Last news in Fakti

3 Декември, 2018 10:12 23 046 21

Драма в ОПЕК! Катар напуска

  • катар-
  • опек-
  • нефт-
  • петрол-
  • саад бин шарида ал кааби

Катар ще продължи да добива петрол, но ще се съсредоточи върху производството на газ

Драма в ОПЕК! Катар напуска - 1
Снимки: БТА/АР

Катар ще напусне през януари Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби, цитиран от AFP.

"Катар реши да се оттегли от членството си в ОПЕК, като решението ще влезе в сила от януари 2019 година", каза Саад ал Кааби на пресконференция в Доха, като допълни, че организацията е била информирана за това.

Катар ще продължи да добива петрол, но ще се съсредоточи върху производството на газ. Емирството от Залива е най-големият износител в света на втечнен природен газ.

"Нямаме много потенциал, напълно сме реалисти за това. Потенциалът ни - това е газът", подчерта катарският енергиен министър.

Драма в ОПЕК! Катар напуска

Азиатската страна с население от 2,6 милиона души, в която гражданите съставляват над 10 процента от населението, е открила Северното поле през 1971 година - същата година, през която става независима.

Катар е член на ОПЕК от 1961 година. Основите на организацията са поставени през септември 1960 година под влиянието най-вече на Саудитска Арабия, която днес властва над 15-членния картел.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 година, като обвини емирството, че подслонява личности и организации, които са враждебни на Рияд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    64 54 Отговор
    Бравооо !! Актуална новина !!! Само да допълним , че това освобождава Катар от всякакви измислени обвързващи условия за цени и квоти , от които имат полза само тези които се опитват , но все по безуспешно , да ги използват за политическо влияние , начело с любимката на русконадупените !!!

    Коментиран от #7, #15, #19

  • 2 Гост

    97 20 Отговор
    Очаквано. Няма вече кой да ги спира да не правят дъмпинг на течния газ на краварите. Очаквам санкции в следващите дни - ако се отвържат ще бутнат много цената на краварите за Европа. Добре, че ние имаме идея за течен газ от Гърция и ще имаме избор дали ще е от турски поток или от течния на катарците. Това е добра новина за цяла Европа и лоша за СА и САЩ.

    Коментиран от #9

  • 3 Т90

    23 39 Отговор
    Пак САЩ шмекеруват. Не знам, дали няма да е опит за удар по руския газ. Отделно по темата за високите цени на горивата, в никакъв случай не трябва да поевтиняват, защото ще скочи потреблението и ще я изпепелим тази планета.. очуден съм каква дезинформация има по тази тема и от страна на медиите и от страна на хората. По съществени теми за недоволство има !

    Коментиран от #21

  • 4 ....

    14 23 Отговор
    Ако конкуренцията ти продава хляба на 1 Лев,
    а на теб ти струва 50 стотинки да го произведеш, ще продаваш ли на 20 стотинки твот хляб?!
    Ами инвестициите, как ще си ги върнеш?
    Ама, че си глъм на 🐓!
    Гладна кокошка просо сънува!
  • 5 onq s konq

    56 18 Отговор
    Това излизане на Катар от организацията си е почти като Брексита по значимост.На практика това е УДАР ПО КВОТНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ на страните членки ,които ограничения държат ЦЕНИТЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ ГРАНИЦИ на пазара,за да няма ГУБЕЩИ.Което значи,че цените ще се сринат драстично,а КОНКУРЕНЦИЯТА на пазара ще стане жестока.Естествено това е добре за БГ,защото ще може да договаря ДИРЕКТНО КАТАРСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ СЪС ТАНКЕРИ!

    Коментиран от #20

  • 6 Опек

    44 16 Отговор
    Хора ве бавно развиващи ли сте??? Много ясно е обяснено напускат ОПЕК щото нямат Нефт. Газта няма общо с ОПЕК. За бавно развиващите Катар няма нефт, няма никаква конспирация.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванов

    10 35 Отговор
    Поляците се опитаха да купуват този катарски газ, но им излезе пресолено и се насочиха към хамерите. Вижте обаче този кораб, руски газ може да стигне до Турция и България с такива кораби, но не и по тръба по дъното на морето. Такъв кораб обаче не може да примине Босфора. Не е проблем обаче руснаците да поръчат два такива кораба, които да бъдат направени от България и Турция, обаче Жужи е мръсен играч и е замислил окупацията на цяла Украйна, което ще обезмисли Турски поток и Северен поток.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анализатор

    41 6 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Иванов ти си поредният неграмотник. Като дойде корабът какво ще го правиш нали ти трябва терминал който струва майка си и баща си. Затова има планове да участваме в терминала на Алексондруполис ако го построят.
  • 11 Европа

    28 4 Отговор
    ОПЕК е картел, а картелните споразумения са забранени, както в САЩ, така и в цяла Европа!!!!!!! Отдавна трябваше ОПЕК да бъде забранена и разтурена, ако има високи цени на петрола, то е заради манипулирането на пазара от страна на ОПЕК, което пак е забранено и в САЩ и в Европа е строго забранено манипулиране на пазара!!!!!! Добра новина!!!!
  • 12 моко бъчвата

    24 5 Отговор
    Няма лошо, горивото ще поевтинее.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кузи

    20 6 Отговор
    Очертава се мътно бъдеще на бензиноколонката.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Орфей":

    От ритане на задните ти части ! В дълбочина , хахаахх !!
  • 17 боико борисов

    1 3 Отговор
    гледаи аз да не ти сритам твоите задни части много ги разбирате тия неща
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пак помисли

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Умнико - Катар е нешо подобно на Иран, за руснаците. Трайчо нали ходи да се пече на плажа , и в България потекоха реки от втечнен газ?
  • 20 Евроглас

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Браво ,много добре казано! Този вариант е най-добрия за България,но като гледам колко минуси са набили,явно русофилчетата продължават да желаят да сме в позиция партер пред Русия . Жалко за тях.
  • 21 Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Т90":

    Ще изпепелим друг път. С 2.5 мил таратайки? В САЩ има 300 милиона 6, 8, и 12 цилиндрови лами, зареждащи на около $2 но за галон а не за литър. И не слизат от колите на огромни разстояния. Ние на година нямаме дневния им разход