш надута снаха в собственото ти жилище. Я марш кой където иска да си води жената и децата родитела най вече бащата не е длъжен да купува или да си отстъпва етажа на келеши. Който прави наследници да си ги гледа никой друг не е длъжен с тях да се занимава пък ако нямате пари и условия не ги правете иначе става циганска работа. Вземете пример от САЩ и Европа там най много до 25 годишна възраст живеят с родителите след това се изнасят на квартира и така всеки е по добре, а не като при нас в един апартамент с 3 стаи всички вътре и след това разправии
  • 21 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Слагам ти го...":

    Умирай в кофите бе, червей. Ти полов орган имаш ли изобщо, или е като с мозъка ти. Нюню
  • 22 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ivan4o":

    На българските турци и роми искаш да кажеш. Ще ги взимат много ясно. Дете се прави и гледа с любов. Ако не можеш да го отгледаш,не го прави. Писна ми от маргинали.
  • 23 Доктор УдХаус

    1 6 Отговор
    Ако съдя по коментарите (без един-два) - мнозинството българи смятат, че е съвсем нормално да бият децата си... И после обвиняват някакви торбалани (или "евро-джендъри", каквото и да значи това), че се опитвали да налагат други ценности на децата им?... А, техните "ценности", какви са - да учиш детето от малко, че в живота решенията се взимат от физически по-силния, налагат се с насилие и е напълно в реда на нещата да биеш най-близките си, когато са беззащитни и са зависими от теб?...
Новини по държави: