28 Декември, 2018 20:50 4 903 32

Скопие: Никой не може да спре Македония към ЕС и НАТО

  • македония-
  • ес-
  • нато-
  • георге иванов

Президентът Георге Иванов не може да попречи на напредъка ни, заяви македонското правителство

Скопие: Никой не може да спре Македония към ЕС и НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът Георге Иванов не може да попречи на напредъка на Македония към членство в ЕС и НАТО, се казва в изявление на македонското правителство по повод предновогодишното обръщение на Иванов, в което той изрази надежда парламентът да отхвърли Преспанското споразумение, съобщава агенция МИА.

Македонското правителство подчертава, че президентът Иванов още веднъж е демонстрирал, че той остава верен на своята решимост да продължава да разделя гражданите на Македония, като разпространява лъжи и омраза в опит да спре прогреса на страната.

В изявлението се казва, че Иванов е пленник на миналото, няма ясна перспектива за европейския и евроатлантическия дневен ред на страната и е политик, който не е отдаден на стратегическите й цели.

Правителството подчертава, че гражданите, международната общност, Европейският съюз и НАТО подкрепят политиките на кабинета за интеграция и реформи, които са поставили страната на пътя към успеха и са осигурили благоденствието и националната идентичност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    28 9 Отговор
    Браво на югозападните българи!!!

    Коментиран от #21

  • 2 Княз Дук Дондуков

    23 22 Отговор
    Сещам се за точно три варианта на възпиране, но ще отметна най-сигурния - ЕС ще се саморазпадне скоро и Македони може да влезе в задния двор /да не казвам къде/:):)
  • 3 Македонци българи

    29 5 Отговор
    еей вие, македонците, май в някаква заблуда си живеете, но никога няма да я разгадаете ! Не е една, а повече са заблудите ... !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 що е маке

    24 16 Отговор
    Защо президентът? Ами референдумът? Нали македонците не глсуваха за ЕС и НАТО? Нали Заев беше обещал, че ако референдумът не успее, ще подаде оставка?! Заев продаде Македония на американците за жълти грошове.....

    Коментиран от #6, #9, #13

  • 6 onq s konq

    11 20 Отговор

    До коментар #5 от "що е маке":

    След като твърдиш че на референдума македонците не са гласували за ЕС и НАТО,ЗА КАКВО СПОРЕД ТЕБЕ Е БИЛ ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ?А мислиш ли че като преиначиш думите на Заев ШЕ ИЗЛЪЖЕШ НЯКОЙ?А точните му думи бяха,ЧЕ АКО РЕФЕРЕНДУМЪТ НЕ УСПЕЕ,ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.Ако и там идеята за влизане на Македония в ЕС и НАТО не събере нужните гласове,ЧАК ТОГАВА ЗАЕВ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА,което автоматично предполага НОВИ ИЗБОРИ,КОИТО ЗАЕВ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СПЕЧЕЛИ/ако трябва и с помощта на целия Запад и САЩ/,като ПАК ЩЕ ПРОКАРА ИДЕЯТА В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ,който обаче ще има СЪВСЕМ ДРУГО СЪОТНОШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ за разлика от сегашния.Ей...няма да лъжете и да правите хората на ахмаци,ЯСНО?

    Коментиран от #14

  • 7 1122

    16 9 Отговор
    Сами си го набутват.
  • 8 Емигрант

    16 8 Отговор
    Кво се възпалявате бе макета,нали всички си купихте бг.паспорти и работите на запад.Българин или македонец ,германците не ги интересува особено,важното е да си як и тъп
  • 9 Джони

    11 18 Отговор

    До коментар #5 от "що е маке":

    95 процента от македонският народ гласува за влизането на Македония в ЕС и НАТО. Сложиха ни нас българите в малкият си джоб. И накараха рубладжиите газ да пикаят, особено българските и такива като казаците президента р.радев и министър. Каракачанов.

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 10 Насран русофил

    10 9 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Македония

    13 3 Отговор
    Македония скоро отново ще стане българска земя.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ало оня с коня

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ти предателю такива като теб с твойто мислене разпокъсаха България. Ти не си с кон а с катър.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Shturmgewehr stg 44

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ало оня с коня":

    Абе, я ми кажи, кой искаше България да стане част от Югославия? А после пък да станем задунайская република на ссср?
  • 16 Е не си прав

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Джони":

    За ес съм за, но тъпато нато за къв ни е ...
    България някога се кланеше на изток а сега на запад. Големите си играят играта а страданията са за малките.
  • 17 onq s konq

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ало оня с коня":

    Не ми викай "Ало" бе амбреаж такъв,ЩОТО НЕ СЪМ ТЕЛЕФОН!И кого съм предал според тебе-Идеята за "Чиста и свята ...СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА" ли?И не ми дрънкай глупости за коне и катъри,след като нещата са опрели да "Или ние вас,или вие нас"!Само че за разлика от 1944 г Западът не само че не поднася Източния блок на Русия на ТЕПСИЯ,а напротив-разчита на нея като на верен съюзник срещу "ЧЕРВЕНАТА ЧУМА"!
  • 18 Румяна Костова

