Last news in Fakti

13 Декември, 2018 12:12 3 776 15

Българската общност в Казахстан се обърна към България

  • казахстан-
  • общност-
  • българи-
  • илияна йотова-
  • писмо-
  • искане

Българската общност в Казахстан е със статут на национално малцинство

Българската общност в Казахстан се обърна към България - 1
Снимка: Прессекретариат на президента

С представители на Българо-казахстанската търговска камара разговаря вицепрезидентът Илияна Йотова на „Дондуков“ 2. От името на българския културен център „Злата“ в Астана те предадоха на вицепрезидента желанието на българската общност в Казахстан за по-тесни контакти с българската държава.

„Обръщаме се към Вас за подкрепа за всеобщото желание да бъдем приобщени към съвременния културен диалог между българските общности по света, който се организира с Ваше лично участие“, пише в писмото до вицепрезидента Илияна Йотова.

Българската общност в Казахстан е останала встрани от вниманието на българската държава и дори не фигурира в приетата през 2014 г. Национална стратегия за българите в чужбина. Българската диаспора в Казахстан има над 120-годишна история, корените й са в Бесарабия. Тя ревностно пази културата и традициите на българите.

Пет са общо българските културни центъра в Казахстан. В Павлодар има съботно-неделно училище с изучаване на български език, но от две години няма учител по български език. Българската общност в Казахстан е със статут на национално малцинство и се полза с висок авторитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сменете вицето

    12 6 Отговор
    Със тази наШта джендърка за България няма прокопсия.
  • 2 стоян георгиев

    19 6 Отговор
    тва са остатъците от кримските българи които сталин изсели в казакстан.огромна част измряха при изселването ,а на останалите им бе забранено да се връщат в крим докато тои не бе даден на украина.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Перър

    16 0 Отговор
    крайно време е да има национална доктрина и да се подкрепят Българи който живеят извън територията на България.
  • 4 Македонец

    3 20 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Намери си прадедите. Това са истинските български племена, гагаузи. Само че днес са туркоезични. Ако потърсиш значими българи от този произход ще намериш нула. Без Македонците, България нямше да я има.

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 5 Македонец

    0 13 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    За да стигнеш до Казакстан трябва да прескочиш Русия и Каспийското море. Направи си сметка колко скалъпена история са сделали БАН.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Владо Черноземски

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Млък бе шиптар, че ей сега ще те надупча!
  • 7 стоян георгиев

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    гагаузи???!!!!пак ли ти бе шарпланински тигре?кримските българи не са гагаузи бе.тва са българи изселници в крим през османското робство.през втората световна воина сталин изселва кримските българи и кримските гърци в казакстан.там се създава българска колония.аман от неуки хора.между другото в македония също има туркоезично население което става българско или гръцко в края на 19 ти век.възможно е ти да си македонски гагуз!!!!!тва е съвсем сериозно ,чети кънчов и проучванията му от 1900 година!на http://www.promacedonia.org/vk/vk_1_b4.htmчети:
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хайл

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    Що те е срам да кажеш че си от югозападна България.мислиш че като се гърчееш и сърбееш и си интересен...
  • 10 Savata

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    А питаш ли се защо "руснаците" говорят на български език.Или защо в Албания има българско малцинство.Защо ли питам?!Ако беше толкоз умен ,нямаше да се наричаш македонец.
  • 11 Тръмп

    2 0 Отговор
    Браво на Йотова,така се прави добро за всички!!!:):):)
  • 12 ФауВе

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Македонец":

    И как македонците сте помогнали да я има България?

    Коментиран от #13

  • 13 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ФауВе":

    Виж колко комити и войводи са се борили за България от Егейска, Пиринска и Вардарска Македония и сравни ги с тези "българи" от Казахстан или Бесарабия. Резултата е милиони срещу нула. България е създадена от Македонци, днес се управлява от Македонци. Втората Македонска Република - България!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македонец":

    я разкажи за гагаузите от казакстан!!!!или за тигъра шрпланинец.другото не ти е ясно то се видя!
  • 15 Хер Отто Флик

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македонец":

    Милиони? Абе хахо, ти имаш ли връзка с главата? То вашата коминтерновска нация я има, я няма 2 милиона барабар с децата и старците бе каун! А и какво се получава, когато изкъпеш един мръсен македонец -чист българин!