2 295 7

Швейцария не допусна понятието "полова идентичност" в наказателния си кодекс

Решението беше гласувано в швейцарския парламент

Швейцария не допусна понятието "полова идентичност" в наказателния си кодекс
Снимка: Shutterstock

Горната камара на швейцарския парламент днес отхвърли с 23:18 гласа предложението "половата идентичност" (gender identity / Geschlechtsidentität / identité de genre) да влезе като антидискриминационен критерий в швейцарския наказателен кодекс, съобщи „Гласове“.

Като нов антидискриминационен критерий беше приета "сексуалната ориентация" (което в българския Закон за защита от дискриминация отдавна е така).

В мотивите си парламентаристите посочват, че понятието "полова идентичност" е неясно, неопределено и зависи само от чувствата на отделния човек. Понятието "полова идентичност" е "отрова за швейцарския наказателен кодекс", заявяват те.

В края на юли т.г. българският Конституционен съд отхвърли с подобни мотиви Истанбулската конвенция, с която в правния мир се въвеждаше понятието „полова идентичност“ (джендър). Според конституционните съдии използването на понятията sex и gender като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си.

„Въпреки безспорните си положителни страни, конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея”, се посочваше в мотивите на КС.

„Повелята за правна сигурност и предвидимост не допуска съществуването на две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“. Ратифицирането на Конвенцията би довело до въвеждането в националния правен ред на понятие, противоречащо на конституционно установеното”, гласяха мотивите на българските магистрати.

Швейцария

Още по темата

 • Денят на голямото гласуване

  Денят на голямото гласуване

  Гражданите на Швейцария са призовани да участват в три референдума като част от традиционната за алпийската страна пряка демокрация, предаде ...
  25.11.2018
  1 166
  2
 • Швейцария разследва руски шпиони

  Швейцария разследва руски шпиони

  Министерството на правосъдието на Швейцария разреши на прокуратурата да започне разследване срещу двама души, заподозрени за руски шпиони, съобщи ...
  24.10.2018
  1 620
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:45  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Биолога
  Отговор
  2 19:53  01.12.18
  Половата идентичност я определя природата а не болния мозък на човека! Не я определят и група хора с болни мозъци!!
 • 3 20:17  01.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • питанчо
  Отговор
  4 20:50  01.12.18
  Шорош джендър ли е ?
 • Бачо Киро
  Отговор
  5 21:39  01.12.18
  Яяяяя що така бе? Наложете им санкции! Опа, не можете...
 • Толераст
  Отговор
  6 05:15  02.12.18
  Ще си изтегля авоарите от швейцарските банки !
 • Коста
  Отговор
  7 13:54  02.12.18
  23:18 - Малко им остава да са 50:50. Някакви пет старчока с древен морал са си дали мнението. И ко' прай'м, кат' умрЪт старчоците?- А?

Напиши коментар:


Публикувай