    1 3 Отговор
    Никой не може да спре македонското правителство по пътя им към НАТО,дори и мнението на собствения му народ по въпроса.Македонските политици живеят в своя виртуална реалност ,хвалейки се,че са осигурили благоденствието на народа си.Трябва някой да ги приземи с прости аритметични сметки колко ще трябва да плащат НАТО да ги пази от възможна агресия на Русия срещу тях и колко ще им струва подмяната на оръжията им с натовски,задължителна процедура за членки те на този военен съюз.Тази авантюра ще плащат обикновените хора ,не политиците.
  • 19 Румяна Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Джони":

    Кога е имало референдум за гласуване за влизане на Македония в НАТО и защо факти.бг са го премълчали?Или Вие имате пред вид някакво гласуване в социалните мрежи?

    Коментиран от #20

  • 20 Насран русофилистик

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Ареее у левоооо. Бегай сери кръв и ближи снимката на джуджето Путьо..
  • 21 Димитър Кънев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    Югозападните българи сами ще се спрат.Стига са се кокорчили.Те си знаят ЗАЩО.
  • 22 Първо КАТАРЗИС

    2 0 Отговор
    Тројанскиот коњ Северна Македонија
    Од Нова Македониjа - 29.12.20183519

    Во времето на донесување уставни измени почна агресивна, како никогаш досега, негаторска кампања од страна на официјални претставници на Бугарија. На прво место треба да се спомене Каракачанов, вицепремиер и министер за одбрана на Бугарија, со изјавите (од 8 и 9.12.2018) дека македонскиот јазик бил бугарски дијалект, како и изјавата на Захариева, министерка за надворешни работи на Бугарија, дека Македонците требало да се освестат и да станат добри Б’лгари.

    Изветвената бугарска кампања за негирање на сè што е македонско сега е во непосреден сооднос со името на нашата држава од преспанската спогодба. Имено, во времето на преговорите за преименување на Р Македонија бугарските државници изјавуваа дека за нив воопшто не е прифатливо името Република Северна Македонија, бидејќи делови од северна Македонија биле во Бугарија, та според тоа имало територијални претензии во истата онаа смисла како што според Грците имало името Македонија. Потоа наеднаш замолчеа, што кај нас од многумина беше сфатено како знак дека големиот брат ги присилил да замолчат. Преговорите завршија како што завршија, и „братјата Б’лгари“ повторно се огласија, што покажува дека веројатно станува збор за договорен грчко-бугарски сон за делење на Македонија: ние, неосвестениве Бугари да влеземе во Бугарија, а најзападниот дел во Албанија.

    Очигледно на Балканот сѐ уште не се завршени Балканските војни, та така во год

    Коментиран от #23, #26, #30

  • 23 Първо КАТАРЗИС

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Първо КАТАРЗИС":

    Така, Каракачанов отворено се закани дека ако сме инсистирале на македонски јазик, тоа ќе ја чинело Македонија членство во ЕУ. Според бугарските политичари, за жал и за поголем дел од историчарите, нема македонска историја зашто Македонците се Бугари. Соодветно на тоа, има само бугарска историја, и тоа треба да се испегла во македонските учебници од страна на политичка, пардон „експертска“ комисија предводена од доктор на историски науки што не прави разлика меѓу нација и држава, па во медиумите изјавува (13.12.2018) дека ние како најмлада нација на Балканот сме требале да направиме: „…поголеми отстапки за да се решеле спорните историски моменти со Бугарија… и сме морале да голтнеме кнедли за доброто и мирот на сите“. Притоа се повикуваше на аргументите на новокомпонираните историчари: „…aко сме се затвореле во национализам и етноцентризам, ако сме тврделе дека сме директни наследници на Александар Македонски (при што гласно се насмеа, без да каже во кој учебник го пишува тоа), иднината немало да ни биде светла.“ Од оваа изјава, која покажува елементарно незнаење (патем речено, најмлада држава, пардон, според докторот на науки, нација е Косово!), кристално јасно е дека наместо со историја напишана од научници, учебниците ќе бидат испишани со договорена, инструментализирана и фризирана историја.

    Во оваа пригода накратко за бугарските аргументи за измислениот македонски јазик и нација, односно за нивното непостоење. Тврдењето за божемната бугарска припадн
  • 24 Пътво КАТАРЗИС

    1 0 Отговор
    Тврдењето за божемната бугарска припадност на македонскиот народ се поткрепува со фактот што во изворите се користи името Бугари. Но треба да се каже дека византиските и поствизантиските историографи го користеле името Бугари за севкупното, како словенско така и несловенско население во бугарската држава, која од средината на 9 век ја опфаќала и Македонија. По востанието на комитопулите, пак, Самуил создал нова држава во Македонија, со центар во Преспа и Охрид, а не во Бугарија! Притоа Самуил ја узурпирал титулата на детронираниот бугарски цар Борис Втори зашто во тоа време само владетелите во Рим и во Константинопол (ден. Истанбул) имале право да носат царска титула, imperator, basileus, т.е цар. Со тоа терминот Бугари, произлезен од политичката ознака на државата, го потиснал народносното (етничко) име на македонското население, заменувајќи го со државноправното име. Значи, овој термин, освен етничко значење, имал и правно, за означување на државната припадност.

    Во средниот век ваквата практика била вообичаена: така на пример германската држава во 10 век се нарекувала Римско Царство а нејзините императори „германско-римски“ цареви. Жителите на Источното Римско Царство, од историчарите наречено Византиско, до крајот на османската власт во изворите се нарекуваат Romaioi/Ромеи, без оглед на нивната етничка припадност. Тоа е така зашто во средниот век сè до 18 век нема поим за нација во денешна смисла на зборот.

    Втората причина за најдолгото опстојувањ

    Коментиран от #25

  • 25 Първо КАТАРЗИС

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пътво КАТАРЗИС":

    Втората причина за најдолгото опстојување на терминот Бугари за Македонците е тоа што по признавањето на црквите на новосоздадените кнежества на Балканот, жителите во Османската Империја биле означувани според припадноста на црквата: како Болгари (егзархисти) или Грци (патријаршисти). Имено, во обидите на соседите за присвојување на Македонија, Македонците почесто се приклонувале кон Бугарската отколку кон Грчката црква, зашто грчкиот јазик им бил неразбирлив. Дека не станува збор за бугарско население во етничка смисла на зборот се гледа од пишаните извори во кои јазикот на словенските просветители, светите солунски браќа Кирил и Методиј, прв кодификуван словенски јазик според говорот на македонските Словени од околината на Солун, не се нарекува бугарски, како што го прекрстуваат бугарските историчари, туку словенски. Тоа е старословенскиот јазик, книжевен јазик на словенските народи сè до 18 век, од кој со текот на времето се развиле модерните словенски јазици, што се гледа од црковнословенските извори пишувани на македонска, српска, бугарска руска, хрватска и др. редакции, во зависност од локалниот говор на пишувачот.

    Наде Проева, професорка по историја

    Коментиран от #27

  • 26 Кеворк Яшхуян

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Първо КАТАРЗИС":

    Знaм декa мнoгу ти е тешкo, мнoгу ти е мaчнo кoгa се збoрувa вистината, aмa мaкедoнскиoт јaзик е бугaрски дијaлект сo 20% србизми. И уште: Вo Oсмaнлискaтa империјa не пoстoи ниту еден кетaп декa дa пишувa МАКЕДOНЦИ.
    Имa сaмo ГРЦИ, Б'ЛГАРИ и СРБИ.
  • 27 Македонец

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Първо КАТАРЗИС":

    Не се мачи пријател. На кого му објаснуваш? Историјата е фризирана во секоја една Балканска држава со цел да се создадат национални "суверени" држави. Само што од суверенитет нема ни "С". Бугарија е во истиот кош како и Македонија. Факти.бг направија анкета за тоа кој се меша во внатрешните работи: https://fakti.bg/poll/572-koi-se-barka-nai-mnogo-vav-vatreshnite-ni-raboti . Секој знае дека одлуките за насоката на секоја Балканска држава идаат од Вашингтон. Со ваква национална пропаганда се плашам што би било без и нив. Балканот би се претворил во плацдарм за нова меѓубалканска војна. Единствен излез е идејата на Т.Александров - создавање на Балканска федерација. Но од овој аспект, изгледа толку далечна.

    Коментиран от #28

  • 28 Стрелата

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Абе говедо виж на каква азбука пишеш ни Кирелица ни Латиница е й такива сте ни българи ни цигани ни албанци затова ви сменят името на територоята през 2 часа самовлюбени ИДИОТИ.

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Първо КАТАРЗИС":

    Май тоа път вие макетата си намерихте маистора. Оставете Каракачанов той само лае но бече подписа едно кратко договорче пзлно с добри пожелания. Но виж договора с Гърция който подписа Заев без да ви пита той ще ви изяде главата. Че и северомакедонци станахте и имената на селища сменихте и всички табели с думата Македония махате в услуга на вашите нови приятели. Важно е че Заев и Ципрас ги предложиха за нобелова награда за мир. Скоро и паметника на Александър ще събаряте. Нема къде да иъщъщзбегате от шиптърите, че то селата покраи струга са си албански. Там населението както какъв език говори.
  • 31 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стрелата":

    Факти ако изтривате моите постове когато използвам същият речник с който съм наплюван, вземете изтрийте и побудителя на лошия тон. Щото излиза че "говедо" е тъкмо администратора който трие постове избирателно.
  • 32 Македонец

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стрелата":

    Пишам на Кирилица, налбат еден. Од Кирилица се произлезени повеќе азбуки - македонска, руска, бугарска итн. Писмото е Кирилско, а азбуката е именувана според националната држава. Смрден татаромонгол.
Новини по държави: