Last news in Fakti

13 Декември, 2018 07:38 3 792 6

Вашингтон влезе твърдо на Саудитска Арабия

  • йемен-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • ал кайда-
  • хуси

Сенатът прие резолюция с призив да се прекрати военната подкрепа за Рияд в Йемен 

Вашингтон влезе твърдо на Саудитска Арабия - 1
Снимки: БТА/АР

Сенатът на САЩ прие резолюция, която включва призив към президента Доналд Тръмп да прекрати военната подкрепа за участниците във въоръжения конфликт в Йемен, предаде Reuters.
Сенаторите приеха документа с 60 гласа "за" и 39 "против".

Резолюцията подчертава, че единствено изключение трябва да бъдат операциите в региона срещу терористичната групировка "Ал Кайда". Вотът до голяма степен е символичен, тъй като не се очаква Камарата на представителите (долната палата на американския Конгрес) да разгледа въпроса тази година, а Тръмп заплаши да наложи вето по него.

Подкрепата за документа обаче изпраща важно послание, че сенаторите не са доволни от хуманитарната катастрофа в Йемен и са разгневени от липсата на силен американски отговор на убийството на известния журналист Джамал Хашоги.

В Йемен от август 2014 г. се води конфликт между правителствените сили и бунтовниците хуси. Той навлезе в най-активната си фаза през март 2015 г., когато в него се намеси коалиция начело със Саудитска Арабия. В йеменския конфликт Рияд се ползва с подкрепата на САЩ.

Вашингтон влезе твърдо на Саудитска Арабия

По данни на йеменския Център за правата и развитието от пролетта на 2015 г. в страната са убити над 10 000 цивилни, включително близо 2400 деца и около 2000 жени. За този период са били ранени 18 500 йеменци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    33 2 Отговор
    Ясно...само в Йемен. А къде останаха санкциите и човешките права-които така силно защитаваха САЩ???? Или ако си платиш-можеш да убиваш наред...Лицемерието,подлостта и алчността на САЩ всче са пословични.
  • 2 260

    25 2 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ УБИВАТ 20-30 ЧОВЕКА НА ВСЕКИ ЧАС В ЙЕМЕН
  • 3 Хахаха

    9 1 Отговор
    А за колко време ще я прекратят?
    За 15 минути или за повече?
  • 4 Бачо Киро

    11 1 Отговор
    С други думи сенаторите са си направили един хубав ПР, знаейки, че няма да навреди на никого, понеже хем няма да разглежда скоро, хем дори като дойде времето, ще получи вето от Тръмп. Изпращало силно послание... ама друг път...
  • 5 koпа

    13 1 Отговор
    Краварите са последните хора на когото можеш да се довериш,чакаме санкцийте срещо Саудитска Арабия,както санкцийте при случая Скрипал срещу Русия от страна на САЩ и ЕС ,ама едва ли ще ги видим от двуличните кравари и ЕС.
  • 6 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    На Русия наложиха сериозни икономически санкции само за хайли лайкли неуспешен опит за тровене на предател шпионин,а срещу Саудитска Арабия ,която е виновна за смъртта на 10000 цивилни във Вашингтон се напрегната само с една резолюция,която нищо не значи.По законите на американската демокрация трябва да сте предател на родината си,за да струва нещо животът ти.