17 Декември, 2018 14:16 3 819 15

Руски газ тръгва към Южна Европа

  • русия-
  • газ-
  • газопровод-
  • тап-
  • италия-
  • европа-
  • гърция-
  • денис мантуров

Южният газов коридор е на стойност 40 милиарда долара

Руски газ тръгва към Южна Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще свърже Гърция и южната част на Италия, може да се използва и за транспортирането на руски газ. Това каза в интервю за италианския вестник "Стампа" руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Не е съвсем правилно да се казва, че "Турски поток" е алтернатива на ТАП. Има вариант, който предвижда, газопроводът Гърция - Албания - Италия, когато бъде завършен, да пренася руски газ, каза Мантуров, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че новата, вече формираща се конфигурация от системи за транспортиране на руски газ по "Южния коридор" (Турция - Балканите - Италия) позволява да се говори за голяма гъвкавост както на доставките, така и на разпределението.

Той добави също така, че реалното преимущество за всички страни, включително Италия, ще може да се види след две години. Мантуров е в Рим, където днес в италианското външно министерство ще се състои заседание на руско-италианския съвет за икономическо, промишлено и валутно-финансово сътрудничество. Той е начело на руската делегация.

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Средна възраст

    45 4 Отговор
    И пак сме прецакани!Защо ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българина

    61 4 Отговор
    Хем ще купим американски самолети, хем няма са имаме собствена тръба за европа, хем ше внасяме краварски газ хем базите им тук са без наем, като бонус Костов им подписа 20 г ни договори за тока ор тец 1 и 3 и ВИЗИ ЗА НАС КАТО ЧЛЕНКИ НА НАТО И ЕС. Руската дружба не беше изобщо такава преди 89г. Сащ ни унижават като някакъв нежелан плевел който им пречи със съществуването си

    Коментиран от #8

  • 4 Патето Яки

    3 1 Отговор
    Плащате или получавате? Може ли за закъсали по 20 долара.
  • 5 газов хъб

    31 1 Отговор
    Всички съседни страни са взели някакви мерки, само ние чакаме! Един интерконектор с Гърция не можахме за 8 години да направим. За сметка на това, пускаме някакви фантастични газови хъбове .....за които няма газ!

    Коментиран от #7

  • 6 Партито приключи

    8 28 Отговор
    Отчаяни руско-турски усилия.... Казахме, че бъдещето на газа в Европа се нарича Средиземно море. Русия трябва да развива други отрасли на своята икономика.

    Коментиран от #11

  • 7 123

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "газов хъб":

    Как да няма газ тиквата ще хапне зеле с боб и хъбчето е пълно
  • 8 чист българин

    9 29 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    Българските комунисти защитават Русия главно заради това че дядовците и бабите им са им казали че Русия е социалистическа страна в която парите растат по дърветата като плодове - вървиш взимаш си каквото ти трябва и си живееш живота. Но бъдете сигурни че Русия е по-капиталистическа даже от някои Западно Европейски страни и отдавна няма комунизъм там и затова и дръпнаха напред. Колко ли ще са разочаровани когато излезнат от лудницата тези хора и установят че не са в Русия, а в България и тука всичко е с пари и няма нищо безплатно и даром. Цените вървят нагоре всяка година и ще им става още по-трудно ако не се научат на истината, че парите не растат по дърветата и не се берат като джанки по софийските улици. Влезте в час комунистически отрепки и започнете да се трудите всеки по специалността си. А като не ставате за това което сте учили се преквалифицирайте и наплюйте комунистическите си родители, които не са ви научили на труд, дисциплина и бизнес начин на мислене.

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 9 пешо

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "чист българин":

    Приятелю не знам за Русия ,обаче при нас е БГ лудницата.Много мръсен въздух и лепило дишате в тази София.
  • 10 Румяна Костова

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "чист българин":

    Пиете ли си редовно хапчетата срещу алцхаймер?Ако не,да Ви подсетя, същия коментар как прюете своите родители и съветвате и другите да го правят го пишете за втори път днес под две различни статии.
  • 11 Румяна Костова

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Партито приключи":

    Вие сте казали ,че бъдещето за доставки на газ е чрез Средиземно море.Не зная кои сте ,но явно нямате авторитет защото европейските компании продължават да строят Северен поток 2 .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 патриотъ

    4 1 Отговор
    Боко хъба ще си остане с газовия хъб!Тоя трябва да го скопим заради тази история!
  • 14 Зелен

    3 1 Отговор
    3500км тръби само като ги напълнят и газа ще свърши. Ако в един метър тръба влиза 1куб.м. газ значи за да се напълни тръбата са необходими 3500км. х 1000х1000= 3 500 000 000куб.м. ако сумираме всички планирани газопроводи не ми се смята какво число става.
    Природата ще отвърне подобаващо на безскруполното отношение на хората към нея.
  • 15 И на това му се казвало диверсификация

    2 0 Отговор
    Добър ден свате? , кажете нещо дето не знаем? Как Азербайджан ще захранва сама капитален газопровод за 40 000 000 000 , като няма толкова газ , и дори внася газ от Русия. Само за да се напълни ,и осъществи налягане в тази толкова дълга тръба , са нужни колосални количества, от много сериозен източник . Това ще се превърне в поредната тръба с руски газ и малко азерски , заобикаляща Украйна , по пътя за Италия , носеща големи дивиденти на Турция , и построена с европейски пари.
Новини по държави: