12 Декември, 2018 04:40 1 533 7

ООН се нуждае от $4 милиарда за Йемен

  • оон-
  • милиарди-
  • йемен-
  • помощ-
  • хуманитарна

Страната е опустошена от война

ООН се нуждае от $4 милиарда за Йемен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ООН съобщи, че има нужда от 4 милиарда долара, за да достави през 2019 г. хуманитарна помощ на около 20 милиона йеменци или 70 на сто от населението на опустошения от войната Йемен, предаде Франс прес.

Всяка година необходимата сума за хуманитарна помощ за Йемен се увеличава с един милиард долара, каза пред журналисти заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. По инициатива на Швеция, Швейцария и ООН, на 26 февруари в Женева е насрочена конференция на дарители, добави той. 20 милиона йеменци са гладни, а 250 000 са изправени пред катастрофа за първи път от началото на войната, продължи Лоукок, който неотдавна се върна от Йемен. Той каза, че тези хора са достигнали фаза 5 - най-високата по глобалната скала за класификация на липсата на храна и недохранване, което означава, че хората са застрашени от гладна смърт. Тези хора са в четири провинции, където бушува конфликтът - Таиз, Саада, Хаджа и Ходейда. Единствената друга страна, където има население във фаза 5, е Южен Судан, каза Лоукок, цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това близо 5 милиона йеменци са във фаза 4, определена като извънредна ситуация, в която хората страдат сериозно от глад и смъртността сред тях се увеличава. Пет неща са необходими, за да се постави ситуацията под контрол, каза заместник-генералният секретар на ООН: спиране на боевете, особено около важното пристанище Ходейда; вдигане на ограниченията над дейността на хуманитарните организации и над вноса на горива; стабилизиране на икономиката; осигуряване на финансиране за хуманитарната помощ; напредък в преговорите между правителството и бунтовниците хуси под егидата на ООН за прекратяване на войната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХанкоБрат

    12 4 Отговор
    Ей сега започваме да събираме парици и за вас. ООН и всички мюсюлмано-джендърски НПО-та, дано горите в ада!

    Коментиран от #2

  • 2 360

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "ХанкоБрат":

    Главата ти е празна, написал си противоречиви неща. Оон никога не е помагала на мюсулмани

    Коментиран от #4

  • 3 360

    6 0 Отговор
    Американците продават оръжие на С.Арабия , Арабелите които си нямат занимание си играят с оръжията в Йемен и трябва ТЕ да платят
  • 4 ХанкоБрат

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "360":

    ООН е мюсюлманска организация, която хич не се спонсорира от мюсюлмани и дискриминира мюсюлманите. Така доволен ли си? А иначе е добре да не мислиш за моята глава, а да се информираш малко преди да пишеш глупости.
  • 5 Тръмпосан лайнар

    7 0 Отговор
    По добре с тия пари купят оръжие на бунтовниците!Те сами ще си оправят нещата!Тогава може да прескочи и до СА,като един път завинаги ликвидират чаршафосания тумор!
  • 6 Иван

    1 0 Отговор
    Организация на Обеднелите Нации....сградата е в Кравария, без коментар....
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Склонен съм да вярвам на написаното. Много съм любопитен обаче, какви са разходите по тая никому ненужна и неефективна организация за един месец, включително и заплатите на всички лешпери там !?!?