13 Декември, 2018 09:14 3 380 37

НАТО ще има военна база в Македония

  • криволак-
  • база-
  • нато-
  • македония-
  • зоран заев

Още една натовска база на Балканите

НАТО ще има военна база в Македония - 1
Снимка: БТА/ AP

Македонското правителство предоставя на НАТО военната си база в Криволак. Това стана ясно след срещата на македонския премиер Зоран Заев в Скопие с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого. Криволак се намира в Източна Македония, недалеч от град Неготино. Там е и един от полигоните на Армията на Република Македония, където се провеждат международни военни учения. Базата е построена през втората половина на миналия век. На няколко пъти там са провеждани и съвместни военни учения и маневри с войските от страните членки на НАТО.

"С членството на Република Македония в НАТО Северноатлантическият пакт ще получи още един партньор за постигането на равновесие и запазването на мира в света", каза Фого след разговора си с министър-председателя Заев. Фого подчерта важността на ролята, която има Македония в региона и особено в този чувствителен период, когато страната даде пример за разрешаване на междусъседските отношения и по-специално този свързан със спора за името на страната с Гърция. "Командващият Съвместното командване на силите на НАТО подчерта и значението от икономическите и гражданските придобивки, които получават страните членки и съюзниците на НАТО от съвместното си партньорство", се казва в официалното съобщение на македонското правителство.

"Визитата на адмирал Фого е поредното значимо доказателство и даване на кураж на Македония в един изключително важен период, когато процесът за промяната в Конституцията навлиза в крайната си фаза и успешното му приключване ще доведе до подписването на Протокола за присъединяването на Република Македония в НАТО", каза Зоран Заев. Той припомни, че страната продължава с реформите в армията с цел постигането на стандартите на НАТО. Македонският премиер подчерта, че гражданите в републиката приемат като подкрепа визитите от тази година в Скопие на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг и на Върховния главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти. Преди визитата си в Скопие адмирал Джеймс Фого бе в София, където обсъди "ситуацията в Черно море и ролята на НАТО като гарант за сигурността в региона".

По време на разговорите между началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и адмирал Фого бяха разгледани въпроси, свързани със засилването на способностите за възпиране и отбрана на Алианса, реализирането в пълен обем на мерките по адаптираното предно присъствие, както и пропорционалното им разпределение между съюзниците в Черноморския регион. Дискутирани бяха също и напредъкът по адаптирането на командната структура на НАТО, както и проектирането на стабилност и сигурност в югоизточната част на Алианса, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К. за БХК на евреина Сорос

    13 55 Отговор
    Ротшилдите пак прецакаха кухия кремълски милиционер хахаха.... много е прост
  • 2 Кcaniba

    55 13 Отговор
    т.е. милитаризацията на Балканите върви с пълна пара!!!!
    Трета световна чука на вратата, а ние пак сме в обора на губещите!!!!

    Коментиран от #26

  • 3 КГБ Териер

    29 11 Отговор
    Ще модифицират някой обор в севрно западнала македония!
  • 4 Българин

    13 36 Отговор
    Трябва да има и на българското Черноморие, до Атия.

    Коментиран от #8

  • 5 Иди си тъпанар

    9 25 Отговор
    Оставка в Кремъл!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ....

    38 11 Отговор
    Македония още не е в НАТО, а те база ще окриват.... или окупират!?
  • 8 Еничарю

    24 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти България мишена на Русия няма да я правиш. там в Анадола от дека си там с желанята и идеите си.

    Коментиран от #12

  • 9 Преброяване на бесните язовци

    14 10 Отговор
    Абе на колко км е Македония от насрассия и на колко е Венецуела от САЩ?
  • 10 Некомунист

    9 34 Отговор
    Македонците взеха та поумняха:)Пентагона е върха!!! Това комунистите само се хвалите с руските тенекии които незнайно как летят в небето като някакви консерви??? Русия изгуби втората световна война и вие поддръжниците и внуци на наср.ни шумкари се оплаквате ден и нощ от системата и капитализма че ви убивала???!!! Я сега някой отворко да излезне и да ме опровергае че вие шумкарите и Русия сте били спечелили втората световна война??? Спечелили сте един по-дебел като тиквичка:):) същите бедняци и оплакващи се от всичко сте и хващайте гората като не ви изнася капитализма:):)Само НАТО на Балканите и никаква аванта за комунистите. Колегите бизнесмени да не ги взимат като работна ръка и да им намалят заплатите ако се оплакват много :):)

    Коментиран от #25

  • 11 Левски

    24 10 Отговор
    ротшилдите скоро ще разберат че са заобиколени от армия от хрантутници като България, Румъния, Mакедония Хърватия Черна гора да не говорим за Полша и така нататък! на руснаците такъв лош материал не им трябва

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Българин

    9 25 Отговор

    До коментар #8 от "Еничарю":

    Руските подлоги от 140 години се доказвате като руски еничари. И защо смяташ, че сега не сме мишена за руската кочина? А ако не ти харесва беж в матушката си !

    Коментиран от #14

  • 13 Преброяване на бесните язовци

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Защо тогава постоянно се натискат да ни вземат в орбитата си?
  • 14 Еничарю

    10 8 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Заминавай заминавай към корените си на юг-изток тука е България!!

    Коментиран от #17

  • 15 американoсран

    7 7 Отговор
    ротшилдите скоро ще разберат че са заобиколени от армия от хрантутници като България, Румъния, Mакедония Хърватия Черна гора да не говорим за Полша и така нататък! на руснаците такъв лош материал не им трябва
  • 16 Васил Левски

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Левски":

    Никому не се надявайте....Ако ние не сме способни да се освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода, който ни освободи, той ще направи това да ни подчини отново в робство.
  • 17 Българин

    8 14 Отговор

    До коментар #14 от "Еничарю":

    Не е руската пачавра и руския мелезак този,която ще нарежда на българите къде да заминават. Ако не им харесва в България, да зиминават в Путинистан.
  • 18 Сволач руска

    6 14 Отговор
    Топъл им го сложиха на ватниците, цирк, това успокоява нещата в региона, а шумкарите ще се покрият сами.
  • 19 Еничарю

    14 6 Отговор
    Тук е България а в България живеят българи които не искат да плащат цената на чуждите гяволи а продажниците които за 5 шекела са готови да продадът моята родина и да я направят Мишена да ловят първия самолет от терминал 2!! Аз искам ако има Ядрена война само да виждам как ракетите прелитат над България а не как падат в нея че някой иска да изкара 5 шекела!!

    Коментиран от #22

  • 20 Само питам

    6 14 Отговор
    Защо квичат путлерастите? руска военна база в Ниш, може, база на НАТО в Криволак не може! В края на краищата Македония е тази, която иска да е в НАТО и да има натовски бази на нейна територия.
  • 21 Шойгу

    12 5 Отговор
    Честито на Югозападните български земи - още една цел, която ще бъде вкарана в руските системи за тактически контраудар. А правилното заглавие е "ФАЩ ще има военна база в Македония". Ще е като тази в Бондстийл - от 100 човека, 80 са американци, останалите - европейци за цвят. Подобно съотношение ще е и при въоръжението.

    Коментиран от #23

  • 22 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #19 от "Еничарю":

    Прав си, че в България живеят БЪЛГАРИ, но русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи а единствено руски слуги и лакеи. Вашата родина е Русия и нейните интереси за вас са над всичко. така, че като не ти харесва , си заминавай за истинската родина и не мърси повече у нас.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Руските свине

    8 9 Отговор

    До коментар #21 от "Шойгу":

    смятат, че Македония не е българска земя а македонският език и нация за нещо различно от българския. Тувинците разграничават ли се от руснаците в това отношение? А това за мишените го разправяй на някои русофренични сбирки.
  • 24 Еничарю

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Още ли си тука? Взимай един сал и почвай да гребеш срещу течението на Дунав и ще стигнеш при рудата гастербайтери в Германия!

    Коментиран от #28

  • 25 Гост

    17 6 Отговор

    До коментар #10 от "Некомунист":

    Пич и аз не знам лак летят руските тенекии из космоса.Чудя се защо и кравари качват там на руски тенекии.Защо не летят краварите с високо технологични амерски ламарини.Ти имаш ли логично бясяснение.Просвети ни.
  • 26 Усмивката

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Кcaniba":

    Третата световна тръгна още кога кухата прокремълска лейка Милошевич тръгна да завладява Балканите.Що му трябваше.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "Еничарю":

    Мина времето когато руските подлоги можеха да нареждат на българите какво да правят, да ги затварят в лагери, да ги разстрелват и да хранят прасетата с българи. Така, че си спести усилията и престани да се напъваш и да даваш заповеди, кой , къде да ходи. Най-добри си стегни багажеца и си отива при матушката си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Психиатър

    9 7 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
  • 32 Иванов

    8 6 Отговор
    Следващата база на нато ще бъде в Сърбия! Съболезнования Жужи!

    Коментиран от #33

  • 33 Уууууу

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иванов":

    И ние искахме бази на нато в България а се оказаха чисто ,,Американски"...за вечни времена .Да не се прецакат и македонците..или поне да вземат наем

    Коментиран от #34

  • 34 Само питам

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Уууууу":

    Защо лъжеш като дърт русофил? "Американскик бази за вечни времена"!!! Къде са, колко американци има там, на каква площ са, каква техника има и т.н. Говорите само глупости русофилите и още по-глупави създания могат да ви повярват.
  • 35 ами ние

    4 1 Отговор
    Нищо не коментирате за посещението са краварския адмирал у нас........дошъл е да агитира за създаване на "натовски" бази в България, по нашето Черноморие.........говедата искат насила да ни вкарат във война с Русия! Къде е Тиквоций, НЕЩО СЕ Е ПОКРИЛ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ, да излезе и да обясни как стоят нещата!
  • 36 Цар Вул

    1 1 Отговор
    Нато в Македонско,руснаците във Венецуела!!Зайчето се опитва да приклецва Русия,/както нас с договора/ама много му е малка пиш.ката и е.ането!След което пада по гръб!Кой каквото търси -намира!На всяко действие има равно по сила противодействие/закон от физиката/.Така,че краварските поклонни
    ци рано се радвате!А руснаците казват:Паживьом-увидим!!!!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: