Last news in Fakti

10 Декември, 2018 17:54 1 597 7

Ето ги Нобеловите лауреати за мир (СНИМКИ)

  • нобел-
  • нобелова награда-
  • дени муквеге-
  • надя мурад-
  • ислямска държава-
  • берит рейс-андерсен

Конгоански лекар и иракска активистка получиха наградите си на церемония в Осло 

Ето ги Нобеловите лауреати за мир (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Лекарят Дени Муквеге от Демократична република Конго и иракската активистка Надя Мурад бяха приветствани с бурни овации, когато получиха Нобеловите си награди за мир за 2018 г. на тържествената церемония в норвежката столица Осло, предаде АР.

Норвежкият Нобелов комитет отличи двамата за "техните усилия да се сложи край на използването на сексуално насилие като оръжие във войните и въоръжените конфликти".

Муквеге и язидката Надя Мурад "въпреки много различния им произход ги обединява борбата за справедливост", каза председателят на Нобеловия комитет Берит Рейс-Андерсен.

"Въпреки това те са свързани един с друг точно така, както са свързани с всеки човек, станал жертва на сексуално насилие", каза тя в словото си в сградата на кметството на Осло.

Ето ги Нобеловите лауреати за мир (СНИМКИ)

"Тази награда задължава Дени Муквеге и Надя Мурад да продължат своята изключително важна работа. Но наградата задължава и ние да застанем рамо до рамо с тях в борбата за прекратяване на сексуалното насилие по време на войни", подчерта Берит Рейс-Андерсен.

63-годишният гинеколог Муквеге е прекарал по-голямата част от живота си, като е помагал на жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго. В основата от него болница там е лекувал хиляди пациентки и се е застъпвал за тях. Критикувал е въоръжени групи, политически лидери в Конго и международната общност, че не реагират на масовите изнасилвания.

Ето ги Нобеловите лауреати за мир (СНИМКИ)

В словото си, често прекъсвано от аплодисменти, новият Нобелов лауреат критикува международната общност, че е допуснала конгоанци да бъдат "унижавани, насилвани и клани в продължение на над две десетилетия пред очите на целия свят". "Настоявам за репарации, за мерки, които да дадат на оцелелите компенсация и удовлетворение и да им позволят да започнат нов живот", каза Муквеге. Той призова всички страни да подкрепят инициативата за създаване на глобален фонд за обезщетения за жертвите на сексуално насилие във въоръжени конфликти.

25-годишната Мурад е една от общо 3000 момичета и жени от кюрдската етнорелигиозна група на язидите, станали жертва на изнасилвания и други издевателства от "Ислямска държава". След като успява да избяга от джихадистите, тя намира убежище в Германия и става активистка, говори многократно срещу издевателствата, извършени срещу нея и други жени. Нейната майка и шестимата й братя са убити от джихадистите.

"Единствената награда в света, която може да възстанови нашето достойнство, е справедливостта и съдебното преследване на престъпниците", каза Мурад.

Ето ги Нобеловите лауреати за мир (СНИМКИ)

"Не мога да повярвам, че съзнанието на лидерите на 195 страни по света не е мобилизирано за освобождаване на тези жени, които са купувани, продавани, държани като пленници и изнасилвани всеки ден. А ако ставаше въпрос за търговска сделка, за петролно находище или за доставки на оръжия? Съвсем сигурно е, че за това нямаше да бъдат спестени никакви усилия", посочи Нобеловата лауреатка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    8 3 Отговор
    Нобелова за Мир заслужава Владимир Владимириевич Путин и за тъпение заслужава нобелова че досега не ги е изпържил!!
  • 2 Пища Хуфангел

    3 1 Отговор
    Задължително представител на ЗОО парка иначе не може нито едно събиране да мине!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Borislav Popov

    1 4 Отговор
    Някой чувал ли е за тия до сега ? Май само в града в който живеят ! В глобален - в световен план с какво са допринесли за мира ? Сексуалното насилие какво общи има със световния мир ? От комитета направиха престижните награди да приличат на евтина купа от състезание по надяждане с хот - дог !
  • 5 Именно

    2 0 Отговор
    Уау, Впечатлен съм!
    Да не би да са свършили престъпниците, че започнаха да награждават читави хора вече?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    0 0 Отговор
    А на поръчителите и разчленителите на Хашоги???
Новини по държави: