10 Декември, 2018 14:57 1 897 6

Белград: Хуманитарна катастрофа за сърбите в Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • косовска митровица-
  • ана бърнабич

Прищина въведе на 21 ноември мита от 100% на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина

Белград: Хуманитарна катастрофа за сърбите в Косово - 1
Снимки: БТА/АР

Сърбите в Косово се оказаха на границата на хуманитарна катастрофа след въвеждането от Прищина на търговски мита от 100 процента върху стоките от Сърбия.

Това заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, откривайки международната конференция "Инициатива - Един пояс, един път на Балканите", предаде ТАСС.

"Това, което се случва в Косово, ни предупреждава колко могат да бъдат пагубни последствията от търговски и други блокади. Митата на стоките от Централна Сърбия и Босна и Херцеговина доведоха сърбите в южната автономна област на ръба на хуманитарна катастрофа, а последствията в резултат от нарастването на цените се отразяват и на албанците в Косово", заяви Бърнабич.

Сръбският премиер добави, че в резултат от митата има сериозна политическа дестабилизация, а също дестабилизация в сферата на сигурността.

Белград: Хуманитарна катастрофа за сърбите в Косово

Косово, което през 2008 г. обяви независимост, която Белград не признава, въведе на 21 ноември мита от 100 процента на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич по-рано заяви, че това решение на Косово е погрешно и нарушава споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия ЦЕФТА.

Решението на Прищина предизвика протести на сръбското население в северната част на Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 6 Отговор
    В случая става дума за 100% МИТА на стоките и думите на Бърнабич са :Колко могат да бъдат пагубни последствията от търговски и други блокади".А какво да кажат Русия и Иран след като там не става дума за МИТА,,а за ЗАБРАНА ИЗОБЩО НА ТЪРГОВИЯТА?Ами казват,че са си "САМОДОСТАТЪЧНИ" и са си О.К.!Верно че валутите им се сринаха,но пък ДУХЪТ НА НАСЕЛЕНИЕТО Е ИЗВИСЕН НА МАКС-...поне така пише Пресата им:)

    Коментиран от #2

  • 2 empire strikes back

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Кон, ти просто не мож да си представиш колко много бой ша ядат кирливите шиптъри и техните краварски господари като му писне най-накрая на Путин. Ама много ша ги бият, направо ша им го върнат тъпкано за всичките години дето им търпят наглото и арогантно държане и всичките им мръсотии........и няма да има "стига толкоз, предаваме се", ша ги спукат от бой и ша ги напраят роби като ония от Аушвиц и другите прекрасни места дето ги напраиха немците през ВСВ!
  • 3 Барчо

    2 0 Отговор
    Вноса на тая шибана държава само от тези три страни ли са??? Да внасят от БГ или друга държава да покрият дупката. Гледах в едно предаване какво има по магазините. Нищо!!! Държавници да доведат населението си до хуманитарна криза, това си е олигофрения. Е. Това беше преди седмица, а сега представа нямам как е. Дано да са решили проблема.

    Коментиран от #4

  • 4 Борисов

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Барчо":

    косоварите са вече част от велика Албания. Ще внасят от Турция но никога от Сърбия. Косово има пипала и спящи клетки в цяла Европа
  • 5 Rudolf

    0 0 Отговор
    А какво направиха сърбите с населението в западните покрайнини.
    От една страна граница от друга планина и никакви комуникации и работа.
    Не се оплаквайте "братя" сърби - всичко това е пробвано от вас!
  • 6 Bukson

    1 0 Отговор
    Сичко това са глупости.В Косово живеят 93'/, Албанско население
    Заради не е нормално тогава да са те повече засегнати от те такси.Сичко е в режима на Вучич и Харадинаяа да се договарят тензойе и да се каже какво трябва да се признае Косово и да не дойде до война и да се Србияа в Косово спаасат от економска Катастрофа.Глупсти.
Новини по държави: