1 878 1

Напрежение на израелско ливанската граница

Операция „Северен щит” продължава

Напрежение на израелско ливанската граница
Снимки: XINHUA/БТА

Израелски военни части са открили огън на границата с Ливан, съобщава ливанската национална агенция NNA. Това е станало в близост до „синята линия” в района на Курум Ал Шарки, източно от Мейс Ал Джабал.

По данни на информационната агенция, поради силната мъгла израелските военни късно са забелязали машина на ливанската армия, която е патрулира по границата.

На 4 декември израелската армия постави началото на операцията „Северен щит”. Целта й е да намери и унищожи тунели, изградени от „Хизбула”, през които в Израел навлизат терористи на групировката. Ливанките въоръжени сили и силите на ООН са увеличили броя на патрулите около „синята линия” с цел предотвратяване на инциденти, които биха довели до нарастване на напрежението в пограничните райони.

Обстановката беше дискутира и в телефонен разговор между руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху. „При обсъждането на ситуацията в Сирия Путин подчерта необходимостта от усъвършенстване на руско израелското военно сътрудничество. Скоро предстоят контакти между експерти от министерствата на отбраната на двете страни в рамките на съвместна работна група", съобщи пресслужбата на Кремъл. За руския президент е важно да се спазва стриктно резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, при координираща роля на Временните сили на ООН в Ливан.

Израел

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 15:21  08.12.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай