16 Декември, 2018 11:46 1 503 6

Президентът се срещна с българи и йорданци, учили в България

  • румен радев-
  • йордания-
  • българи-
  • йорданци

Искаме от Йордания да открие посолство в София

Президентът се срещна с българи и йорданци, учили в България - 1
Снимка: БТА

За мен вие, нашите сънародници, и приятелите на България - йорданци, завършили в български висши учебни заведение, сте мостът между нашите две държави. В днешния динамичен глобален свят, в който свързаността се измерва с контактите между хората, именно вие сте тази жива връзка. Това каза президентът Румен Радев на среща тази вечер в Аман с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.

Нашите две държави никога не са били в по-добри отношения от сега. Затова има много причини, една от тях обаче е вашата работа тук, като българи, и като възпитаници на българската образователна система и на България, да правите така, че да градите доверието между нашите държави и народи.

За България Йордания е държава, която полага всички усилия в този много сложен регион, регион на кризи, да гради сигурност, мир и стабилност. Това се вижда от всички, вижда се от България, от ЕС, затова правим всичко възможно да продължаваме и да правим по-динамичен диалога на най-високо ниво, защото от него зависи как ще се развиват и отношенията ни във всички останали сфери от взаимен интерес, посочи президентът пред събралите се.

Искаме да развиваме сътрудничеството във всички сфери. Имаме голям голям потенциал, за съжаление специално в областта на икономическото сътрудничество не сме го разгърнали така, както можем да го направим, посочи Радев.

И добави, че затова той е придружаван от бизнес делегация от над 30 компании от хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, отбранителната индустрия. С нас са представители на Министерството на отбраната, защото имаме традиционно добро сътрудничество в тази сфера и в сферата на антитероризма, добави президентът Румен Радев.

Той посочи също, че ще разговарят с крал Абдула Втори как още по-интензивно да продължат контактите в образованието и туризма.

Помним ви, радваме се на успехите ви тук, че заемате важни позиции в страната, обърна се президентът към присъстващите йорданци, завършили учебни заведения в България. А на представителите на българската общност пожела все така да носят гордо и достойно българския дух, да не забравят България и да държат живи традициите ни.

В последвалия разговор участници в срещата приветстваха посещението на президента, споделиха, че чувстват топлина, когато се споменава България, дори за нея да става въпрос по новините, а президентът каза, че е впечатлен от добрия им български език, който показва отношение към България.

Присъстващите поставиха различни въпроси, сред които свързани с работата на българското посолство, за срещи на общността, обучение по български език, придобиването на българско гражданство, за което в разясненията се включи и външният министър Екатерина Захариева, която е в делегацията.

Президентът Радев каза, че една от темите, които ще постави в разговора си с йорданския крал утре е за откриване на йорданско посолство в България.

Езикът на любовта е българският, а столицата на любовта е София, каза следвалата медицина в България Сохер Ал Хатиб, която срещнала там съпруга си. Казвам го с гордост, с любов, ние говорим български език всеки ден в нашата къща, моите деца и внуци научих на български, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yанkoshima

    4 5 Отговор
    Голям калпак тоя президент. Две жени да те командват нее лесно.
  • 2 Накратко

    3 3 Отговор
    Йордания е с население 6 милиона . Етнически араби мюсулмани . Верни поддръжници на Израел .Не ни трябват такива приятели !
  • 3 ПЕЕВ

    5 3 Отговор
    ТЪП ДЪРВЕН САМОЛЕТ.
  • 4 Дипломат

    4 3 Отговор
    Тотален, неграмотен, миризлива цървул.
  • 5 Пенчу Калпаклийски

    1 2 Отговор
    Проверява нашите шипиони там , щомм са завършили тук значи са вербувани .
    Това е тактично И практично , явно ще ги дофинансираме малко и да работят по усилено по новите задачи
  • 6 Българин

    5 5 Отговор
    "Президентът" е руски агент и пълен безроден боклук. Дори Гоце беше по-читава и повече българин.