4 Декември, 2018 18:30 2 303 0

Лондон: Няма да отменяме Брекзит едностранно

  • брекзит

Британското правителство не възнамерява да се възползва от привилегията си за едностранно прекратяване на процеса за излизане от Европейския Съюз, заяви официален представител на британския премиер Тереза Мей, цитирана от агенция Reuters. Заявлението идва в отговор на информация на главния съветник по правните въпроси, че Великобритания има такова право. В чл. 50 на Лисабонския договор точно е упоменато какви са правата на държавите членки, които искат да излязат от Съюза. В него е упоменато, че държавата, която е започнала процедура по излизане от него, може едностранно да прекрати този процес, докато двете страни не са сключили официално споразумение за „развода”.

Въпросът за това дали Лондон на теория има възможност да обърне процеса беше повдигнат в началото на годината от група евродепутати и шотландски политици пред висшия съдебен орган на Шотландия. Той, от своя страна, се обърна за тълкуване към европейския съд.

На 25 ноември лидерите на държавите членки на ЕС приеха споразумението с Великобритания за Брекзит и политическата декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да встъпи в сила това споразумение, то трябва да получи одобрение от Европейския парламент и британските законодатели. Последните трябва да го разгледат на 11 декември. Самото влизане в сила на Брекзит е планирано за 29 март 2019 г. Следва преходен период, който ще завърши през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА