Last news in Fakti

11 Декември, 2018 19:40 2 850 11

Леките оръжия от Западните Балкани са голяма заплаха за Европа

  • западни балкани-
  • леки оръжия-
  • ислямска държава-
  • европол

Европол смята, че между 3 и 6 милиона огнестрелни оръжия понастоящем циркулират в региона

Леките оръжия от Западните Балкани са голяма заплаха за Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Милиони леки оръжия, циркулиращи на Балканите, представляват "голяма заплаха за европейската сигурност". Това предупреди френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, предаде АFP.

Неговият германски колега Хайко Маас пък определи ситуацията с тези оръжия като неприемлива. "Терористи и престъпници продължават да избиват хора в цяла Европа", добави той.

"Европол смята, че между 3 и 6 милиона огнестрелни оръжия понастоящем циркулират на Западните Балкани. Това е нещо огромно като количество", заяви френският външен министър, визирайки този район на Европа, обединяващ Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Оръжията, идващи от този регион, са до голяма степен използвани от престъпните мрежи и от терористите.

Льо Дриан и Маас се срещат в Париж в рамките на френско-германска инициатива за координиране на борбата срещу трафика с огнестрелни оръжия на Западните Балкани. Инициативата бе подета в края на 2017 г. и поставя определени цели, които трябва да бъдат постигнати до 2024 г.

Франция обмисля например да допринесе за финансирането на оборудване и софтуер за идентификация, които да бъдат използвани от силите на реда. Париж освен това ще създаде поста на сътрудник в посолството си в Белград, натоварен с въпроса за борбата с трафика на огнестрелни оръжия, каза днес Льо Дриан.

"По време на атентатите във Франция през януари и ноември 2015 г. терористите използваха незаконни оръжия, дошли от този регион", припомни френският министър, визирайки Западните Балкани.
Нападателите от атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж, за които отговорност пое "Ислямска държава", разполагаха със "Застава", сръбската версия на руските автомати АК47.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    43 3 Отговор
    като бомбихте сърбия нямаше проблем ,нали?
  • 2 шиитибабаитисуни

    33 0 Отговор
    Оръжия, купени с Американски и Саудитски пари.
    Ми, да не ги снабдяват с оръжие и проблема е решен.
    Да не би, аз да съм, им го заврял в ръцете.
    Всеки знае ,кой купува и въоръжава света.
  • 3 ГОСТ

    31 1 Отговор
    ЕПА В ЩАТИТЕ КАТО ИМА ПОНЕ 100 -МИЛИОНА БРОИКИ И МОЕШ СИ КУПИШ АВТОМАТ САМО СРЕЩУ ПОКАЗВАНЕТО НА ВАЛИДНА ШОФЬОРСКА КНИЖКА КАКВО ОТ ТОВА !!!ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПА СА ЕДИНСТВЕНО И САМО ДЖЕНДЪР-ПОЛИТИЦИТЕ ВЪРТЯЩИ СВИРКИ НА СОРОС !!!
  • 4 NGEO

    19 0 Отговор
    "Зап.Балкани", разбирай американската база "Бондстийл".
  • 5 ванката

    17 1 Отговор
    а ходещите уръжия на ислямския свят заляли европа уж ме бягат от войната броите ли ги че много лошо ще ви изненадат ...

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Хитри са кучетата

    11 0 Отговор
    ААА ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗНЕСОХА КАЛАШНИЦИТЕ ЗА БЛИЗКИЯТ ИЗТОК - ХЕМ НИ ГИ ВЗИМАТ, ХЕМ ГИ ДАВАТ НА АРАБИТЕ ДА СЕ ИЗБИЯТ
  • 7 ванката

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ванката":

    пропуснах кавичиките "у" извинявам се
  • 8 Чаткаш ли

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "ванката":

    Това са хора изторомозени от американците и превърнати в туземци принудени да напуснат родините си след дълги граждански войни, тоест пионки, би трябвало да го разбирате
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Червен плащ

    10 0 Отговор
    С техните камъни, по тяхната глава!
  • 11 Интерпол

    7 0 Отговор
    Косово е най големия износител за мафията на оръжие гара разпределиелна
Новини по държави: