Last news in Fakti

17 Декември, 2018 10:36 1 358 1

Левицата обвини президента Йоханис в измяна

  • виорика дънчила-
  • клаус йоханис-
  • ливиу драгня-
  • румъния

Премиерът Драгня обвини и Брюксел в дискриминационно отношение към Букурещ

Левицата обвини президента Йоханис в измяна - 1
Снимки: БТА/АР

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че президентът Клаус Йоханис е извършил измяна, като е поставил под въпрос готовността на Румъния да поеме ротационното председателство на Европейския съюз от 1 януари, предаде АР.

В 90-минутна реч на партиен форум Драгня поиска правителството да даде амнистия на хиляди хора, които според него са несправедливо хвърлени в затвора от прокурорите за борба с корупцията.

Драгня, смятан за фактическия ръководител на румънското правителство, не може да бъде министър-председател заради присъда за изборни измами. Срещу него се водят и две други дела за корупция.

Драгня обвини Брюксел в дискриминационно отношение към Румъния.

"Румъния никога няма да приеме да бъде третирана като второкласна страна. Ние обичаме лидерите на ЕС, уважаваме ги, но искаме да имаме право на собствено мнение", добави той. Драгня упреква Брюксел, че поддържа механизма за стриктно наблюдение на правосъдието, установен при приемането на Румъния в ЕС през 2007 г., и уверява, че други страни са много по-корумпирани, но въпреки това не са критикувани.

Левицата обвини президента Йоханис в измяна

Министър-председателят Виорика Дънчила, която е приближена на Драгня, призова социалдемократите да не търпят повече атаките от Брюксел, които според нея се обясняват единствено с факта, че Румъния е източноевропейска страна. "Аз съм убедена проевропейка, но настоявам страната ми да бъде уважавана", каза Дънчила и получи аплодисменти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    1 0 Отговор
    Тоя Драгой, още ли е на свобода.Време е да го осамотят в някоя килия.
Новини по държави: