20 Декември, 2018 07:33 1 832 11

Решено! ООН утвърди с много голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

  • оон-
  • мигранти-
  • миграция-
  • антониу гутериш

Това е първият международен документ по проблема, но не е правно обвързващ

Решено! ООН утвърди с много голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията - 1
Снимки: БТА/АР

Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе приет в Маракеш миналата седмица, предаде АР.

Това е първият международен документ по проблема с миграцията. Той не е правно обвързващ.
Пактът бе приет със 152 гласа "за". Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 държави, сред които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия.

На конференцията в Маракеш на 10 декември пактът бе одобрен от 164 страни.

Белгия гласува в подкрепа на пакта, въпреки че той предизвика оттеглянето на една от партиите в управляващата коалиция и това доведе до оставката на премиера Шарл Мишел.

Бразилия пък обяви, че ще се оттегли от пакта щом избраният за президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари.

САЩ отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва глобалното управление за сметка на националните закони и интереси на отделните страни. Унгария пък заяви, че пактът е небалансиран и е насочен в подкрепа на миграцията.

В изявление преди гласуването председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор напомни, че този документ няма законово обвързваща сила и не нарушава суверенитета на никоя държава.

Глобалният пакт на ООН за миграцията изброява редица принципи - защита на човешките права, защита на децата, признаване на националния суверенитет и други. Той предлага различни варианти на сътрудничество като обмен на информация и експертиза и интеграция на мигрантите.

Решено! ООН утвърди с много голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

Пактът призовава за забрана на необосновани задържания и допуска арести само като крайна мярка.
258 милиона души по света са в постоянна мобилност или мигранти, което е 3,4 процента от населението на Земята. Над 80 процента от придвижванията от една страна в друга се извършват законно.

По данни на ООН повече от 60 000 нелегални мигранти са загинали от 2000 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Инкогнито

    33 1 Отговор
    Този пакт е 250 милиона маймуни да щормуват ЕС! Е това е. Идеята е да се унищожи бялата цивилизация.
  • 3 соросоидни кърлежи

    19 0 Отговор
    Талибани ще атакуват коледни пазари в Европа, трябва да забраним Коледа, за да не дразним мюслимани, да въведем шириат ,за да могат спокойно и с тяхното право да убиват жени с камъни,и днеска тези отрепки практикуват това в мюслимански държави и в Идил.
  • 4 495

    15 1 Отговор
    След Шарл дьо Гол няма истински политици в Европа. Пропагандират ни джендърите, а ни доставят емигранти,че не раждали европейките. Аз едно знам, Европа ще ги издържа тия, те живеят основно на помощи. Такива са им законите както в Бг, имаш ли над 3 си на гърба на държавата.Наем,ток,вода, детето в училище влиза хиляди евра потичат, че учи, в същото време дори и да не знае му се пишат оценки, защото реват,а трябва да влизат помощи...дълга и широка,ама тва не се коментира.
  • 5 Българина

    14 1 Отговор
    Защо герб не гласуваха против?!?! Нека БСП да попитат в петък на контрола това? Цяла България чака отговора! Но всички го знаем, герб са еничари и на турция и на сащ и на израел, които не го подкрепиха. Спешно ни е нужа швейцарската система за задължителни местни вотове годишно. Само така държавата ше е на българите а не на предателите от герб
  • 6 Българина

    12 1 Отговор
    Глобален акт за нападение над европа, гласуван от 164 страни...... Само че тоя път нормандския бряг започва от българската южна граница и минава през цяла южна европа. Миграцията е само еднопосочна, мюсюлмани от бл изток и африка към европа. Това обявяване на война
  • 7 ХанкоБрат

    8 0 Отговор
    Ето какво заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в Бундестага на въпрос от опозицията: «С приемането на пакта с 2 3 ти мнозинство той става валиден за всички членове.» Да разбираме и за България и за всички други около 37 държави, които не го подкрепиха, между които САЩ, Унгария, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Израел, Австралия и др. Но ето какво каза говорителят на ООН на пресконференция следобед след приемането на пакта в Мароко: «Заради правно обвързващия характер на пакта, сега страните ??членки са на ход да го претворят на национално ниво.» Под благовидното заглавие, с което всеки нормален човек така беше и със заглавието на Истанбулската конвенция ще се съгласи «за безопасна, регулирана и легална миграция», се обещава широко отваряне на вратите към Европа, записвайки буквално следното: «Ние се задължаваме така да приспособим пътищата за легална миграция, че да се стимулира мобилността на работната сила, като разширим и диференцираме такива пътища.» Превръщайки миграцията в генерално човешко право в света и нарушавайки суверенитета на страните ??членки, пактът вменява на пришълците всевъзможни права, а за приемащите страни многобройни задължения, премълчавайки причините за миграцията и игнорирайки напълно нашите възможности.
  • 8 ХанкоБрат

    7 1 Отговор
    Това всъщност са първите глобални документи за начало на преустройство и приемане на новия световен ред. Честито соросоиди, новият световен ред става политическа реалност!
  • 9 ХанкоБрат

    6 1 Отговор
    Според ПАКТА, населението на Чехия, трябва да нарасте – от 10,3 млн на 68,6 млн., Гърция– от 11,1 на 120,7 млн., България – от 7.679.290 на 104.230.710.
  • 10 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    Документ на ООН... И за тоалетна хартия не става... ОО-Не отдавна вече никой го не бръсне за слива, едно 20 години... Само лапат заплати и си правят PR с разни такива хартийки... Който и да се оплаква там - файда никаква... Саудитска Арабия председател беше на комисията за правата на жените примерно - то направо подигравка...
  • 11 мдааа

    0 0 Отговор
    а е - защо никой не бяга към великая сАвецкая Руссь ?
    спосибо за отговора , таварщи