14 Декември, 2018 07:44 4 225 15

САЩ спират кранчето на Саудитска Арабия

  • мохамед бин салман-
  • сащ-
  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • доналд тръмп

Сенатът прие резолюция за спиране на американската подкрепа за водената от Рияд военна коалиция в Йемен 

САЩ спират кранчето на Саудитска Арабия - 1
Снимки: БТА/АР

Сенатът на САЩ прие две резолюции, с които поиска спиране на американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен и хвърля вината за убийството на журналиста Джамал Хашоги върху саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Fox.

Двете резолюции бяха подкрепени както от демократи, така и от републиканци, но засега няма да отидат по-далеч от Сената. Не се очаква те да бъдат обсъдени в Камарата на представителите поне до смяната на мнозинството през януари, когато демократите поемат контрола на долната камара на Конгреса. Освен това те едва ли ще бъдат подписани от президента Тръмп, който поддържа добри отношения със стратегическия саудитски съюзник.

Тези резолюции обаче имат силна символична тежест и са свидетелство за гнева на сенаторите към Рияд заради кръвопролитния конфликт в Йемен и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Всичките 49 сенатори демократи подкрепиха резолюцията за Йемен, а към тях се присъединиха и седем сенатори републиканци. Така резолюцията бе приета с 56 на 41 гласа.

В резолюцията се отправя призив към президента Тръмп "да изтегли американските войски от враждебните действия в Йемен или засягащи Йемен, освен американските военни сили, които участват в операции срещу "Ал Кайда" или сродни с нея сили".

САЩ спират кранчето на Саудитска Арабия

Втората резолюция срещу Мохамед бин Салман, внесена от републиканеца Боб Коркър, бе подкрепена дори от лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Тя бе приета с единодушие и в нея се заявява, че "принцът престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството" на Джамал Хашоги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yamaxa

    29 9 Отговор
    Прах за очите на наивниците! Фалшиви хора фалшиви резолюции
  • 2 Да видиш и да не повярваш !

    10 1 Отговор
    Ти ко ш КАИШ ? А ? Как пък , НЕ ! Пак ШЪ си приказваме.
  • 3 среднощен

    23 6 Отговор
    Може и да се подготвя смяна на управляващата династия в СА но това няма да се случи в Сената на САЩ. За пред обществеността са декларациите, на "терен" си остава без промяна!? Лицемерие му казват..!?
  • 4 Kcaniba

    22 3 Отговор
    Опааа !!!
    Ма кък тъй!???
    Нали в Иран са лошите, а тия чорекоядци са от готините!!!
  • 5 Пеньо

    10 13 Отговор
    Поне на думи направиха нещо. А пък оркът се ръкува горещо с колегата си убиец.
  • 6 Гост

    14 1 Отговор
    А какво стана със сделката за оръжие за 200 милярда, която бяха подписали наскоро? Или просто ще си изтеглят хората от Йемен и въпроса решен.
  • 7 Чукундур

    11 1 Отговор
    Ти да видиш най големите будали дойната крава ,нема как янките да ги резнат нали са най развитата демокрация ама дано час по скоро Господ да изсипе гнева си върху тях ,да си нареждат тогава милиардите долари в гробовете
  • 8 Бачо Киро

    16 2 Отговор
    Евтин ПиАр... Знаят, че дори в Сената няма да се разглежда, Тръмп няма да подпише... Що да не се направят на съпричастни... Имало символичен характер... Дрън дрън...
  • 9 Румяна Костова

    12 2 Отговор
    Господин Стайков,резолюциите нямат функции да спират никакви кранчете.Както и резолюцията за забрана на Северен поток 2 няма да го спре.
  • 10 Насран русофил

    2 8 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 11 ропа

    10 1 Отговор
    Краварите са последните хора на когото можеш да се довериш,чакаме санкцийте срещо Саудитска Арабия,както санкцийте при случая Скрипал срещу Русия от страна на САЩ и ЕС ,ама едва ли ще ги видим от двуличните кравари и ЕС.
  • 12 АЙДЕ БЕ

    1 1 Отговор
    ......... МИСЛЯ ЧЕ ......КРАНЧЕТО Е В РЪЦЕТЕ НА САУДИТИТЕ !!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Дума

    1 3 Отговор
    Друго си е руската дума. 600 човека на един "акЪл"
  • 14 Пеньо

    2 3 Отговор
    Поздравявам всички путинофили с първите 20 секунди на този клип: https://youtu.be/QYu8ukLPEvg
  • 15 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "АЙДЕ БЕ":

    Грешно мислиш !!! Кранчето вече почти месец е в САЩ !!! И ще става все по-голям кран !!! И саудитците поне могат да се доредят до трохите като "съюзници" , ама джуджо какво ще папка , направо не знам !!! Че скоро няма да има деньги даже да си размрази полярните кладенци , да не говорим да ги докара до пазара !!!