Last news in Fakti

13 Декември, 2018 11:00 2 012 4

Турция: изтезават привърженици на Гюлен в тайни затвори?

  • турция-
  • фето-
  • реджеп ердоган

Двама от тях разказват пред германски журналисти какво са преживели

Турция: изтезават привърженици на Гюлен в тайни затвори? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Твърди се, че по поръчение на президента Ердоган в Турция отвличат и изтезават привърженици на проповедника Гюлен. Двама от тях разказват пред германски журналисти какво са преживели.

След неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година правозащитници твърдяха, че привърженици на проповедника Гюлен биват отвличани, задържани и изтезавани на "неофициални" места. Предаването "Фронтал 21", което се излъчва по германската обществена телевизия ZDF, както и редица международни медии сега твърдят, че въпросните отвличания се извършвали "по поръчение" на президента Ердоган. В редица случаи те били отвличани дори от чужди държави. Според информациите на разследващите журналисти, турските тайни служби имат тайни затвори, в които привърженици на движението на Фетхуллах Гюлен биват разпитвани и малтретирани.

Заплахи, унижения и побои

Две от жертвите на подобно отвличане са разказали пред германската телевизия ZDF, както и пред други медии, че в продължение на седмици са били задържани в таен затвор, където били постоянно разпитвани и изтезавани. Целта била да се изтръгнат признания срещу други привърженици на Гюлен.

Двамата мъже, наричани от предаването Али и Толга, разказват, че били отвлечени направо от улицата, насилствено вкарани в малък бус със затъмнени стъкла. След това с качулка на главата били откарани на неизвестно място, където в продължение на седмици били подложени на непрестанни заплахи, унижения и побои. Показвани им били снимки на други привърженици на Гюлен с цел да се изтръгнат показания срещу тях, които да бъдат използвани пред съда.

Пред журналистите, ръководени от екип на германския Център за журналистически разследвания "Correctiv", двамата мъже твърдят освен това, че са били подложени на постоянно наблюдение в килиите си, в които непрекъснато звучала силна музика. Али разказва също, че е бил принуждаван да стои неподвижно в продължение на часове само по долно бельо, с белезници на ръцете и с качулка на главата. "След известно време човек просто не може да издържи повече, измъчван от умора и жажда. И когато обезсилен се свлечеш на земята, върху теб се посипват ритници и юмруци", казва мъжът.

Правозащитни организации като "Хюман райтс уоч" от доста време насам документират подобни случаи на отвличания. Жертвите явно попадат в тайни затвори, за които се предполага, че се поддържат от турските тайни служби. "Смятаме, че в случая става дума за систематични действия", казва директорът на "Хюман райтс уоч" за Германия Венцел Михалски пред предаването "Фронтал 21".

Първо приятели, после врагове

Ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от президента Ердоган, дълги години поддържаше приятелски отношения с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, но през 2013 двамата лидери се изпокараха заради постове и власт. Ердоган започна да обвинява религиозното братство на Гюлен, че се опитва да инфилтрира свои хора в държавните институции, както и че е замислил опита за преврат през юли 2016 година.

След неуспешния опит за преврат в Турция бяха арестувани и уволнени десетки хиляди предполагаеми привърженици на Гюлен - по обвинение, че са поддържали забранена терористична организация. Критични наблюдатели обвиняват правителството в Анкара, че редом с действителните участници в опита за преврат биват преследвани и задържани и безброй невинни граждани, чиито права не се спазват и които получават дълги присъди затвор въз основа на оскъдни доказателства.

Особен обект на критика е и това, че обвинението в подобни процеси често използва анонимни свидетели. Според разследванията на журналистите от "Фронтал 21", Али и Толга също са свидетелствали като анонимни поддръжници на обвинението срещу други привърженици на Гюлен - след като са били подложени на няколкоседмични разпити и издевателства. Двамата дали свидетелски показания пред съда, а после били пуснати на свобода. По-късно те успели да избягат в чужбина, където живеят и днес. Турция засега отказва да вземе становище по отправяните ѝ обвинения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    6 1 Отговор
    Махнете питанката от заглавието!
  • 2 Дедо Грую

    7 2 Отговор
    Как са се спасили? Пуснали ли са ги или са избягали?
  • 3 Салам Алеко

    14 2 Отговор
    Не ги учете на демокрация, те имат "най- толерантната полиция!
  • 4 Хасан

    7 11 Отговор
    Ами терористи са....Сащ прави същото и с терористи в Гуантанамо ...Франция прави същото и с либийци в Либия...нормално е...немците ги боли защото сгащиха много немски агенти ..остатъци от Щази и СС