1 690 4

В Китай не бързат да се радват

Пекин приветства примирието с Тръмп, но без прекомерен оптимизъм 

В Китай не бързат да се радват
Снимки: БТА/АР

Китайските държавни медии приветстваха "важното" китайско-американско търговско примирие, но без да виждат в него вълшебна пръчица, която може да реши дълбоките двустранни разногласия, предаде AFP.

При все това новината даде тласък на азиатските фондови борси.

Според местни медии споразумението от Буенос Айрес, според което Вашингтон и Пекин обявяват 90-дневно примирие в търговската си война, за да си дадат време за преговори, представлява важна крачка напред и е носител на голям потенциал за справедлива търговия между двете най-големи световни икономики.

В. "Женмин жибао", официален орган на управляващата комунистическа партия, определя договорката като "важен консенсус", показващ, че общите интереси са надминали разногласията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прибави още оптимизъм в неделя, като изтъкна, че Китай ще намали и премахне митата за американските автомобили.

Китайското външно министерство заяви, че китайският лидер и президентът на САЩ са инструктирали икономическите си екипи да работят за премахване на всички мита.

След срещата със Си - Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Китай се съгласи да закупи все още не договорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромният търговски дисбаланс между двете страни.

При все това в случай на провал на преговорите Вашингтон предупреди, че митата, които от края на септември са 10 процента, ще бъдат повишени на 25 на сто за китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара.

В Китай не бързат да се радват

Китай беше отвърнал със същите мерки, облагайки американски стоки за 110 милиарда долара.
Американските власти упрекват Пекин в принудителен трансфер на технологии и кражба на интелектуална собственост, освен все така огромното неравновесие в търговията.

Според Вашингтон китайският търговски излишък възлиза годишно на 335 милиарда долара.

Китай

Още по темата

 • Рязък скок в цената на петрола

  Рязък скок в цената на петрола

  Рязък скок на цената на петрола, съобщи Nova ТВ. След месеци на понижение, суровината поскъпна с повече от 2 долара за барел само за няколко часа. ...
  3.12.2018
  6 005
  17
 • Тръмп: Разбрах се с Китай

  Тръмп: Разбрах се с Китай

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Тwitter, че Китай се е съгласил "да намали и отмени" митата за внос на американски автомобили. ...
  3.12.2018
  2 383
  26
 • САЩ и Китай с примирие

  САЩ и Китай с примирие

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма намерение да въвежда допълнителни мита срещу Китай, съобщи „Блумбърг“. Тръмп имаше ...
  2.12.2018
  2 954
  23

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 13:30  03.12.18
  Китайците явно знаят поговорката: "На нов началник и малко прасенце не се радвай, не знаеш каква свиня ще стане!"... че и с търговското примирие също.
 • стоян
  Отговор
  2 13:41  03.12.18
  Разлика в търговския дефицит от 335 милиарда в полза на Китай означава че Тръмп още ще ги кастри китайците и това е само началото

  Коментиран от #3

 • Пешо
  Отговор
  3 14:05  03.12.18

  До коментар #2 от "стоян":

  Означава само, че ФАЩ с бързи темпове задлъжняват на Китай и не са в състояние да кастрят никого.
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  4 16:08  03.12.18
  Как ви изглеждат 90 дена на фона на 50 годишна прецизно планирана стратегия за превръщането на Китай в доминираща световна сила....

Напиши коментар:


Публикувай