26 Декември, 2018 15:06 4 892 47

Япония разреши убийството на китове

  • япония-
  • китове-
  • убийство-
  • разрешение-
  • води-
  • улов-
  • лов

Токио възроди стара традиция

Япония разреши убийството на китове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Япония ще възобнови улова на китове с търговски цели във водите си и в ексклузивната си икономическа зона, като за сметка на това ще прекрати предизвикалата международни скандали практика да избива морските бозайници в Антарктика, предаде „Ройтерс”. Страната напусна Международната комисия по китолова (МКК), съобщи Би Ти Ви.

Според експерти решението ще позволи на Токио да спести пари от скъпите експедиции, като същевременно правителството запази силния си ангажимент в подкрепа на улова на китове – повод за национална гордост в консервативните кръгове, подкрепящи властта.

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга обяви, че промените влизат в сила от юли 2019 година. По думите му китоловът ще е по международните правила и разпоредби за ограничаване на щетите на океанските ресурси. Япония от години твърди, че повечето видове китове не са застрашени от изчезване, а яденето на месото им е част от културата на страната. МКК обаче не склони да разреши улов с търговски цели.

Политическото решение, разгневило Австралия и Нова Зеландия и природозащитниците по цял свят, няма особени икономически основания – китовото месо е едва 0,1% от цялата консумация в страната. Т.е. на всеки японец се падат по около 35 грама на година. То е все по-слабо популярно, особено сред по-младите хора в азиатската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    40 36 Отговор
    Е това е цивилизована Япония 21 век! Маймуни които се хранят китово месо! Малко са им били бомбите от САЩ!

    Коментиран от #2, #3, #33

  • 2 Фен на БМВ

    23 31 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Ти с какво се храниш в цивилизована България. Риба, що да не ядът хората..

    Коментиран от #4, #6, #23, #39

  • 3 ГосТ

    27 14 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Аре,аре не преувеличавай чак толкова. Ти с какво се храниш? Тоя улов наистина е силно преувеличен. Почти никой не яде китово месо. И идея си нямаш за нивото на цивилизация в Япония. И морално и технологично. Не че подкрепям това с китовете.

    Коментиран от #5

  • 4 КГБ Териер

    36 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фен на БМВ":

    Каква риба е кита бе? Кита е бозайник! Пали ли зимата бенвето от 1990г?
  • 5 Инкогнито

    17 20 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    И с кое точно са толкова технически напреднали японците? Видях ме ги във Фокушима 30 дни не могат да огасят реактора!

    Коментиран от #7

  • 6 ГосТ

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фен на БМВ":

    Еееее не е риба де !

    Коментиран от #8

  • 7 ГосТ

    10 17 Отговор

    До коментар #5 от "Инкогнито":

    Във всичко братчед ;) А ти си "философстват" колкото искаш. К'во да ти обяснявам. К'во си видел ? Дебилното там е било,че са искали да ги запазят до последно. Русия много напред технологично като изсипаха бетон върху Чернобил 😂 Ходи в магазина и питай за нещо руско да си купиш,и после питай за нещо японско. Е така, пробвай 😂

    Коментиран от #9, #43

  • 8 Джигит

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Ти па са? Той от дие да знай такиа рабути! Той ие фен на М - пакиет там в Пирдоп от китовие не знаа много там знаа от М-пакиет разбира
  • 9 Инкогнито

    18 14 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Не си спомнвм името на нито един японски астронавт, и не помня да са имали орбитална станция като МИР! А само да си знаеш Китай надмина Япония технически а в Китай все още управляват комунистите! Ходи свивай оригами и храни тамагочито!

    Коментиран от #11, #24

  • 10 от злоба или глупост пишете простотии

    12 8 Отговор
    Не подкрепям това за китовете и отдавна е може би единственото нещо, което не харесвам по отношение на японците. Но коментар 1 и 5,9 са или от пълно непознаване на Япония или от злоба осъзнавайки колко са напред в много аспекти.

    Коментиран от #12

  • 11 Сунай

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    Ама ти си много напред с материала. Във всяка една област японците са номер едно. И сам си отговори кой японски продукт не е най добрия на пазара.
  • 12 Инкогнито

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "от злоба или глупост пишете простотии":

    Не ми хвали държава която има задължително пенсионно осигуряване от 2003 г.!! Не ми хвали държава в която хората се кланят на шефа си капитслист! Не ми хвали държава в коят често се срещат хира на 80 години които въртят метлата защото няма пенсия!

    Коментиран от #14, #18, #37

  • 13 123

    23 2 Отговор
    В някои отношения японците са варвари,интересното е че освен избиването на китове Япония е единствената страна в света в която е разрешено човешко месо за ядене има ресторанти вярно не много около 3,4 за цяла Япония но е официално и легално порциите са за 2,3000 долара за сто грама.месото се взима само с разрешение на роднини на починали при катастрофи и след изследване дали не са болни от нещо според възрастта на починалия цената върви от 40 до 70 хиляди долара .ако някой не вярва да потърси в нета има няколко статии по темата.в миналото тяхна е практиката да изоставят старите си родители в една планина да умрат там за да не се грижат за тях .така че японците имат доста странности,които са неразбираеми за нас.

    Коментиран от #41, #42

  • 14 ГосТ

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    Идея си нямаш за живота в Япония, както казах. Почти всички хора са средна класа мой човек! Всички карат нови автомобили, пазаруват качествена храна и уикенда ходят на почивка. Единственият проблем са жилищата, защото не всички имат собствени такива и трябва да спестяват за да си купят. Но това е навсякъде. Ако не знаеш, облагането е прогресивно, както и здравните вноски. Тоест по-богатите плащат повече и получават същото здравно обслужване. Корпоративния данък е един от най високите,а директора на един фалирал пенсионен фонд,се самоуби заради грешката си. И не благодаря, в Китай не бих отишъл, въпреки че имам предложение. Разликата между Токио и Пекин е потресаваща. Говоря за хората! И между другото китайците идват в Япония,а не обратното ;)

    Коментиран от #15

  • 15 Инкогнито

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    1 не съм твой човек! 2 - качествена храна им е да скспоатират Световния Океан - Китове, делфини, акули и всякави риби с свръх улов! И защото си голям разбирач иматпрограма да разселват пенсионери зад граница за да не им товарили здравната система! Разселват възрастните като непотребен добитък зад граница!

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Сунай

    8 8 Отговор
    КОГАТО видиш някога ЯПОНЕЦ ИМИГРАНТ тогава пиши че били зле
  • 17 Сунай

    7 3 Отговор
    Само туристи
  • 18 Държавата

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    Е най-лошият стопанин, на фондове, включат и фонд пенсии! В България частният сектор е ощетен, защото след 1944 година държавата не внася осигуровки на служителите си, защото това било преместване? От джоб в джоб! А бюджетните получават по-голями пенсии и по-добро здравно обслужване!
  • 19 Сунай

    1 2 Отговор
    Само туристи
  • 20 ГосТ

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Инкогнито":

    Хахаха да така е, само туристи изнасят извън граница ахахаха каква е тая програма бе господине? Откъде тази осведоменост ? Хахаха Между другото, един депутат беше казал,че жените които не раждат са бреме за обществото,но това не означава че е започнал да ги опложда, за да раждат 😂

    Коментиран от #22

  • 21 ГосТ

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Инкогнито":

    Телешкото е много добро. Телешко от Кобе ;) не ядат само риби и китове 😂 и свинско се яде,но по малко и пилешко. И много плодове и зеленчуци. Много са добри. Като нашите,за разлика от тези в Западна Европа. Затова и живеят толкова дълго. В Япония де, не ги екстрадират 😂😂😂
  • 22 Инкогнито

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГосТ":

    Еми то трябва да излезеш за поне малко от квартал Волуяк за да ги знаеш тези неща! Разбрах те колко си обикалял, не знаеш основни неща нито за Китай, нито за зоопарка Япония!

    Коментиран от #27

  • 23 Хо ше мин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен на БМВ":

    Щото китовете са по- висши същества от теб, затова!
  • 24 ГосТ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    И последно за твоят измислен олигархичен комунизъм, който няма нищо общо с истината-както китайците ходят да работят в Япония (фул) а не обратното,така и руснаците ходят в САЩ а не обратното. Имай го предвид. В Русия ходят богати стиснати французи да си крият парите от данъчните, защото там е рай за олигарсите.

    Коментиран от #30

  • 25 Демир

    4 4 Отговор
    Ние със Синан изядаме по един кит и пет- шест делфина. Много е благо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 112

    6 8 Отговор
    Тука някакъв некомпетентен обяснява колко било зле в Япония. Ще умра от смях, явно акъла му е толкова.

    Коментиран от #29

  • 29 Д-р Фройд

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "112":

    Господине, в килийното кв. Волуяк не са ли ви обяснили разликите между думите зле и не правилно?
  • 30 КГБ Териер

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "ГосТ":

    Ама не ни разсмивай! руснаците имат пари и могат да си живеят където поискат а американците от Север живеят цял живот в пределите на щата и не го напускат докато Яхве не ги повика!

    Коментиран от #31

  • 31 ГосТ

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "КГБ Териер":

    Съгласен съм,една много малка част от руснаците имат много повече пари отколкото другата много по голяма част и могат да си живеят където си поискат. Другите които емигрират в САЩ отиват да работят там,а не да си живеят. Работят като докери, лекари,инженери, учени и т.н. Защото в Русия не могат да "си живеят" нормално с тези професии. Абсолютно същото е с китайците ;). Пекин е мръсен и социалният "гап" е потресаващ. Затова ходят в Токио... и в САЩ и Западна Европа,но не и в Русия. Защото е същото
  • 32 ГосТ

    2 1 Отговор
    Между другото, нямам нищо против руснаците и срещу китайците също. Но съм много против тези модели, които са крайно антисоциални. Американският е същият, но поне там знаят как да се държат с хората от които имат полза.
  • 33 АДА или както ние я знаем-Япония

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    никога не е била цивилизована страна в очите на древните цивилизации на Азия- именно Китай и Корея!

    Коментиран от #34

  • 34 ГосТ

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "АДА или както ние я знаем-Япония":

    В Корея ядат кучета,ако не знаеш ;). За Китай съм съгласен,че има голяма история,но за Корея нищо не знам. Освен за кучетата. Имам колежка от Сеул, трябва да я питам за някакви неща. Да, и двете страни не обичат Япония, защото самурайският меч е играл там. А да твърдиш,че Япония няма история е нелепо. Пак казвам, ясно е че Китай има история. Това е като да сравняваш Италия и Германия. Или Гърция и Германия. Абсолютно същото, само дето германците не са вършали в Италия.

    Коментиран от #40

  • 35 123

    4 0 Отговор
    Абе не знам, странна държава са. Наскоро си вдигнаха пенсионната възраст, защото видиш ли тамагочитата не щат да мрат! На челно място е по самоубийства в световен мащаб! Работната култура е страшна, малко като на роби им е мисленето. Някак си е твърде 'шарена' страна, с големи крайности и различия спрямо нашия начин на живот, за добро или лошо, те си знаят!
  • 36 Дядо Мрази

    7 3 Отговор
    То и прасето е бозайник.
  • 37 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    Ти кога беше в япония последно
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 явно толкова знаеш за Китай

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    колкото и за Корея.Има достатъчно информация в нета- когато в АДА са били диви племена,то корейците са имали култура и индустрия съпоставима с китайската.Междувпрочем- на корабостроене и мореплаване японците са били научени от корейците.Обаче историята е превратна...както в нашият случай за съжаление.
    А яденето на някои породи кучета е взаимствано от Китай и още се практикува не само там,но и при народите в Аляска и Сибир.
  • 41 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Няма такова нещо,с човешко месо. Това да пълни глупости, които циркулират. Канибализма в Япония не е легален ;)
  • 42 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    И това с планината е пак неква легенда от некъв сайт с "оригинална" информация. Айде да не се заливаме с фейкове. Японците са най нормални хора, живеещи в ред и дисциплина. Разбира се има болни мозъци,като навсякъде. И като почнете с мантрите за самоубийствата, айде вижте нивата на убийства а?! Между другото,в Япония се научих на сиеста, много е добро. Живея близо до института в който работя и като се прибирам за обяд, дремвам за час. Ммм прекрасно е. Няма никакъв проблем от страна на професора. Той спи на стола ;). Ай със здраве
  • 43 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГосТ":

    Нещо се обърка, братчед! Провери къде е Чернобил !!! И не ми излизай с номера, че реактора е руски - украинските инженери са достатъчно "кадърни" да изключат защитите на всичко, с което си играят.

    Коментиран от #44

  • 44 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Вуте":

    Хубаво де,само че кой им е наредил да си играят? Руснаците са мнооого далеч от стандарта на живот в Япония и няма изгледи някога да го достигнат. Както и китайците,нищо че са преди Япония като икономика. А като се сравнят ресурсите и икономиката на Русия и Япония става направо смешно.

    Коментиран от #45

  • 45 ти гога за последно си бил

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "ГосТ":

    в Русия?
  • 46 Морето ще им го върне

    2 0 Отговор
    японците са безчовечни мръсници към животните - избиват не само китове, а делфини. Избиват делфините в огромни количества, има клипчета в ютуб, вижте за какво варварство става дума - заграждат стадата делфини в някой залив и ги избиват от лодки с харпуни.
  • 47 УОУ

    0 0 Отговор
    Дали ги използват за кучешка храна ?
Новини по държави: