18 Декември, 2018 07:34 4 105 16

Сърбия е "уплашена" заради косовската армия

  • косово-
  • уплашена-
  • армия-
  • оон-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • хашим тачи

Вучич е много загрижен и уплашен от последствията

Сърбия е "уплашена" заради косовската армия - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се сблъскаха на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи - дни, след като парламента на Прищина гласува за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в армия, предадоха ДПА и Франс прес.

"Ако Косово е допуснало грешка, тя е само, че изчакахме пет години със създаването на армия", заяви Тачи. "Косовските войници ще бъдат войници на мира и армията на Косово ще допринася за стабилността в региона", увери той. Според косовския президент ООН трябва да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, защото вниманието му е необходимо за справяне с истинските проблеми пред днешния свят.

Сръбският президент Вучич обаче призова ООН да "укроти" и възпре Косово и в бъдеще да играе по-важна роля в диалога между двете страни. Той отхвърли "така нареченото суверенно право" на Прищина да изгражда собствена армия, и заяви, че е "много притеснен, много загрижен и дори малко уплашен" за последствията, които ще има за региона създаването на косовска армия.

Нито в един документ на нито една международна организация и дори в собствената конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, подчерта Вучич и цитира съответния параграф. Той не пропусна да отбележи, че Белград не признава косовската конституция. Сърбия продължава да смята населеното предимно с албанци Косово за своя територия, макар че регионът обяви независимост преди близо 11 години, отбелязва ДПА. Етническите албанци се разбунтуваха срещу управлението на Белград през 1998 и 1999 година и започналата война доведе до намесата на НАТО срещу Сърбия. Оттогава в Косово има водени от НАТО миротворчески сили.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили за сигурност и отбеляза в изявление, че всякакво ограничаване на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща мисия би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    32 4 Отговор
    Чакаха Обама да се махне, защото той нямаше да се съгласи, а Тръмпи е типичен президент, който е командван от кръга милиардери в САщ

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 robin

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "Хммм":

    Напротив,Обама беше пионката.Тръмп е бизнисмен и него войни не го интересуват.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 куку руку ку

    39 3 Отговор
    Виждаме следващата стъпка на реализация на проекта "ислямска дъга"- от Албания до Турция... За жалост ние сме по средата.

    Коментиран от #15

  • 5 hahaha

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "robin":

    войната е най големия бизнес на щатите бе будала, само виж колко бази имат, руснаците имат една база в латакия и една в крим, а фащ само в българия имат 3 хахахаха, не го било интересувало тръмп войната, затова продава оръжие на арабелите за милиарди....

    Коментиран от #7

  • 6 Крипли

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "robin":

    Ти от коя къртичина изпълзя? Събуди се. Няма един американски президент, който да се интересува от мир. Войната е бизнес и все някъде трябва да се изтъргува застоялото им оръжие, иначе са на загуба. Другото, е че продавайки го, го използват за дестабилизация на райони, в които имат интереси.
  • 7 robin

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "hahaha":

    "Умен",ако искаме да сме точни,от началото на ХХ-ия Век на сам,всички американски президенти са пионки на разни лобита(еврейски).Следователно, всичките са пионки.По време на много малко от тях,хамериканците не са вършили мрЪсотии някъде по Света.Тръмп е вече две години президент а още не е отключена нито една война с участието на щатите.Може да е смешник,може да не ти харесва,обаче,това е факт!А че продават оръжие,продават!

    Коментиран от #14

  • 8 регулировчик

    14 3 Отговор
    Не се е "уплашила" Сърбия от косовската армия, а от американската и натото.
  • 9 ДДРОнег

    24 2 Отговор
    Не защитавам Сърбия, но Албания изнася тероризъм в Съседните държави - и в Македония, и в Сърбия - това е опасното, а и това, че световния терорист-сащ ги подкрепят !!!
  • 10 хахаха

    6 0 Отговор
    цеца като вземе калашника и ще видите уплашени
  • 11 сноу

    8 1 Отговор
    Нема се плашиш Вучка...То Йенсито вече се драска по кухите топки и ще измисли нещо да те успокои, ама общо взето му знам един всеизвестен номер -ОТАН-да ти набие само вътрешната половинка, а ти да пляскаш с ръце и да се радваш, че не е целия.Те кравундерите само това чакат ,да се уплашиш и целия холивуд ще ти е пред вратата, а всичкото CNN и Х-n вече ще бълват хот -нюз от спалнята ти.
  • 12 Дедо Мишо

    17 1 Отговор
    Косово е прецедентът, който доведе до Крим и ще доведе и до "анексията" на Донецк и Луганск. Както може за едни, така може и за други и ето ти нов световен конфликт в зародиш. Дано й се размине на Земята и този път ...
  • 13 Пешо

    13 1 Отговор
    ФАЩ със поредната заложена от тях бомба в Европа! Прав е този, който твърдеше, че с такъв съюзник врагове не ни трябват.
  • 14 Готин ама не съвсем

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "robin":

    Я пак за войните, дето Тръмп не участва??
    А Сирия и 100 томахавки?? А кюрдите и тяхното въоръжаване, а Либия, където се прехвърли ИДИЛ след боя от Русия в Сирия. И последната бомбардировка в Сомалия, не е ли начало на нова война??
  • 15 Guest

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    пълни глупости, нито албания, нито косово са религиозни настроени страни. по брой население повече муслимани има в бълагария отколкото и в двете страни

    Коментиран от #16

  • 16 Sremska

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Guest":

    Леле човече като ти чета коментара и си викам НЯМА начин този човек да не са го изпускали при раждането му
    А сега по същество : щом пишеш такива коментари то аз се обзалагам че никога не си стъпвал в Косово , говоря за религията .
    И накрая само да ти кажа че в Косово и Босна са най долната мюс. измет