19 Декември, 2018 14:18 1 926 0

Мостът в Генуа ще бъде готов през 2020 г. (СНИМКИ)

  • генуа-
  • италия-
  • мост-
  • трагедия-
  • виадукт-
  • срутен

Над 40 души загинаха при срутването на моста

Мостът в Генуа ще бъде готов през 2020 г. (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Италианският министър на транспорта и инфраструктурата Данило Тонинели заяви, че новият мост в Генуа ще бъде готов и отворен в началото на 2020 година, предаде агенция АНСА.

През месец август тази година част от виадукта „Моранди“ над река Полчевера се срути и доведе до смъртта на 43 души. Проектът за новия мост е на стойност 202 милиона евро. Той е създаден от прочутия архитект Ренцо Пиано, който го е конструирал безплатно като „подарък“ за града.

Страшната трагедия край Генуа накара властите да вложат много пари в създаването на нов виадукт, който ще отговаря на стандартите за безопасност. Италианската компания Salini Impregilo спечели конкурса и ще е ангажирана със строежа на новия участък от моста. В хода на разследването бе установено, че още през 1979 година е имало индикации, че подобна трагедия може да се случи.

Още тогава инженерът на моста Рикардо Моранди е казал, че мостът се нуждае от постоянна поддръжка заради наслоената ръжда, предизвикана от корозията от морския въздух и замърсяването. Генуа е пристанищен град в западната част на Италия – на брега на Лигурско море. Още през 1979 година, 12 години след отварянето на моста, Моранди вече е говорил за „добре известна загуба“ на съпротивлението на бетона – поради морския бриз, както и замърсяването, причинено от намиращия се наблизо завод за стомана.

Мостът в Генуа ще бъде готов през 2020 г. (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мостът в Генуа ще бъде готов през 2020 г. (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мостът в Генуа ще бъде готов през 2020 г. (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: