16 Декември, 2018 11:36 2 040 5

Ключово споразумение за бъдещето на Земята

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • катовице

Страните преодоляха безизходицата в преговорите в борбата с климатичните промени

Ключово споразумение за бъдещето на Земята - 1
Снимка: БТА/АР

Близо 200 страни се споразумяха за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени, но според критици липсва достатъчна амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

След двуседмични преговори в полския град Катовице отделните страни съумяха да постигнат консенсус за по-детайлна рамка на Парижкото споразумение от 2015 г. Целта на Парижкото споразумение е да ограничи покачването на средната температура на Земята така, че да не се допусне тя да се повиши с повече от 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха.

"Не е лесно да се постигне споразумение по документ, който е така специфичен и технически. Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете", каза пред делегатите полският председателстващ преговорите Михал Куртика.

След като той удари с чукчето, за да възвести, че е постигнато споразумение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение у тях след маратонските преговори.

Ключово споразумение за бъдещето на Земята

Преди да започнат преговорите, много хора очакваха споразумението да не е достатъчно категорично. Единството, което беше налице при преговорите в Париж, вече се разпадна, а Доналд Тръмп, президентът на САЩ - които са един от най-големите замърсители в света - възнамерява да извади страната си от пакта.

Министрите, които бяха изтощени от преговорите, въпреки всичко съумяха да изработят 156-страничен документ с правила за изпълнението на Парижкото споразумение, който документ е разделен на отделни теми като например как страните ще съобщават и наблюдават своите национални обещания да намаляват парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии.

Само че осемстраничен текст от рамковия документ с решения беше подложен на критики от някои страни и зелени организации, защото според тях не предвижда завишени амбиции да бъдат намалени вредните емисии така, че ефикасно да бъде ограничено покачването на температурата на Земята.
"В голямата си част правилата (за изпълнение) на Парижкото споразумение вече са изработени, нещо, за което можем да сме благодарни", каза Мохамед Адоу, представител по международните климатични въпроси на организацията "Крисчън ейд".

Той обаче добави, че фактът, че е коствало такива усилия отделните страни да бъдат накарани да довършат този процес докрай, показва, че някои страни не са осъзнали напълно предупреждението в доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

През октомври в свой доклад групата предупреди, че за да бъде задържано повишението на температурата на Земята в рамките на 1,5 градуса, ще са нужни "безпрецедентни промени" във всеки един обществен аспект.

Миналата седмица Саудитска Арабия, САЩ, Русия и Кувейт отказаха да се използвана думата "приветстваме" във връзка със заключенията в доклада.

Решено бе единствено да се изкаже признателност за работата по доклада, да бъде приветствано навременното му завършване и да бъдат поканени страните по споразумението да използват информацията в него.

Ключово споразумение за бъдещето на Земята

За много държави и острови, които са под заплаха от морското равнище, това не е достатъчно категорична формулировка, но я приеха неохотно в замяна на други отстъпки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    5 1 Отговор
    Дрън, дрън, дрънканици - някакви костюмари, за нещо уж се споразумяли, ама нищо не се прави
  • 2 Бай Иван

    7 1 Отговор
    Съвсем за бавно развиващи започнаха да ви ги пишат статиите, две страници новина и така и не се спомена нито една от конкретна мярка. То не че проблем има, ясно е че всичко е пунтамара, ама поне да го бяхте замазали малко..
  • 3 Green Peace

    3 2 Отговор
    Проблемът се решава когато хората престанат да раждат. Като в Китай-едно дете и толкоз. Така населението ще намалее, ще има повече ресурси за по-малко хора. И тези хора ще бъдат достатъчно развити да използват нови технологии за себе си и за Земята. А, забравих да допълня - никакви цигани, никакви аспарухови българи и никакви 20-годишни голфове дизел.
  • 4 ИВАН

    2 0 Отговор
    Да, подкрепям горния коментар - никакви голфове, а само ес класи :)
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    Споразумение не значи изпълнение и това го доказаха САЩ . Когато някой накара щатите да се съобразяват със СВЕТА, нека се бие в гърдите. Това няма да стане никога !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания