Last news in Fakti

13 Декември, 2018 11:35 49 086 237

Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък

  • турция-
  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • сблъсък-
  • кюрди-
  • ислямска държава

Напрежение между натовски съюзници

Турция и САЩ са на ръба на военен сблъсък - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турция и Съединените американски щати са на ръба на военен сблъсък в Сирия. Това пише руският вестник „Независимая газета“ на фона на информацията, че до дни турската армия ще влезе в Сирия – на изток от река Ефрат.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган обяви, че турската армия „до дни“ ще започне военна операция в Сирия, а мишена на турските аскери ще бъдат кюрдските бойни милиции. Турция вижда в тяхно лице заплаха за националната си сигурност, но това води до напрежение с натовските съюзници от САЩ, които подкрепят тези отряди, борещи се срещу „Ислямска държава“.

Реджеп Ердоган визира кюрдските отряди от Силите за защита на народа, които са съюзници на американските сили в Сирия в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава", но които Анкара смята за съюзници и на кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия в самата Турция. От Пентагона вече обявиха, че едностранни военни действия в Сирия от страната на Турция са „неприемливи“.

Главният въпрос сега е как ще постъпят САЩ в тази ситуация. „Ще предадат" ли САЩ своя досегашен съюзник в борбата срещу ИД с надеждата да подобрят отношенията със своя партньор по НАТО, или ще застанат на страната на кюрдите? В първия случай, както се предполага, Вашингтон ще може да си върне доброжелателното отношение на Ердоган, и то дотам, че той може да се откаже от сътрудничеството си с Русия в икономическата и военно-техническата области. А във втория ни очаква съвършено непредсказуем по мащаб и последствия конфликт между две страни членки на НАТО, който може да доведе и до разпадане на този военен блок, пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    165 62 Отговор
    А дано! Давайте пуканки и да гледаме саир.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Риторичния

    128 14 Отговор
    "Ще "предадат" ли САЩ своя досегашен съюзник" - и почвам да задавам риторични въпроси, бате!

    Коментиран от #9

  • 5 fjj

    103 17 Отговор
    Няма да стане, ама ще стискам палци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 айде бе

    232 40 Отговор
    Кравабойс ще дадат задна, прекалено са им малки топките за директен конфликт със силна страна като Турция(подкрепяна от Русия)на терена в Сирия! Предвид и последствията върху самото НАТО говедарите няма да рискуват война, а ще се опитат с обещания и/или икономически натиск да променят решението на Турция(разбирай Ердоган). Само че пишман султаня отдавна вече е разбрал че не може да се вярва на краварски обещания и затова в никакъв случай няма да си рискува добрите отношения с Русия заради фалиралия краварник, от който вече не може да се очаква нищо!

    Коментиран от #13, #237

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    46 209 Отговор

    До коментар #4 от "Риторичния":

    САЩ не е Русия никога не предава съюзниците си. Кюрдите остават, Турция сама да избере музиката , Вагнер или Менделсон.

    Коментиран от #12, #14, #19, #104, #137, #226

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Така лиииии!??

    142 27 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А защо не защитиха Усрайна нали са и гърба! Смешко!

    Коментиран от #18

  • 13 Българин

    31 93 Отговор

    До коментар #7 от "айде бе":

    Подкрепяна от Русия :))))) Това беше вица на деня Руснаците не подкрепиха собствените си войници в Дел зор!!!!! Турция е сама с братята си от ИДИЛ на юг и Алкайда в изолиран Идлиб. Между другото пазете си гърба щото Асад ви дебне надявайте се на Русия да го спре :))
  • 14 Хасан

    101 14 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Да бе ...Виетнам,Камбоджа все ги предаде ..заряза ги ...Сащ всичко е в частни ръце .приходи и разходи ...и армия и оръжие....ако са на червено ,зарязват всичко ....направиха много инвестиции в Сирия ,натрупаха оръжие,обучиха персонал...приход никакъв засега

    Коментиран от #25, #43

  • 15 стоян георгиев

    29 74 Отговор
    сащ ще реагират със сила ако бъдат нападнати северните граници на сирииските демократични сили.особено като се видя на какво разчита ердоган при умиротворяването си. в завладяните от ердоган зони в ал баб и африн е хаос.убииства, грабежи, изнасилвания,отвличания .турската армия прави опити да установи ред ,но паравоенните групи с които работи са пълни с джихадисти и криминални престъпници.американците направиха няколко контролни пункта както и две бази в зоната.нападнат ли турците ще се очертае огромен проблем.освен това към момента 26000 боици на кюрдите заедно с нато коалицията са блокирали и избиват последната голяма идилска гтрупировка.при нападение на ердоган операцията ще се разпадне и идил ще се спасят.преди месец това се случи след като ердоган нападна пограничните зони и американците се наложи да го предупреждават.тогава обаче сащ не бяха готови,а сега са.освен американците има и френски подразделения ,а макрон е по-краен от американците по отношение на ердоган.та с други думи се надявам ердоган да блъфира.

    Коментиран от #28, #47, #193, #225

  • 16 Хайде да видим вторият вариант

    169 29 Отговор
    Дай Боже НАТО да се разпадне, тогава света ще миряса. Не е вярно, че Русия плаши света, истината е, че САЩ са комплексари и губят почва под себе си, ако не се перчят някъде по света!
  • 17 Гост

    57 32 Отговор
    Кюрдистан - йок.
  • 18 Българин

    13 44 Отговор

    До коментар #12 от "Така лиииии!??":

    Защото УСА официално не е в Украйна това е работа на Меркел и Европа.

    Коментиран от #33

  • 19 Хммм

    58 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Доста примери са дали, ама и аз да се включа - имало едно време един Саакашвили... А отдавна-отдавна, в Иран имало един шах, и той изпаднал в беда... Абе... Имало е, не е като да е нямало...

    Коментиран от #29

  • 20 onq s konq

    33 34 Отговор
    "Съвършено непредсказуем конфликт между 2 страни членки на НАТО,който може да доведе ...ДО РАЗПАД НА ТОЗИ ВОЕНЕН БЛОК"/СПОРЕД руската преса/.Ха дано,ама НАДАЛИ:)
  • 21 Wittmann

    24 91 Отговор
    РУСКИТЕ СВИНЕ КВИЧАТ

    Коментиран от #195

  • 22 Антисоциалист

    61 10 Отговор
    Господа, дори и от оскъдните сведения за войната в Сирия, не може да се твърди, че Турция е воювала или воюва с Исламска държава. Турската армия е действа 1.за решаване на националния въпрос срещу кюрдите и 2. за териториално разширяване за сметка на Сирия. При тези цели и обстоятелства е малко вероятен военен сблъсък между САЩ и Турция, но е възможна демонстративна престрелка, която ще се оправдае като недоразумение.
  • 23 плевен

    77 11 Отговор
    САЩ са прагматични политици. Кюрдите вече си дадоха кръвта за техните интереси. Сега спокойно ще ги похарчат.
  • 24 Седящия бик

    104 14 Отговор
    Някой е прекалил с огнената вода и ни въвежда в заблуждение за истинската цел на янките в Сирия.Янките не се бият срещу ИДИЛ. Те създадоха ИДИЛ за да може да се настанят трайно на тази територия пълна с нефт. Вече по-вече от 7 години си "берат" петрол и го продават. Как завзеха цяла Северна Америка от коренните жители и ги изтребиха всички знаем. Случаят е същия само , че в близкия Изток

    Коментиран от #214

  • 25 Българин

    15 55 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Напротив направиха каквото можаха една война не може да продължава вечно. Най най най най важното за една война е да имаш подкрепата на местното население. Победиха в Афганистан но местните са плъхове и не успяха да задържат нещата, направиха го в Ирак направиха го във Виетнам обаче при партизанска война Американците ли да ходят в гората????

    Коментиран от #27, #227

  • 26 НКВД

    60 21 Отговор
    Руснаците са там в случай на нужда Анкара ще бъде подкрепена адекватно срещу общия враг!
  • 27 Еничарю

    64 15 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Победихав Афганистан и Ирак само в мечтите ти на родоотстъпник

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Българин

    20 37 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Стояне нали това е целта на Турция, да спаси братята си. Първо спаси Алкайда в Идлиб сега се опитва да спаси братята си Сунити ДАЕШ в Дел зор. За турция няма скрупули стига да са сунити може и да режат глави няма проблем.

    Коментиран от #35, #151

  • 29 Българин

    20 23 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Ти изобщо не четеш какво пиша МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ!!!!!!!! Няма сила на света която да се пребори срещу него когато местните в Иран не искат шаха и Галактическата федерация да дойде не може да го спаси.

    Коментиран от #74

  • 30 Историк

    29 58 Отговор

    До коментар #27 от "Еничарю":

    Eдинствено русофилите винаги сте били родоотсътпници и сте продавали България на руските свине.
  • 31 Българин

    25 37 Отговор

    До коментар #27 от "Еничарю":

    ХаХа аз съм родоотстъпник затова съм против Султана който мечтае да възроди ОИ която 500 години ни кла и беси. Логика та дрънка!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Китаец

    44 13 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Фащ не считат Украя за нещо ценно от момента от който загубиха Крим.Стратегията им тук се разпадна и се укрите са им в тежест.Колкото до Туркия- да мисля,че ще предадат и поредният си съюзник в лицето но кюрдите-няма нито да има е за първи път ,нито пък за последен!туркия е прекалено важна за тях.Най хубавото е че и в двата случая печели Русия на регионално ниво!

    Коментиран от #36

  • 34 Наблюдател

    25 36 Отговор
    Вероятност от военен сбъсък между Турция и САЩ има единствено в руската хибридна пропаганда и в зомбираните глави на русофилите.
  • 35 стоян георгиев

    17 23 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    турция пострада сериозно от даеш.само виж колко народ избиха в самата турция.кюрдите също са сунити и кво да не би турция да ги приема само с тва условие?освен това към момента турция е съюзник с иран наи-голямата шиитска държава.реално тва са тъпотиите на ердоган за да манипулира масовката тъпунгери в турция като нашите хасанчо и компанията дето тук получават полюции при всеки такъв акт на султана им.в момента сирииските кюрди по никакъв начин не застрашават турция,напротив ангажирани са с джихадиски групи опасни за самата турция.сащ също се ангажираха с турската гранична сигурност,но тва вместо да радва ердоган го ядосва още повече.сега щял да напада северна сирия?и кво ще прави като влезе там?същото като в африн ли?пусни в тубата да видиш колко отвличания на ден се извършват в африн от паравоенните части подкрепящи турците или колко престрелки се водят между различни протурски групи там .тва обаче на масовката не се обяснява ,както и не се обяснява колко турци ще умрат в тази напълно загубена кауза.

    Коментиран от #38

  • 36 Българин

    17 28 Отговор

    До коментар #33 от "Китаец":

    Не няма да ги предаде, вече не им трябва инджирлик ще си направят своя база в Кюрдистан. Турците от момента в който предявиха ИМПЕРСКИ амбиции са задраскани защото не може да има 3 империи в света, две са достатъчни.
  • 37 Иванов

    19 48 Отговор
    Ми Нато няма да се разпадне заради Турция. Виж, Турция може да се разпадне заради Нато, та и Жужи няма да може да я спаси. Имала голяма армия, но хамерите имат оръжия за точно такива големи армии, а и няма за кога да ги чакат повече
    Явно е, че Ердо ще продължи да им създава проблеми и с ТП и С400. Нека фесовете да се осеферят и да не навлизат в чужди територии срещу Противник, който е на светлинни години пред тях и пред съюзната им Раша.
  • 38 Българин

    10 7 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    ДАЕШ са неконтролируеми, това е все едно да използваш боен газ на фронта убиваш много противници, но рискуваш като духне вятърът да се обърне срещу теб. Така и с Турция те ги използват като са калкулирали и допустимите загуби. За Кюрдите там вярата не играе, защото са преки съперници няма как трябва да ги пожертват за да могат да грабят територия. Иран е прекалено голям за да кажат и А какво остава за Б. Същото е и с Израел когато Арабите се бориха с тях Турция просто гледа.

    Коментиран от #41

  • 39 Кcaniba

    41 6 Отговор
    къде е оная жида - монито паси!???
    колективната безопасност!! свещенният съюз нато!!! братя по оръжие...блабла..блабла...
  • 40 |—😎—|

    4 4 Отговор
    И като се събудихте, ко стана? - опс, вече сте свършили голямата и малката нужда?!
  • 41 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    ами ето ти си направи сам ретроспекция и си оспори твърдението.
  • 42 Некомунистическа НАТОВСКА България

    18 45 Отговор
    Братята хамериканци за два часа ще ни разрешат 500 годишни проблеми с ислямския съсед. Ако опаткат покрай Турция и Русия ще ни отърват и от 70 годишни проблеми с Ислямска /напоследък/ Русия

    Коментиран от #44

  • 43 Файл

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    А нефта кой им го добива в момента ,маи някви офшорки на фащ
  • 44 Свекурвата

    18 6 Отговор

    До коментар #42 от "Некомунистическа НАТОВСКА България":

    И дека са братята ти хамериканци дека снаоооо?

    Коментиран от #48

  • 45 Стамат

    25 7 Отговор
    Една дума и тя ПЕТРОЛ .И дано НАТО се разпадне.
  • 46 Morgoth

    12 30 Отговор
    Мокрите сънища на Русия за разпад на НАТО няма да се сбъднат. Дори Турция да се отдалечи толкова и от САЩ и от ЕС тя ще бъде единствената жертва. Което само по себе си ще бъде оргомен успех на Русия, но няма да сложи край на алианса. Не и след като военната обстановка в цял свят се изостри и много страни се чувстват заплашени. НАТО беше загубила своя смисъл, но след Крим бавно, но сигурно си го върна.

    Коментиран от #51

  • 47 Хасан

    36 9 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Стига си лъгал ..в Африн има мир и спокойствие ...хората с семействата си се връщат по родните си домове ...Турция им осигурява бвзплатен превоз..има билницу,работещи учреждения,ред,полиция....докато в изток от Ефрат има беззаконие,изселвания и убийства ...американски и френски войници оскверняват храмове ,ПКК терористите разрушават джамии и никой не иска да се върне

    Коментиран от #50, #55, #56, #101

  • 48 Некомунистическа Натовска България

    16 24 Отговор

    До коментар #44 от "Свекурвата":

    Оправят майкя ти Турция а после и на леля ти Русия ке го натургат:):)

    Коментиран от #228

  • 49 Хитър Петър

    25 4 Отговор
    Турция отдавна не се съобразява с НАТО, може би е дошло времето да се разкара официално.
  • 50 Българин

    14 20 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Връщат се ама не в Африн бе смотльо, в Дара в Хама в Хомс. В африн е клане и взривове защото сте заедно с Алкайда преоблекли се като ФСА.

    Коментиран от #52, #59

  • 51 Българин

    7 20 Отговор

    До коментар #46 от "Morgoth":

    Смисълът на НАТО е да защитава членовете си!!!!! След като Полша, Чехия, балтийските републики ги е страх от Русия тя трябва да е вън. Щом обаче целите Балкани и всички до Австрия ги е страх от Турция тогава тя също да е вън. И да Сърбия задължително в НАТО.

    Коментиран от #54, #66

  • 52 Хасан

    23 6 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Дрисльо,пак си гледал некаква прооаганда...Сирия ще бъде като Югославия ..руска част,американска и турска....Турската част ще бъде като ивицата Газа ..100км дълбочина и по цялата граница ..там ще се заселят 3,5 милиона сирийци в Турция и ще има пак петвековен мир и спокойствие

    Коментиран от #58, #73

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хасан

    38 5 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Смисъла на НАТО е да защитава американския интерес и капитал ..другото е за балъци като тебе

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 стоян георгиев

    9 18 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    връщат се ама грънци.140хиляди избягали ,а в домовете им заселват араби.вътрешна воина между групирковките и турската армия,както казах изнасилвания убииства отвличания с цел откуп.африн е в хуманитарна катастрофа.ситуацията се разпростира и в ал баб въпреки че там няма кюрди.

    Коментиран от #62, #64

  • 57 ХХХХ

    28 4 Отговор
    А какво направиха американците като накараха турците да свалят руски самолет и русия се счепка с турциия НИЩО, стояха и гледаха какво ще стане нали тогава бяха добри съюзници НАТО МАТО АЛА БАЛА бъркат интриги с маши със страни акто турция и после като се нажежи машата и се постопли ръката им я хвърлят и гледат какво става, а стават войни, което е изгодно за тях щото пък продават оръжие. Да ама ердоган излезе хитър и кято видя, че американците не им удариха рамо в тази криза с русия се решиха конфликта с русанците без война и сега американците се тюхкат и вайкат как така стана хем война няма хем партнзьор изгубиха.
  • 58 Българин

    12 16 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    ХаХа ела и ми го кажи в очите ислямски плъх да видиш какво е за 5 сек. КО. Хващайте си багажа и да ви няма в Монголия щяло да има мир, докато тъпчете на хората по главите мир няма да има.

    Коментиран от #65

  • 59 Връщат се единствено

    12 3 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    В зоните контролирани от Турция. Можеш да провериш и сам.

    Коментиран от #63

  • 60 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Колко пъти си удари главата в земята докато измислиш тази глупост???
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хахаха

    16 8 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Хуманитарната криза е само в главата ти. Вече работят болници и училища. Местната власт е възстановена. Относителен мир има само в зоните контролирани от Турция.
  • 63 Българин

    4 12 Отговор

    До коментар #59 от "Връщат се единствено":

    Ти можеш да провериш, дали име един повтарям един върнал се от Йордания или Ливан и отишъл в джихадистката ви джунгла.

    Коментиран от #68

  • 64 Хасан

    18 9 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Вярваш ли си ???Мислиш ли че в район където контролират турци ще има изнасилване и кражби и ще им се размине?????

    Коментиран от #80

  • 65 Хасан

    17 7 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Искренно се радвам че такива като тебе които обиждат са на изчезване като биологичен индивид

    Коментиран от #71

  • 66 Че ако Турция е извън НАТО

    19 7 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Тебе кой ще те пази бе, жена ти ли?
  • 67 Хасан

    17 14 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    Защо турската армия ще разрушава мпсюлманско гробище в Африн?????или може би разрушава паметници със сърп и чук и червени знамена на комунистите от ПКК????ти що разтуши Бузлуджа и разни други паметници на чавдарчета и други комунистически отрепки??

    Коментиран от #83

  • 68 Че защо им е на

    16 3 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Избягалите в Ливан и Йордания които са от южна Сирия да се връщат в Северна? В Северна се връщат тези които са били прогонени от там. Когато условията в южна Сирия станат безопасни както в контролираните от Турция ще почнат да се връщат и там. Просто е за разбиране, но не и от прости хора

    Коментиран от #77

  • 69 Не понасям пуйки

    21 14 Отговор
    Путин е ВЕЛИК. Успя да скара пуйките с ФАЩ и то така, че отношенията им са на точката на замръзването. А когато ФАЩ забуксуват, което вече е факт е въпрос на време на коленясат. Така Путин ще им го върне заради разпада на СССР. От друга страна, когато пуйките останат без този си силен съюзник Русия ще се разправи и с тях заради сваления си самолет, убитите пилоти и убития посланик. Признавам му на Путин, че е велик стратег. Браво. Не съм на себе си от радост как ер някой си не се усеща, че руснаците го сготвят, както жабата не усеща, че я сваряват на бавен огън в топла вода.

    Коментиран от #72, #78

  • 70 Не е, ама

    8 5 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    Ти защо пускаш стари клипчета в които се вижда как кюрдите безчинстват. Това не е от Африн.

    Коментиран от #86

  • 71 Българин

    13 18 Отговор

    До коментар #65 от "Хасан":

    Е поне не режа глави като теб. Плъх седящ си в къщи с ятаган от стириопор който реже глави на картонени Българи които 100 пъти му се извиниха за имената а вие 1 път не се извинихте за убитите ни прадеди, изнасилените майки и отнетите ни деца.

    Коментиран от #75, #79

  • 72 Събуди се бре, пуяк

    8 5 Отговор

    До коментар #69 от "Не понасям пуйки":

    Пак сънуваш просо.
  • 73 Не понасям пуйки

    6 12 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    Забрави само една част и това е кюрдската, която ще присъедини към себе си половината пуйкистан.

    Коментиран от #76

  • 74 Eeee

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Поне убежище можеха да му дадат, пък те - да го изгонят...
  • 75 Че защо някой да се извинява

    5 7 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    За въображаеми неща?

    Коментиран от #82

  • 76 Лежи ти на тая кълка пуяко

    8 8 Отговор

    До коментар #73 от "Не понасям пуйки":

    По скоро ще се наядеш на сън отколкото да доживееш курдистан

    Коментиран от #81

  • 77 Българин

    8 11 Отговор

    До коментар #68 от "Че защо им е на":

    Избягалите от южна Сирия се връщат по домовете си обаче от Северна Ердоган все повтаря 3.5М бежанци е нали е хубаво в северната част що не се връщат а стоят по лагерите? Всеки ден взривове, убийства в турската част пълна джунгла.
  • 78 Хасан

    12 16 Отговор

    До коментар #69 от "Не понасям пуйки":

    Да ,но не забравяй че казаци,туркмени,узбеки,киргизи,азери са все тюркски страни и са си го надървили на твоя славянски брат ...ако шавне ..ще има..

    Коментиран от #85, #189, #236

  • 79 Не понасям пуйки

    7 15 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Не можеш да очакваш от един отпадък да се извини. Най честното е да им се върне по същия начин. Надявам се ФАЩ, които не са ми любимци да сътворят реки от тяхната кръв. Това ще е един от щастливите ми дни и ще направя банкет.

    Коментиран от #84, #127

  • 80 стоян георгиев

    4 13 Отговор

    До коментар #64 от "Хасан":

    на чети: https://baricada.org/2018/08/06/amnesty-afrin-turkey/
    дано не го изтрият от факти!!!!има достатъчно разследвания по темата но амнести са едни от наи-авторитетните и затова ти давам тях.

    Коментиран от #88

  • 81 Не понасям пуйки

    6 11 Отговор

    До коментар #76 от "Лежи ти на тая кълка пуяко":

    Ооо ти само гледай, каква пролет разцъфтява при вас с любезното съдействие на краварите. А ти се приготви робе за новопоявяващата се държава на твоята територия.

    Коментиран от #123

  • 82 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #75 от "Че защо някой да се извинява":

    Не те е срам плъх такъв:

    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
    помня го клането и страшното време.
    Бяхме девет братя, а останах сам.
    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.
    Като ги изклаха, чичо, аз видях...
    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
    а пък ази плачех, па ме беше страх.
    Само бачо Пеню с голям глас извика...
    И издъхна бачо... А един хайдук
    баба ми закла я под вехтата стряха
    и кръвта потече из наший капчук...

    Коментиран от #90, #161

  • 83 стоян георгиев

    10 14 Отговор

    До коментар #67 от "Хасан":

    хасане хареса ли ти когато българската държава разруши гробището дето лежат твоите дядовци?нормално ли е това и трябва ли да се прави?бузлуджа хасане не е гробище и бузлуджа не го е разрушила българската държава ,а спря да го потдържа.дано правиш разлика ама едва ли!
  • 84 Хасан

    10 13 Отговор

    До коментар #79 от "Не понасям пуйки":

    Така както ти се радваш на евентуална кръв на моите братя ,така и аз ще де радвам че тая година си намалял с 60 хиляден град ...

    Коментиран от #87, #91, #94

  • 85 Не понасям пуйки

    10 9 Отговор

    До коментар #78 от "Хасан":

    О да да вервай в мантрите си. Така, както са го надървили руснака ще ги изпари и тогава ще те питам къде сте бе мушмороци. Даже няма да имате време да бягате щото и шалварите ви ще ви изпреварят.

    Коментиран от #134

  • 86 стоян георгиев

    6 14 Отговор

    До коментар #70 от "Не е, ама":

    кюрдите няма как да безчинстват у дома си.тва е да пуснеш клип как турците безчинстват да речем в истанбул!!!!та даваи пускаи такива клипчета.

    Коментиран от #118

  • 87 Не понасям пуйки

    6 13 Отговор

    До коментар #84 от "Хасан":

    Важното е, че ще се лее и ще е ваша, а времето за това е все по близко. Надявам се да станеш свидетел на тези събития.

    Коментиран от #116

  • 88 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #80 от "стоян георгиев":

    Да си чул амнести с мнение за тайните американски затвори в Румъния и Гуантанамо???..да си чел нещо за насилието в Либия ???..да си чел нещо за убийствата на деца в Палестина??или бомбардировките на Сарабия в Йемен???.....само са руски,турски ,ирански,китайски доклади нали????

    Коментиран от #89

  • 89 стоян георгиев

    5 17 Отговор

    До коментар #88 от "Хасан":

    чул съм и съм чел.амнести пише за всички изброени от теб ситуации.особено е критична към американските затвори включително и към тези в самите сащ.та тва е положението хасанчо.сега като няма кво да кажеш и се питаш що в сащ бият негрите а?мога да ти пускам и клипове.на хора мъжени с ток на други с отрязани уши на трети убити при мъчения все в африн.освен това може да напишеш в гуглето на англииски или турски военни стълкновения в ал баб и африн и ще ти излезе една камара такива от последния месец.основно битки между различните паравоенни групи .може да напишеш бегълци от африн и ще видиш колко и къде са избягали.има лагери снимки интервюта...

    Коментиран от #95, #109

  • 90 Хасан

    18 6 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    обикновения българин и турчин никога не са се хващали гуша за гуша...ние не сме имали Вартоломеева нощ, не сме имали Сребреница ...имало е режими,управления които са се отнасяли лошо към едните и другите за да ооравдаят своя режим.

    Коментиран от #92

  • 91 Българин

    6 13 Отговор

    До коментар #84 от "Хасан":

    Радвай се ама отвъд Резово разбра ли ме плъх такъв. И ти си като идола ти Ердоган не може хем с нас хем против.
  • 92 Българин

    6 13 Отговор

    До коментар #90 от "Хасан":

    А ние никога не сме ви сменяли имената, плъх такъв.
    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те съземе. Като ги изклаха, чичо, аз видях... С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника; а пък ази плачех, па ме беше страх. Само бачо Пеню с голям глас извика... И издъхна бачо... А един хайдук баба ми закла я под вехтата стряха и кръвта потече из наший капчук...

    Коментиран от #149

  • 93 Българин

    7 13 Отговор
    Джанюариъс Макгахан: Няма нещо казано за турците, което да не вярвам сега. Нищо не би могло да се каже за тях, което да не сметна за вероятно и правдоподобно. Човек би помислил, че съществува известна граница за жестокостите, за които всяка дискриминация е невъзможна, където обикновеното сравнение, пресмятане и мярка са поставени извън всякакъв въпрос. Но тази граница турците са вече преминали. Човек не може да ги следва повече.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хасан

    12 7 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    3,5 милиона сирийци са в Турция ..Турция увещаваше своите западни съюзници да се направи мирна зона в самата Сирия но уви ...те доволно си потриваха ръце че ще има хаос и безредици но пъкления им план не успя..

    Коментиран от #211

  • 96 Сашо

    18 8 Отговор
    При една война Турция и Съединените щати турците не само ще победят но и ще ш ибат краварите. И то яко!

    Коментиран от #97

  • 97 фентъзи

    5 5 Отговор

    До коментар #96 от "Сашо":

    Е, да не прекаляваме!
  • 98 Хасан

    19 4 Отговор
    Ами тоя Макхаган що не е писал за негрите и индианците в Сащ.за геноцида,за изгорените живи и обесени от Куклусклан ...българите през 16 ,17,18 век имат свои училища,манастири,ниви,дюкяни и семейства но в Сащ на негрите им се дават права едва през 1960 г

    Коментиран от #102

  • 99 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #94 от "vankata":

    Хасан е 1,65 вертикално и 22 см в хоризонтално положение ..размера има значение

    Коментиран от #103

  • 100 чети историята

    7 3 Отговор
    Американците ще постъпят с кюрдите---Както постъпиха руснаците с българите след първата руско турска война от 1829г.
  • 101 Салам Алеко

    7 13 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Откога се научихте да строите храмове бе? Само ракети правите, и от върха, любителя на козичките си къса гласните струни през една уредба!

    Коментиран от #111

  • 102 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #98 от "Хасан":

    Щото не е историк или фантаст а журналист, писал е това което е видял. Явно е по лесно да отричаш цялата вселена отколкото да наведеш глава и да се извиниш. Дългият път на мирът минава през извинението и прошката. Явно Българите са по големи мъже от плъхове като теб, защото намериха сили 100 пъти да ви се извиним за имената, дали беше напразно???

    Коментиран от #114

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 свободно мислещ

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ей Българино???ти не знаеш какво значи Турция за турците.те са като Руснаците:като кажат за Родину(за Ватан)нищо ама нищо не може да ги спре.само че ти не можеш го разбра не можеш.Ти си от друго тесто

    Коментиран от #106, #107

  • 105 свободно мислещ

    8 3 Отговор

    До коментар #94 от "vankata":

    Ванга?ти сигурен ли си че си от Аспаруховите Българи?помисли?помисли.ако имаш сиво вещество

    Коментиран от #108

  • 106 до 104

    3 10 Отговор

    До коментар #104 от "свободно мислещ":

    Къде искаш да се срещнем, за да ти покажа от какво тесто сме направени българите.

    Коментиран от #112

  • 107 Българин

    3 12 Отговор

    До коментар #104 от "свободно мислещ":

    Сигурно ама забрави от момента в който България имаше своя войска, колко пъти ви спасяваха точно тези срещу които сега ревета. И точно в благодарение на тези срещу които сега ревете имате оръжия с които се перчите.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Хасан

    20 5 Отговор

    До коментар #101 от "Салам Алеко":

    Иди и виж Желязната църква ..ако беше в България досега да беше продаден на скрап

    Коментиран от #125

  • 112 Е то се знае

    0 6 Отговор

    До коментар #106 от "до 104":

    От 500 гидишно
  • 113 Yavuz

    16 5 Отговор
    Може би е въпрос на часове до започване на освободителната операция за арабското население в Северна Сирия. След тази операция кюрдите също ще се успокоят от терора на PYD-PKK .Предполагам че и името на операцията ще е " Özgürlük Operasyonu "(Освободителна Операция).УСПЕХ НА АСКЕРА.

    Коментиран от #119

  • 114 Абдал си

    10 2 Отговор

    До коментар #102 от "Българин":

    Журналистите пишат не това което виждат, а това което ще изкупи тиража
  • 115 Wittmann

    2 12 Отговор
    РУСКАТА ИЗМЕТ да млъква!!!

    Коментиран от #205

  • 116 свободно мислещ

    12 2 Отговор

    До коментар #87 от "Не понасям пуйки":

    Без да се лее кръв не може.един поет който е избягал навремето във велика Русия е казал;ако аз не изгоря.ти не изгориш как ще излезем от тъмнината:Назъм Хикмет
  • 117 Хасане виждам че си отворен

    14 9 Отговор
    а знаеш ли как сте се пръкнали турчеещите се по тези земи? Никоя войска не ходи на бой с роти от жени за разплод. И османската не прави изключение, да не са домъкнали орди кадъни за разплод. Знае се, че войската на османлиите е била главно от еничари, предполагам знаеш какво е еничар. Имало съвсем малко турци, главно довереници на пашата които главно са събирали данъците. Даже в харемите на пашата жените не са анадолски ханъми, а са от християнските земи. Как тогава са се пръкнали онези които се смятат за турци? Еничарите не могат да направят турци, поробени християнки не могат да родят турчин, кой ви е раждал тогава? Защо в Анадола ви наричат гяури, от приятел турчеещ се го знам, лично го е изпитал когато е бил там. И в тебе тече българска кръв, но сте толкова зомбирани, че не го проумявате даже!

    Коментиран от #120, #121, #131

  • 118 От кога курдите

    6 2 Отговор

    До коментар #86 от "стоян георгиев":

    Са у"дома си" в Африн? Понеже не знаеш да ти кажа, от 2011.
  • 119 свободно мислещ

    12 4 Отговор

    До коментар #113 от "Yavuz":

    Приятелй?някои хора не могат да разберат какво значи ВАТАН.затова ги остави.с тахната злоба-това ще ги затрие.ЗАПОМНЕТО ГО
  • 120 Хахаха

    12 7 Отговор

    До коментар #117 от "Хасане виждам че си отворен":

    Ти кажи как от 200 хилядно племе през 14 век се разплодихте до 4 милиона през 19 и кой ви даде семейният материал.

    Коментиран от #141

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 росийская педерация

    5 12 Отговор
    Щом Независимая газета го казва ,значи скоро боят ще настане.Да де,когато пръдне гугутката ,тогава газетата ще стане независимая и ще може да и се вярва.А хипотетично ,след един сблъсък между владетелите на света от САЩ и фалиралата Туркия ,ислямисткото диктаторче Ердоган го чака съдбата на Кадафи и Саддам.То и кремълския лилипут натам се е запътил.
  • 123 Пуяк

    3 3 Отговор

    До коментар #81 от "Не понасям пуйки":

    То тая пролет ако слушам теб я чакаме от десетина години ама пусто все не идва, само на есен броим мисирките като теб
  • 124 vasik atanasova

    6 13 Отговор
    това е добра новина
    ммм мехлем за ушите
    и скоростния влак се е думнал
    днес ще се празнува

    Коментиран от #144

  • 125 Салам Алеко

    5 10 Отговор

    До коментар #111 от "Хасан":

    В Шумен има една ракета построена с камъните от Базиликата! Нея искам да видя съборена! Тая църква на езика ти изникна...дрисльо!

    Коментиран от #130

  • 126 Лоцмана

    16 2 Отговор
    Америкснец неможе да воюва , ще правят както винаги: ще се оттеглят и това е .
    Няма да рискуват милиардо за някаква група .
    Кюрдите са не желани в района от никого, само те канят осата в кошера.
    Самото местно население неще кюрдите и американците, а това са араби сунити и шийити плюс тюркмени( турци) .
    Кюрдите са пред свършен факт в региона .
    А за руснаците колкото са по надалеко американци и NATO толково по добре, и ще подкрепят турция. В това съм сигурен,щото ще си останат вечни съседи за търговия и икономика.
    А бай Ердоган достатъчно изчака бай Трампи с обещание и с лъжи за изтегляне от региона. А трампи къде по напред?
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Салам Алеко

    3 14 Отговор

    До коментар #121 от "Пуяк,":

    Всички научни изследвания и успехи на техническия прогрес са открити от "свинепоклонниците! Поклонниците на козите само един маркуч в тоалетната са открили! Честито карандаш!

    Коментиран от #132, #133

  • 130 Ами отивай събаряй

    6 2 Отговор

    До коментар #125 от "Салам Алеко":

    Защо чакаш другите? Сакат ли си?

    Коментиран от #138

  • 131 Хасан

    14 2 Отговор

    До коментар #117 от "Хасане виждам че си отворен":

    Ние сме хора ..не сме кучета и гълъби да сме от чиста порода...понятието ”чист етнос”.бил то ариец или българин е расистко и фашистко ...и двете понятие са присъщи на западна култура ...в другите култури няма таково нещо..няма чист китаец или чист руснак

    Коментиран от #135

  • 132 Искаш да кажеш откраднати.

    8 2 Отговор

    До коментар #129 от "Салам Алеко":

    Я ми кажи ти какво си "измислил"?
  • 133 Хасан

    10 4 Отговор

    До коментар #129 от "Салам Алеко":

    Уви и свинепоклониците изобретиха химическото,атомното оръжие...измислиха концлагерите ,фашизма,расизма

    Коментиран от #146

  • 134 Sultan Selim

    9 5 Отговор

    До коментар #85 от "Не понасям пуйки":

    Ти на руснаците ли са доверяваш, ако тръгне танк от Истанбул ти с кво ще го спреш, казвам танк 1 брой само. Не харесвал пуйки, че и пуйките не харесват тезеци като теб. Другите недей ги гледа ще са оправят ама на тебе кой ще ти помогне СССР ли няма да е. Тъй че гледай си паничката, за другите немой умува, щото като гледам и brain не ти е останал Low IQ tard.

    Коментиран от #140, #206

  • 135 А вие защо фанатични се турчеете

    6 13 Отговор

    До коментар #131 от "Хасан":

    правите се по турци от анадолците. Даже по вид не приличате на тях. Всички знаем как изглеждат анадолските турци, черни, ниски, коренно различаващи се от нашенските турчеещи се. Там себеподобните не признават за турци, кюрдите много по им подхождат, но въпреки това не ги признават, още повече, че и те са мюсюлмани. Големи фанатици се правите, затова хората ви отбягват, а с тези терористични действия, сами си го търсите!
  • 136 Българин

    2 11 Отговор

    До коментар #127 от "Ще си останеш":

    Хасане мина ли вече Резово а??? Когато минеш тогава ги пиши тези неща, иначе ела да ми го сложиш на врата да видиш колко е лесно.
  • 137 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Я пак хааа хааа хааа хааа хааа
  • 138 Салам Алеко

    3 7 Отговор

    До коментар #130 от "Ами отивай събаряй":

    Не не съм рязан!
  • 139 КаКа

    1 13 Отговор
    Не знам какво ще стане. Знам само че турската лира ще се срине още и това е добре за нас. Повече Българи ще ходят да пазаруват в Турция.
  • 140 Като пусна водата

    4 9 Отговор

    До коментар #134 от "Sultan Selim":

    и танка ще го върна оттам дето е тръгнал с багаж целия Одрин!
  • 141 хи хи хи хи

    5 10 Отговор

    До коментар #120 от "Хахаха":

    Няма значение с колко бройки са започнали да градят държава, важното е, че са я направили. Всички племена и народи които са се вливали в тази държава са я признавали и са се смятали българи, без значение каква кръв тече в тях, всички са се смятали българи и са се били за целостта й. А вие какво правите, въпреки, че не сте чисти турци, се правите по турци от анадолските.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Грую

    3 13 Отговор
    Тоз' залък на Режепа ще му дойде твърде големичък. Армията на САЩ не е българската с окрадения бюджет. Ще оцапат гащите там.
  • 144 свободно мислещ

    13 6 Отговор

    До коментар #124 от "vasik atanasova":

    Не се ли срамуваш да се радваш на нещастието на хората.навсякъде може да се случи.когато при автобусната катастрофа загинаха 20 мои сънародници аз бях тъжен-а ти се радваш.ето това ни е разликата.но злобата те прави нещастен и такъв ще си умреш.съжалявам те ЧЕСТНО СЪЖАЛЯВАМ ТЕ

    Коментиран от #152

  • 145 Тръмп

    2 6 Отговор
    Поредното съветско облъчване чрез Денис,което предизвиква голям смях и друсане на топките ми!!!:):):)
  • 146 А кой расист

    4 6 Отговор

    До коментар #133 от "Хасан":

    караше българите да плюят в кръста и да изговарят: Един е мохамед, щото само той е клатене от алалах! Кажи бе ахмак?
  • 147 Хасан

    8 7 Отговор
    Кой те е карал таково нещо????...пак ли си чел художествена измислица????..арабите са правели друговерци с сабя ,но при турците няма таково нещо....има доброволно ...Ибрахим паша от Време разделно не беше турчин а българин еничерин кариерист ...Пази Боже сляпо да прогледа каза Алеко ...
  • 148 ЗАПОЗНАТ

    9 6 Отговор
    Братя българи ракетната система на снимката е само малка част от оръжейните системи на Турция ,които ще бъдат изпитани срещу кюрдските маймуни !!!Ако очаквате САЩ да започне война срещу Турция заради някакви кюрдски маймуни ще останете жестоко разочаровани !!!

    Коментиран от #157

  • 149 Само питам

    7 11 Отговор

    До коментар #92 от "Българин":

    Не знам какво е ставало в Батак,не знам какво е ставало в Булгаристан когато е било под Османско Владичество,тогава не съм бил роден,а и не вярвам на историята.Но знам едно.Ако е имало изнасилвания,ако е имало убиѝства на българи, то би трябвало сега в България да няма такива, които се наричат българи.За 500 години нацията би трябвала да изчезне .Нали ? Аз само питам тези, които се наричат българи.Оставете Турция ,а мислете за себе си.

    Коментиран от #158, #159

  • 150 риж арап

    7 1 Отговор
    Борбата е за нефтените кладенци-всичко друго е мъгла-кюрди,тюркмени,идиловци.......по силният завзема сондата и точи,а накрая рязаните братя на Рокфелер печелят...който точи също печели,ама най-печели ,който продава...елементарно Уотсън((
  • 151 ЗАПОЗНАТ

    11 2 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Българино стига си писал глупости,че се излагаш !!!
  • 152 vasik atanasova

    16 5 Отговор

    До коментар #144 от "свободно мислещ":

    прадядо ми е заклан от трима турци когато пие вода
    това хора ли са да те питам аз
    за мъст зове моето племе
    и ти си носиш в гените наследствена прокоба
    чуеш ли турчин нищо хубаво що народ са изклали гадовете
    колко българи са унищожили това не са хора
    а изверги
    така че замисли се защо го пиша това
    повтарям ти го ПРАДЯДО МИ Е ЗАКЛАН В КЪЩАТАТА СИ КОГАТА ПИЕ ВОДА
    И ТО ПРЕД БАБА МИ БОГ ДА Е ПРОСТИ БИЛА Е ДЕТЕ И МИ Е РАЗКАЗВАЛА ЗА ТОВА
    ЗАСРАМИ СЕ ТИ ОТ ТОВА КАКВО СИ

    Коментиран от #155

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Не понасям пуйки

    6 3 Отговор
    Шат на пуйката главата и хоп в тавата.
  • 155 Хасан

    6 10 Отговор

    До коментар #152 от "vasik atanasova":

    Защо са го заклали ?кога е било?да не са били паравоенни организации като БлекУотър??или пък хайдутски чети???..

    Коментиран от #207

  • 156 Мустава

    9 5 Отговор
    САЩ се изтеглят 50км. Във вътрешността на Сирия,победа за Турция
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #149 от "Само питам":

    Що не питаш съвременниците а питаш нас а???? Хората са ти го написали и още и още:
    Да, преувеличаваме. Батак не е бил опустошен само за няколко часа, а за няколко дни. Казваме, че има вече изгорени двеста села, а те са само деветдесет и девет. Онова, което някои наричат чума, е всъщност тифус. Всички жени не са били изнасилени, всичките момичета не са били продадени, някои са се отървали. Някои затворници са били скопени, но нали са им отрязали и главите, това намалява престъплението. Децата, за които се говори, че са били подхвърляни от пика на пика, са били всъщност нанизвани на щикове. Там, където е имало само един заклан, ние сме слагали двама. Ние сме удвоявали числото и пр., и пр.

    Коментиран от #162

  • 159 история

    11 3 Отговор

    До коментар #149 от "Само питам":

    500 години убийства и потурчване и България след освобождението няма и 4 милиона.Държави като Полша които не са били с повече жители от България преди 600 години днес са 40 50 милиона.Това е резултатът от геноцида на агъряните които започват да се наричат турци едва през 18 ти век.

    Коментиран от #163

  • 160 ТОЧКАТА

    4 4 Отговор
    Турция действа в името,,....на НАЦИОНАЛНАТА СИ СИГУРНОСТ,,!!!!В името на същото Америка прави какво ли не.../ДАЖЕ Е ОКУПИРАЛА Сирия!!!!!,даже и ЧЕРНО МОРЕ обяви за ,,зона на специален интерес,,!!!!!/...Пита се --само АМЕРИКА ЛИ Е ДЪРЖАВА/НАЦИЯ -НЕ Е/ В СВЕТА???И как ..,,ампутирана,, държава/НЯМА НАЦИЯ/ предевява ,,претенции,,само тя да има ПРАВО на ,,ЕДНОСТРАННИ ДЕЙСТВИЯ,,???
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #159 от "история":

    Когато се създава Турската Република населението е 10 милиона а сега 80.....България е 4 милиона а сега 6 ....

    Коментиран от #166

  • 164 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #161 от "-123-":

    Колко турци са избили казваш? Сигурно и онези 1 милион арменски жени и деца и те са избивали турци за това са им провели геноцид.
    Как така става че всички съседи на Турция са в конфликт с нея а само турците са добрите?
    Лъжите на турската пропаганда ги знаем добре.
  • 165 Българин

    7 5 Отговор

    До коментар #161 от "-123-":

    Убивали са и деца:
    Ти Батак не си чул,аз съм от там,
    помня го страшното клане,
    бяхме девет братя,а останах сам
    ако ти разкажа,страх ще те завземе...
    Бяха много те,гръмнаха завчас,
    и куршума татко го уби.
    Майка ми изскочи,откъде не знам,
    тя над татко зарида.
    Нея там заклаха с кървав ятаган,
    затова съм чичо аз сега сираче.
  • 166 история

    7 1 Отговор

    До коментар #163 от "Хасан":

    4 милиона но с българите в Тракия и Македония.Ако махнеш тези области остават не повече от 2.5 милиона в днешната територия.През 1989 населението беше 9 милиона. А тези 10 милиона които казваш какви са? Кюрди ли арменци ли някакви други ли? Защото от днешните 80 милиона поне 30 не се определят като турци.
  • 167 Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #161 от "-123-":

    Има омраза защото няма СЪЖЕЛЕНИЕ от вас. Германците си посипаха с пепел главата за Евреите и всички им простиха а вие казвате за гяура може да се режат глави и да се изнасилват. А иначе искате извинение за имената, и ние ви го дадохме 20 пъти, да беше грешка извинявайте а вие ...... срам ме е че има такива хора които живеят на тази земя.

    Коментиран от #177

  • 168 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #162 от "Хасан":

    Знаеш ли ти не си човек ти си плъх, тези думи показват къде ви е мястото на бунището.
  • 169 факти

    7 0 Отговор

    До коментар #161 от "-123-":

    Уйлям Гладстон


    В основата на кланетата в България не лежи нито слабост, нито случайност, нито невежество, нито случайна ярост, нито неподчинение от служителите на началниците им. Те са истинският израз на духа и политиката на турското правителство при извънредни положения, когато, минавайки през равнодушието и презрението, с които като правило гледа на всяка служба на гражданско управление, освен приемането на пари, то разсейва несигурното спокойствие, създавано понякога от това равнодушие и презрение. И по думите на Блунтчли, "не се бои от кървави ужаси за поддържане на варварското си господство".

    Коментиран от #172, #180

  • 170 Башъ бозук

    1 6 Отговор
    Смърт за предателите терористите и неверниците
  • 171 факти

    5 1 Отговор
    Възможно ли е цели десетки села да бъдат предадени на пламъците

    мъже, жени и деца с хиляди да бъдат избити, или по-зле от избити, в една турска провинция между столицата и театъра на народното вълнение и да не знаят за това нашите консулства и нашето посолство?
    Това е просто невъзможно. Това човек не може да си го представи.
    Първото съобщение за злодействата в България бе направено, ако не се лъжа, във вестник "Дейли Нюз" на 23 юни. Аз напълно признавам постоянните заслуги на свободния печат в интерес на човечеството, на свободата, на правосъдието. Услугата, която в дадения случай принесе на обществото вестник "Дейли Нюз" със своята чуждестранна кореспонденция, е, струва ми се, най-ценната, най-бляскавата заслуга на печата пред обществото. Господинът, който е издържал цялата тази истински тежка борба с такова мъжество, ум и с такава добросъвестна грижа, е г-н Пиърс от Цариград, кореспондент на в. "Дейли Нюз" в България. Твърде е възможно, че ако този единствен орган на печата не бе показал толкова мъжество, решимост и способност, ние и досега щяхме да стоим в мрак, а над българските злодейства нямаше да свети нито лъч от надеждата, която сега започва да се разпростира у нас.
  • 172 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #169 от "факти":

    Джанюариъс Макгахан: Няма нещо казано за турците, което да не вярвам сега. Нищо не би могло да се каже за тях, което да не сметна за вероятно и правдоподобно. Човек би помислил, че съществува известна граница за жестокостите, за които всяка дискриминация е невъзможна, където обикновеното сравнение, пресмятане и мярка са поставени извън всякакъв въпрос. Но тази граница турците са вече преминали. Човек не може да ги следва повече.
  • 173 факти

    8 0 Отговор
    Клането в Ески Джумая е избиване на част от българското население в град Ески Джумая (дн. Търговище), извършено от османския башибозук дни преди Освобождението на града от османско владичество. Общият брой на жертвите е бил около 485 души
    С настъплението на руската армия на 27 януари 1878 г. събралите се от града и околни села турци започнали да се изселват с редовната турска армия към Шумен. В града останали някои от придошлите от селата турци, черкези и въоръжен под предводителството на Къзъли Юсуф, Кючук Али и Джун Ахмед, които подложили града.

    Една част българи тръгнали към Шумен, но малцина стигнали дотам, повечето били избити. Убийства, кланета, издевателства и безчинства се вихрели в града и околностите му. Избити били цели семейства, заедно с децата – и родените, и тези, които били още в утробите на своите майки. Около 500 били човешките жертви, изклани без жал – повечето жени и невръстни деца. Чет нямали опозорените, ограбените, недоубитите.
  • 174 факти

    8 1 Отговор
    На 27 януари черкези и башибозуци нахлуват в Карнобат и се отдават на грабеж и насилие. Част от българите, укрепени в къщата на братя Нейчеви се опитват да окажат отпор, но слабото им въоръжение и малобройност ги обричат на провал и гибел. Градът е освободен на 5 февруари от части на 18 – драгунски полк. Селището има над 1000 къщи, от които 100 в центъра на града са напълно разрушени от турците. Карнобат е освободен без кръвопролития и съпротива, но в околните села се укрепват големи башибозушки отряди, които оказват отчаяна съпротива на руските войски.

    При отстъплението си башибозуците неслучайно преминават през богатото село Уруменикьой (днешно Българово), разказа още Иванка Делева.

    „Уплашени около 400 души от местното население се укриват в църквата „Св. Атанасий”. Две денонощия обсадените прекарват в храма, а на третия ден заможни фамилии плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези обаче започват масово клане и ги избиват. Трагедията в Българово остава известна в историята като „второто Баташко клане”.

    През 1997 г. при строителни работи около храма работници се натъкват на зловеща находка. Целият двор на църквата се оказва застлан с тленните останки на избитите християни.По-късно е построена костница в двора на храма, и в нея са събрани костите на мъченически загиналите българи.
  • 175 Много рязани карабини

    8 0 Отговор
    абе всички вие на екскурзията лошия продукт ли сте?
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 -123-

    2 8 Отговор

    До коментар #167 от "Българин":

    А като гледам ти си някакво пишлеме и нямаш дори 15 години с промит мозък.

    Коментиран от #179

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #177 от "-123-":

    Защото?
  • 180 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #169 от "факти":

    Проблема на балканските народи е че нямат визия за развитие,нямат своя независима политика ...онзи ден беше османливта ,вчера московлията ,днеска е Брюксел....

    Коментиран от #182

  • 181 Хасан

    4 9 Отговор
    И историята им е измислена ..като ”велика ”пицца полуфабрикат в фризера ..когато им трябва изкарват и я слагат в микровълновата...с разпадането на Османската имоерия светът не стана по добро място за живеене...пак има глад,насилие,войни и хаос...
  • 182 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #180 от "Хасан":

    А щото Турция има първо беше Англия и Франция после САЩ и сега Русия. Супер съюзник няма що.
  • 183 Башъ бозук

    2 8 Отговор
    Смърт за предателите терористите и неверниците

    Коментиран от #187

  • 184 Башъ бозук

    4 10 Отговор
    Много завист имате Българите само да чуете думата Турция и край злоба няма файда кучето си лае керванът си върви Турската лира била обезценила, малоумници и Японският Йен е със много нули
  • 185 Като го вземеш на 8 години

    9 3 Отговор

    До коментар #176 от "-123-":

    Слагаш го в къща в Анадола да го възпитават в исляма! До 18-тата година става почитател на козата, на жената дето го възпитава, обръща задния двор и на дъщерите, ако има и някой Хахо от мъжки род в къщата и него, и чак тогава отива да става еничарин! И оттам започва да запложда кадъните по Анадола, и така!
  • 186 Башъ бозук

    4 7 Отговор
    Държавата ви пропада,след 30 г.няма да съществува
  • 187 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #183 от "Башъ бозук":

    Мерси Хасане че ми пожелаваш да умра докато държиш стириопореният си ятаган под възглавницата. Каква хуманност само има в теб и братята ти джихадисти.
  • 188 Иван

    5 3 Отговор
    Вярвайте, че ще се стигне до сблъсък между Турция и САЩ. Това би значело американците да загърбят ангажиментите си към НАТО и дългосрочните инвестиции и политическо обвързване с Турция, които датират още от края на 50-те години на миналия век. По-вероятно е да се стигне до размяна на остри реплики, но това ще е всичко. Впрочем, кюрдите са вече повече от столетие доста прецакани - при разпадането на Османската империя им е обещана собствена държава, но нищо не се случва, а в околните на Турция държави и в самата Турция има стремеж към асимилирането им. Кюрдите в Турция са наричани "планински турци", макар мнозина да се преселват вече в турските големи градове. Да не смятате обаче за възможно в Обединените нации да гласуват резолюция срещу Турция заради нейното планирано навлизане на територията на суверенна държава? Никой и не поставя такива въпроси на дневен ред, а американците все са загрижени за човешките права. Сирийците и в частност сирийските кюрди нямат ли права на територията на Сирия?! Нахлуването в чужда държава е акт на агресия и равносилно на обявяването на война.

    Коментиран от #191

  • 189 Ергени ПетРакиев

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Хасан":

    Казаци и казахи са две различни неща! Чети повече и сравнявай казахите, узбеките и киргизите с Русия. Нищо и никой няма да попречи на руснаците да ги изпарят от лицето на земята... Това е в двора на Русия, а не държави от Европа.

    Коментиран от #192

  • 190 Не понасям пуйки

    6 3 Отговор
    Османски екскременти.
  • 191 Хасан

    2 11 Отговор

    До коментар #188 от "Иван":

    Сирия е разпадаща се държава и няма контрол върху територията си и е огнище на тероризъм...това дава право на Турция за намеса

    Коментиран от #194

  • 192 Хасан

    0 7 Отговор

    До коментар #189 от "Ергени ПетРакиев":

    Дагестан,Чеченистан,Татаристан са окупираните и подтиснатите от руснаци кавказки народи...А Казакистан,Узбекистан и др са независими републики като България,Литвания и др
  • 193 гощо

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Бат`Стояне, и преди /преди двете навлизания в Сирия/ на Ердоган "рИва". Туй щяло да стане, онуй щяло да стане, ама какво стана?Аз да ти кажа какво стана-по новия "Турски поток" скоро ще има газ, изгоден за Турция, започна строеж на атомна централа-технологии от Русия, ракети С400 за Турция с кредит от Русия...От твоите любими САЩ-опит за преврат, атака срещу лирата...За нас готвят шамари за намеренията ни за тръба-продължение на т.поток.Даже няма да се налага да ни бият шамари-само леко мъмрене и стоп /няма гювеч/.Жалко, че в Родината ни липсват националисти и шовинисти /като в Гърция и Сърбия/ , а "всичкото предател, лалугери и сеирджии/.Признай си-падаш си по Ципрас, Вучич, Ердоган и даже Путин-всички гонят своя национален интерес!
  • 194 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #191 от "Хасан":

    Хубаво скоро време САЩ ще направи същото с вас като въоръжи кюрдите и после ще им даде право да се намеси. Ердоган трябваше да помогне на Асад а не да му желае злото, щото заради малко територия и имперски амбиции. Не забравяй колелото се върти няма вечно силни а раната и забитият нож трудно се забравя. Ако Турция пламне вече нямате ЕДИН съсед който да изплаче и една сълза за вас камо ли да ви помогне.

    Коментиран от #196

  • 195 ДикЧък

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Wittmann":

    Ти как разбра? Знаеш ли езика, на квичещите може да се смеят?
  • 196 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #194 от "Българин":

    Половината народ на Сирия вместо да защитава своя лидер Асад и да се бори против тероризма и чуждия окупатор предпочвре да избяга ,ти викаш Турция да помогне на Асад

    Коментиран от #198, #201

  • 197 Блек бери

    4 3 Отговор
    А бе в тези коментари само Хасан и Българин ли има ,че вие воювате по между си.Ако ви забия една игла няма да издържите на най малката болка и ще си продавате задници .Ако почне трета световна то ще тръгне от Северна Корея,Русия,Иран ,Турция .Америка няма да може да се справи с тях ,може да има модерна военна технология но няма да може да се справи с народа .Ингилизите получиха на времето своя урок в Чанаккале рано или късно и американците ще получат своя урок ще попаднат на луд държавник няма значение от коя част на света защото си вадят пишлето на всякъде.И не ми говорете за война където ще загинат много невинни хора няма значение дали е християнин или мюсюлманин.Какво стана като янките нападнаха Афганистан ,загинаха доста афганци и после загинаха толкова невинни американци при нападението на двете кули останаха толкова деца сираци.Имам чуството че тези коментари са публикувани от няколко шепа шарлатани .

    Коментиран от #200, #204

  • 198 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #196 от "Хасан":

    Те и от Турция бягат бе Хасане не го ли разбра над 3 милиона са в Грмания. Ердоган вкара в затвора хиляди журналисти, военни, учени. Просто САЩ коли и беси както на СА нищо не им казаха за Хашоги така и вие така. Всичко е до личната преценка на Пентагона така че един приятел повече винаги е в полза е вие нямате нито един.
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #197 от "Блек бери":

    Публикувани са от хора които се вълнуват, какъв ти е проблемът??
    Аз лично искам мир, не съм за САЩ или Русия. В случаят САЩ спира Турция не само за Сирия но и за имперските им амбиции.

    Коментиран от #202

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Блек бери

    4 3 Отговор
    Хайде лека нощ на Българина и на Хасанчо продължавай да насаждате омраза .
  • 204 Културтрегер Партайгеносе

    5 6 Отговор

    До коментар #197 от "Блек бери":

    Абе, остави Чанаккале, ами тръгни да обясняваш как точно Турция ще се противопостави на САЩ при една евентуална война. Нали ще направят на мястото на Истанбул залив, барабар с новото му летище, дето е гордостта на Ердоганя? Просто отношенията им са доста добри поначало, отношения от 70-80 години насам и самите амери нямат интерес да се сбият, което е жалко, защото с удоволствие бих наблюдавал едноседмична военна разходка на американците из Турция (толкова ще трае разгромът). Лошото е, че америте са прекалено цивилизовани и ще пазят и народа, и културните паметници, иначе ще е забавно бъдещите екскурзоводи да обясняват на борда на туристически лайнер - тука имаше град с над 10 млн. жители, но ги разселихме из Мала Азия... Шегувам се, разбира се, дано не се стигне до нова голяма война, защото други хора са говорили, че Четвъртата световна ще се води с камъни и тояги...

    Коментиран от #209, #216

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 vasik atanasova

    9 2 Отговор

    До коментар #155 от "Хасан":

    лайнар мене ме боли а ти си правиш майтап да ти се върша в рода
    да имаш и ти починали
    на всяка тема се обаждаш и ръсиш мозък
    може ли да не е истина това което ти го пиша
    трима турци са го заклали в къщата му пред жена му и дъщеря му когато пие вода

    Коментиран от #208, #222

  • 208 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #207 от "vasik atanasova":

    Кога беше това?миналата седмица????...или преди 150 г ...каква е тая злоба че не ти минава и се предава от три поколения!!!
  • 209 Хасан

    8 7 Отговор

    До коментар #204 от "Културтрегер Партайгеносе":

    Кажи ми коя война Сащ е спечелила???Афганистан?Виетнам?Ирак?...може ли в Ирак американски войник свободно да се разкарва като в Германия????не може от базата си да излезе ...

    Коментиран от #231

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 стоян георгиев

    6 7 Отговор

    До коментар #95 от "Хасан":

    и сега реши да окупира зони в сирия които да заселва с араби за сметка на кюрдите !!!!много правилно ,а и справедливо няма що.и ще доведе турция до просперитет.та кво да кажа с такива като теб ердоган може да си прави квото си иска.единствения ти недостатък че си тук ,а не в турция!

    Коментиран от #215, #217

  • 212 Yavuz

    5 6 Отговор
    Американците изоставят базите и наблюдателните пунктове, а терористите от PYD-PKK са в паника.
  • 213 Комунизъма

    6 3 Отговор
    Добре дошли карабинки на Голямата екскурзия, колелото се върти и пак ще кацнете на Бай Тошо 2 в туристическата агенция. Муууухххаха , оня с големия пита за вас братя и сестри мюслимани!

    Коментиран от #218

  • 214 Крипли

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Седящия бик":

    Имаш една бира от мене брат! Който казва истината е неудобен и услужливо му избягват коментарите.
  • 215 Трол

    3 1 Отговор

    До коментар #211 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: и сега реши да окупира зони в сирия които да заселва с араби за сметка на кюрдите... Ракка не е кюрдски район, но благодарение на американците кюрдите го държат. Ако не са каубоите кюрдите няма да са там и един ден. Но това е много справедливо, поне според твоите господари!
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #211 от "стоян георгиев":

    Не разбирам .Турция така е решила другите какво ги бърка ...ИД с терор е решила да си създаде халифат и всички воюват срещу тях ,включително й Турция. ОК...ПКК е решила да си създаде етническа кюрдска комунистическа държава пак с терор и Турция я вижда като заплаха за своята сигурност и воюва ...какво лошо?
  • 218 Дурхан

    0 3 Отговор

    До коментар #213 от "Комунизъма":

    Историята да не те върне в пределите на царство България или да останеш в Румекия

    Коментиран от #220, #221

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Щурец

    3 0 Отговор

    До коментар #207 от "vasik atanasova":

    Vasik Atanasova? Защо до късно се занимаваш с този Хасан.виж колко е часа.прави любов а не се зони в.с глупости.ако няма мъж ще ти намеря

    Коментиран от #224

  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #222 от "Щурец":

    Ние с нея се обичаме....омразата и страстта са близки чуства
  • 225 голям политик

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    пък стоиш на компютъра и пишеш,вместо да си най-малко в бг парламента,макар,че с тези знания тъпия тръмп не те е взел за съветник
  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 само отговарям

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    не е по по-добре да си смениш ника за да не петниш всички българи с глупостта си
  • 228 когато

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Некомунистическа Натовска България":

    свършат аргументите,започват обидите....нищо ново
  • 229 Анадола

    2 2 Отговор
    Ердоган ще разпори меките розови американски дупета....
  • 230 Пишеш глупости глупак

    2 1 Отговор

    До коментар #176 от "-123-":

    Еничарите ги вземали срещу злато?! Кой глупак ще прибира данъци и ще плаща за това? Еничарството е бил кръвен данък към българите! Чети бе глупак!
  • 231 Културтрегер Партайгеносе

    0 5 Отговор

    До коментар #209 от "Хасан":

    Любителю на кози, американците ли свалиха Саддам или кой беше, че не си спомням? ДВА ПЪТИ му разгромиха армията до дупка! Друг е въпросът, че в подобна смрадлива кочина като Ирак всички са враждебни за западняка, не само за американците. Но фактите са си факти - и "Пустинна буря" и последвалата след 10 г. война СМАЗАХА тотално армията на С. Хюсеин ПОЧТИ БЕЗ АМЕРИКАНСКИ ЖЕРТВИ. Вярно, около една седмица британците се мъчиха във Фалуджа и Басра, но това са бели кахъри. Правиш грешката да сравняваш войната със самостоятелна държава с войната срещу няколко държави. Във Виетнам САЩ имаха срещу себе си СССР, Китай и други комунистически помощници. Не е едно и също като да се воюва само с Виетнам.

    Коментиран от #232, #233

  • 232 гмо

    4 0 Отговор

    До коментар #231 от "Културтрегер Партайгеносе":

    Ти чувал ли си за партизанска война.?това е най страшното.по улиците вървят цивилни и не знаеш какво оръжие носи.това е уличната война няма победители.виж Франция тя никога няма да се отърве от атентати.А какво е правила в Алжир.Мароко.Тунис ???прочети?но сега и се връща.
  • 233 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #231 от "Културтрегер Партайгеносе":

    Много си зле ...американците дадоха около 2_3000 жертви в Ирак ...предизборната кампания на Обама беше никакви ковчези и да върне американските войници...в това си прав ..нито един американски,френски,канадски,английски войник не може да припари извън базата ..
  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 свободен дух

    2 1 Отговор
    две държави, които създават САМО проблеми. няма да липсват на никой ако....си "помогнат" една друга да изчезнат....
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания