Last news in Fakti

13 Декември, 2018 21:59 3 689 15

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ)

  • исландия-
  • трол-
  • дядо коледа

Децата в Исландия получават подаръци от 13 коледни тролове

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

След затварянето на пътища и летища заради рекордните снегове в Северна Исландия, децата се притесняват това да не попречи на идването на местния Дядо Коледа - Стекястир, предаде АР.

Според исландската фолклорна традиция Стекястир пристига на 12 декември. Той е един от 13-те братя тролове, които се наричат юлове. Те са джуджета и са и страшни, и забавни. Тяхната котка е огромна и дори може да яде деца. В дните преди Коледа те правят смешки и пакости, като плашат и веселят децата едновременно.

Подобно на Дядо Коледа те оставят подаръци. Но на непослушните деца вместо подарък могат да пуснат варен картоф в приготвеното ботушче.

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ)

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ)

По традиция юловете слизат в Миватън от планината и отиват де се потопят в топлото вулканично езеро край града.

Всяка година преоблечени в костюми от XIX век актьори от град Миватън отиват в езерото и инсценират банята на юловете.

"Но тази година ни казаха, че няма да се потопим в езерото, а само ще ловим риба", каза актрисата Хилда Сигмундсдотир, която играе един от юловете.

Дядо Коледа? Не, благодаря, искаме тролове (СНИМКИ)

Юловете отговарят и на писма на деца от цяла Исландия, адресирани до Дядо Коледа. Това прави София Йонсдотир - служителка от клон Миватън на исландската пощенска служба. Йонсдотир реално се е превърнала в "секретарка на Дядо Коледа". Тя отговаря на всяко писмо, на което е записан адрес на подателя. Понякога писмото дори не е на исландски и служителката полага усилия да отговори на съответния чужд език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    13 1 Отговор
    Напишете за дедомраз

    Коментиран от #14

  • 2 Тръмп

    5 21 Отговор
    Истинските Тролове правят щастливи Децата по Земята,а руските злобари се изяждат сами по заповед на Вожда-Гной Путинов!!!:):):)
  • 3 Иванов

    6 17 Отговор
    Ужас, Жужи излиза, че е трол, щото хем е страшен, хем смешен и на своити хора дава подаръци, а на останалите руснаци им спира пенсионирането и ги убеждава, че ще умрат като мъченици.
  • 4 Джудже

    7 4 Отговор
    Смешки и пакости правели иланските юлове, а нашите освн това тролят по форумите.
  • 5 Откачил

    9 5 Отговор
    Не знам от къде малкия ми син е чул за джендър и ме пита дали дядо ти коледа не бил джендър защото бил с женско име , незабавно трябва да се преименува тоя старец защото старец с женско име е вредно за мозъците на децата ни

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Кикимора

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Откачил":

    Обясни му какво означава Коледа и че това не е женско име , а така се нарича празникът , когато идва старецът!!! Щом знае какво е дженджър , вероятно ще те разбере!😍
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Санитар

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Нали си знаеш мястото ! Марш в изолатора !
  • 9 Хи их хи

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Дядо Мраз си има Снежанка, а дядо Коледа...елена Рудолф!
  • 10 Наблюдател

    3 6 Отговор
    Дядо Вова безвъзмездно е подарил на България тролове русофили, които постоянно пропагандират кремълските гледни точки и се борят за установяването на "русский мир".
  • 11 Крипли

    7 2 Отговор
    Така като гледам как намесват Русия и Путин в теми тотално несвързани с политика, започвам да си мисля, че на соросоидните троляци все пак им плащат добре. Другият вариант е, просто да са тъпи парчета с промити мозъченца. Или пък е комбинация от двете. Което и да е пак ме е жал за тях.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Само питам

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Крипли":

    А путиноидите троляци не забелязваш ли путлерастки троле?
  • 13 Румяна Костова

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Крипли":

    А дали им плащат за еднакви по форма и съдържание коментари?Не е рентабилност. По-вероятен е вторият вариант ,споменат от Вас.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ебаремаре

    2 0 Отговор
    Дядо кредит е жив!