4 Декември, 2018 11:21 20 121 22

Обрат по Брекзит?!

  • брекзит-
  • brexit-
  • съда на ес-
  • великобритания-
  • ес

Великобритания можела едностранно да спре процедурата по развода си с ЕС

Обрат по Брекзит?! - 1

Сагата около напускането на Великобритания на Европейския съюз (ЕС) получи нов обрат, съобщи телевизия „Скай нюз“.

Генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес - Бордона заяви, че Лондон едностранно може да прекрати процедурата по Брекзит.

Санчес – Бордона пледира, че висшата съдебна институция на Общността трябва да излезе с решение, че чл. 50 от Лисабонския договор позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС.

Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но Съдът на ЕС обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение, припомня „Ройтерс“.

Досега представители на институциите на ЕС многократно заявиха официално, че Великобритания може да оттегли искането си.

В писмено изявление Съдът на ЕС посочи, че Кампос Санчес - Бордона е на мнение, че ако дадена страна реши да напусне ЕС, тя също трябва да има правото да промени решението си по време на двугодишния процес на излизане, който е определен в член 50 от Договора за ЕС .

Адвокатът на ЕС смята, че това може да стане, без да е нужно съгласието на останалите 27 държави-членки.

От своя страна главният адвокат на Европейския съвет Хюбърт Лигал обаче твърди, че допускането на едностранно оттегляне може да създаде "безкрайна несигурност", защото то ще позволи на страните да обявят, че напускат ЕС в опит да осигурят по-добри условия за членство, преди да отменят оттеглянето си, коментира Би Би Си.

Адвокатите на правителството на Обединеното кралство твърдят, че казусът в Съда на ЕС е чисто хипотетичен, тъй като "Обединеното кралство не възнамерява да оттегли молбата си", поради което съдиите трябва да откажат да се произнесат по него.

Днес британският парламент започва петдневни дебати по постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с Брюксел. Гласуването по него ще се състои на 11 декември.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    8 42 Отговор
    Истината е, че Англия беше балансьор между Германия и Франция и партньор на Франция. Така тези две страни озъптяваха швабите както винаги. Освен икономическия и военнен принос към съюза.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Гост

    50 7 Отговор
    Аре стига иди ми - дойди ми! Като вземеш решение - край! Какво го въртят и усукват като ....! Писна ми от фурнаджийски лопати!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЕХОТО

    45 10 Отговор
    Всеки ден ли ще четем за тези пудели?По-лесно е гей да забременее от евнух от колкото пуделите да излязат от евро зоната.
  • 5 ....

    38 24 Отговор
    Да се спасяваме и ние от този хибриден експеримент ЕС

    Коментиран от #7

  • 6 куку руку ку

    21 6 Отговор
    Абе, Феърфакс, тия шваби 'що не настояват да останем в ЕС? - Не знам, Карстиърс, май сме им разваляли имиджа.
  • 7 Пеньо

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "....":

    Бягай в сортира тогава!
  • 8 Огняра

    22 6 Отговор
    Пак безмисленно заглавие,само и само да прочетем една маловажна статия.
  • 9 горко ни

    7 1 Отговор
    поредната лайнарщина бе я си ...............................
  • 10 Гост

    6 4 Отговор
    Тръмп май реши, че британците са му по-полезни в ЕС. Във всеки случай, ако останат, трябва да е БЕЗ МЕЙ!
  • 11 гост

    14 3 Отговор
    Британия се изживява като вечната империя.Да ама не! Това вече не е страна на учени,изобретатели,авантюристи а на джендъри.Загниват от вътре.През втората световна война извадиха грандиозен късмет че,Хитлер не тръгна първо срещу тях. Римската,Рускатаи ред други империй изглеждаха вечни но знаем какво се случи.Сега е техен ред.

    Коментиран от #15

  • 12 Ааааааааа

    6 3 Отговор
    Еййййййй абе тия последно ще остават ли в съюза - еднолично, двулично, трилично, безлично, налично...?! Аре да хващат гората, та да можеме за сефте да гледаме, а не да сме част от експеримента. Тъй де - "Има ли файда от ЕС, по-добре ли е вътре или вънка?" си е интересен и спорен въпрос, и да гледаме британският опит ще е от полза.
  • 13 Искам брегзит

    1 0 Отговор
    Ако жена сънува горния и долния край. Искам брегзит. Няма ала бала. Иначе приемате инстанбулската конвенция.
  • 14 Някой

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Пише се ”озАптявам”, думата е с турски произход, производна на заптие. Иначе въобще не си в час с геополитиката и с дошегашната роля на Обединеното кралство в ЕС.

    Коментиран от #16

  • 15 Куръ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    От къде знаеш накъде е щял да тръгне Хитлер? ???
    Да не е поддържал сателитна навигация с теб?
    Жалък долен пУМияр
  • 16 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Затова не съм я написал "правилно" . Не я ползвам често,но тук ми се стори подходяща. Меерси че ме образова все пак. А ти си гледай филологията и не се прави на анализатор. Точно това беше ролята на Англия, освен икономическия и военен принос.

    Коментиран от #17

  • 17 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГосТ":

    Да те светна само, че шваби в Германия се наричат само и единствено хората в Щутгарт и областта около него, наследници на някогашната област Вюртемберг. Да се наричат всички германци така е признак на много ниска обща култура и посредствен интелект. Все едно някой да нарича всички българи шопи...тъпо, нали? Освен това Англия е само част от Обединеното кралство, използването на такъв елементарен език, некоректното боравене с географски понятия показват само едно-профанско мислене и изказ и ограничен умствен капацитет. Образовай се повече и тогава цапай форумите с тъпотиите си.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 Реалист

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Нищо не мога да добавя! Добър пост но все пак не бъдете краен в оценките за другите съИМЕННИКО :). Истината е че за брекзита няколко "англета" доста забогатяха с руски пари. И един от тях е Б.Джонсън.

    Коментиран от #22

  • 19 ГосТ

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Ееееее къв херудит 😂😂😂 Обединеното кралство,най вероятно няма да остане обединено,ако не остане в ЕС, затова предпочитам да назовавам името на тази държава от това кралство ;) А за германците,в момента не се сещам за друг епитет (баварци не е звучи така обидно... немци не е тъй звучно). Ти доктор,ли си между другото ? Ако не си, следващия път като ми пишеш отговор ще започваш с Др. ГосТ,ако пък си доктор сподели в коя област за да знам дали да ти обърна някакво внимание ;)
  • 20 ГосТ

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Ако пък си доктор в природните науки, може да си премерим импакта и тогава да обсъдим интелекта на всеки от нас. Хайде, няма нужда да ми отговаряш,ако си с малък импакт ;)
  • 21 англичаниа

    3 3 Отговор
    За напускане на ЕС. Кралството не е желано.
    За независимост на Шотландия, за обединена Ирландия. Този съюз е крайно време да се разпадне. Много прилича на един друг съюз дето не даваше на държавите да се отделят казваше се СССР. Крайно време е ЕС да покаже твърда ръка на Великобритания,САщ,Русия и Турция . За създаване на армия , за единна съдебна система , за президент и правителство на ЕС. Смърт на НАТО. За приемане на еврото във всички държави в ЕС. Доживотен затвор за пополиста Фараж и Джонсън.
  • 22 Стига вече педер.стки простотии!

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Пак Путин ви е виновен. Джендаризма ви разпада съюза.
Новини по държави: