Last news in Fakti

28 Декември, 2018 20:08 12 516 46

Затишие пред буря в Северна Сирия! Всички искат Манбидж

  • сирия-
  • манбидж-
  • турция-
  • башар асад-
  • силите за защита на народа

Сирийската армия твърди, че е влязла в града, но няколко източника казват, че тя е само в покрайнините му

Затишие пред буря в Северна Сирия! Всички искат Манбидж - 1
Снимка: BGNES/EPA

Сирийската армия съобщи, че нейните сили са влезли в контролирания досега от сирийските кюрди град Манбидж. Армията обяви, че е установила контрол над града и че над него вече се развява сирийското национално знаме. Мярката била предприета след заплахите на Турция за офанзива срещу заеманите от сирийските кюрди територии в Северна Сирия, в частност срещу Манбидж, предадоха световните агенции.

Новината дойде броени часове след като сирийската кюрдска милиция - Силите за защита на народа (СЗН) - призова сирийското правителство да прати войски в Манбидж, за да го защити от турските заплахи.

Високопоставеният сирийски кюрдски представител Илхам Ахмед обаче каза, че сирийските войски са достигнали само периметъра на Манбидж. Ахмед каза, че има договореност с руснаците и със сирийското правителство, когато американските сили се изтеглят напълно, сирийските правителствени сили да поемат контрола над града. Засега американските сили все още не са се изтеглили.

Целта на всичко това е да се предотврати турска офанзива, допълни Ахмед.

Кюрдски източник от военния съвет на Манбидж обяви, че сирийските сили са оформили "пояс за сигурност" около Манбидж, но ситуацията в самия град остава непроменена.

Рами Абдел Рахман, ръководителят на сирийския Център за наблюдение на човешките права отрече информациите, че сирийските сили са в града и каза, че те са разположени в зоните северно и западно от Манбидж, създавайки по този начин "буферна зона" между териториите, държани от подкрепяните от Анкара бунтовници и Манбидж.

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция отхвърли твърденията, че има промени във военното присъствие в контролирания от сирийските кюрди Манбидж. Коалицията заяви, че съобщението на Дамаск, че сирийски военни са влезли в града, е "неточно". Американски военни патрулират в Манбидж и имат бази в периферията му, за да осуетят евентуални търкания между кюрдите и подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Противоречивите информации отразяват хаоса, който вероятно ще последва изненадващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските военнослужещи от Сирия.

В Истанбул турският президент Реджеп Ердоган каза, че фактите на място в Манбидж остават несигурни. "Говорих с мои приятели, с разузнаването и прочие. Няма нищо сигурно към този момент", заяви Ердоган. Кремъл и Иран същевременно приветстваха съобщението на сирийските сили и го определиха като положителна стъпка за стабилизиране на района и за връщане на контрола на сирийския режим върху сирийската територия.

Американското решение за изтегляне от Сирия оставя райони в източната част на страната, тоест около 30 процента от сирийската територия, за преразпределяне между силите в сирийския конфликт и подкопава четиригодишното партньорство на САЩ със сирийските кюрдски бойци. СЗН са партньори на САЩ от 2014 г. в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Турция обаче ги смята за разклонение на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Според Ердоган териториите под контрол на сирийските кюрди в страната принадлежат на сирийските власти. Той твърди, че не иска Сирия да бъде разделена и че целта на Турция е да гарантира, че всички терористични групи са напуснали района. "Нашата цел е да дадем урок на СЗН. Решени сме да го направим", каза Ердоган. Той допълни, че турските военни са взели "всички видове мерки".

След новината за американското изтегляне от Сирия СЗН се обръщат към сирийското правителство и към Русия с цел да защитят от евентуална турска офанзива районите, които са под кюрдско управление в Северна Сирия.

Ако Турция предприеме нова офанзива в района, това ще й бъде трета операция там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    40 34 Отговор
    Тръмп ще изтегли армията,но е предвидил защита от турското нахлуване.Сега Ердогрух ще гледа отстрани заедно с главорезите си от ислямистките милиции.
  • 2 Щайнер

    49 37 Отговор
    Тия па турчолята къде се бутат да ядат шамари
  • 3 onq s konq

    13 49 Отговор
    Ако Косово обяви не 100,а 200% мита за внос от България...някой ще разбере ли и изобщо ще бъде ли това някаква новина?!За да протестира Сърбия обаче толкова сериозно и загрижено,значи че СРЪБСКАТА ИКОНОМИКА СЕ ВЛИЯЕ СИЛНО ОТ ПАЗАРА НА МИНИАТЮРНО КОСОВО!Освен това се подразбира и нещо много по-важно-ЧЕ ОГРОМНИЯТ РУСКИ ПАЗАР ПРЕДОСТАВЕН "ВЕЛИКОДУШНО" ОТ ПУТИН ИЗОБЩО НЕ ГИ ТОПЛИ...по "обективни причини"...Е ще се намери ли при това положение поне 1 русофил ПАК да се изцепи,че "сърбите са мнооого по-добре от българите"?

    Коментиран от #17

  • 4 Метин Челик

    34 2 Отговор
    Ситуацията е малко като в турска баня.
  • 5 onq s konq

    7 19 Отговор
    Коментарът ми е грешно адресиран и се отнася за съседната тема относно отношенията Сърбия-Косово.

    Коментиран от #6, #14, #22

  • 6 Метин Челик

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Аре чупарата бе, беемве!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А пък на Ердоган

    27 18 Отговор
    да споделя един отговор на мой въпрос - "Как си?" към мой познат български турчин. Отоговърт му беше - "като в харем". На моя неразбиращ поглед, отговори - "Знам, че ще ме таковат, ама не знам кога." Та и с Ердоган, така. Въпрос на време е да го опаткат.
  • 10 Орхан Памук

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Баси какво се забърква":

    Кеф ми прайш на душата, аферим!
  • 11 бумм

    6 0 Отговор
    Големците винаги печелят
  • 12 среднощен

    30 4 Отговор
    Страхът е основен инструмент за провеждане на политики..!? Страхът от турска офанзива в случая върши идеална работа за Асад. Кюрдите този път ще послушат препоръката на Русия и ще приемат подчиненост под централната власт на Сирия..!!
  • 13 Пираня

    21 14 Отговор

    До коментар #7 от "Баси какво се забърква":

    Напротив Ердоган се забърка в дълбооооки изпражнения. След като обеща на целият Турски народ офанзива и след като подхвърли месо с кръв на главорезите си от ФСА сега Кюрдите му изиграха номер и казаха ние се отегляма там е Асад!!!! Сега Ердоганчо какво да прави като не може да контролира напълно главорезите си от ФСА, но всички знаят че ги поддържа и също като му отпадна довода защо да напада Манбидж като там вече не управляват кюрди?? Няма как Ердоган трябва да излезе пред световната общност на светло и да каже аз съм ТЕРОРИСТ искам да плячкосвам и грабя.

    Коментиран от #26, #44

  • 14 Не се притеснявай!

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    При теб всичко е грешно!
  • 15 Моамед

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Добре бе кон ,седи мирен и стига повтаря .
    Сетихме се че си збъркан
  • 16 12345

    5 17 Отговор
    Накрая всички ще молят САЩ да не си отиват..
  • 17 ще настане дефицит

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    на албански реотани!
  • 18 момче

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баси какво се забърква":

    дрънкаш глупости.Тук не става въпрос кой какво да вземе-и без това 12% от територията на Турция са населени с араби!Освен това самата Турция не иска разпокъсване на Сирия и бие яко задна с уговорки да работи с Асад...след избори,които явно ще завършат с резултат както в самата Турция по отношение на Ердоган.Дървото ще го ядат франсета,ингилизчета и епилирани уж германци защото остават без хамериканска закрила!
  • 19 Гениален ход на султана

    9 10 Отговор
    Сега без бой ще изгони кюрдите от там.
  • 20 Хахаха, "великите" кюрди

    13 14 Отговор
    Само при мисълта, че ще трябва да се бият с аскера и предават позициите

    Коментиран от #21

  • 21 Yavuz

    15 12 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха, "великите" кюрди":

    Маслиновата клонка държи влага, а иначе бяха доста наперени.
  • 22 Стефан

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Бате ти си най-якия трол който съм срещал:))) Честно!!!
    Направо ти пуши главата от тролене....като пчеличка....:)))
  • 23 Yavuz

    12 17 Отговор
    Турция приютява 3,5 млн.бежанци от Сирия за което основно Асад е виновен, така че и бой ще яде и репарации ще плаща ако остане жив.

    Коментиран от #42, #46

  • 24 (.....)

    11 9 Отговор
    Ердо толкова е слаб в момента само бла бла бла прави. Наближават избори, иска война за да си направи рейтинг за пред електоеата. Ала пара йок, няма много мераклии от свободната сирийска армия и ще се налага да пожертва повече аскери. Иначе е селски бабаит башъбозук, но за човек който е разпродал парче по парче цяла Турция как да му пука за Сирия след като не обича собствения си народ и родина. Турската съвременна история се е доказала още от министър председателя Аднан Мендерес, че който за миг да погледне към Русия или бесилото е отишъл или на изгнание или военни преврати. Ако си мисли че чистката от измисления военен преврат преди две години ще се спаси жестоко се лъже. Ятагана за неговата кратунка се точи бавно но като бръснич. На Кадафи и Садам смъртта ще изглеждат, като приказка за лека нощ спрямо неговата.
  • 25 Анонимен

    9 3 Отговор
    Асад ще защитава американски съюзници нищо не схващам, кой кой е в Сирия. То това май е проблема на населението на тази страна не знаят кои са не знаят какво искат и как да го постигнат. Същите гламари като нас

    Коментиран от #27

  • 26 Хасан

    10 10 Отговор

    До коментар #13 от "Пираня":

    Там където влиза аскера има мир ..Коалицията,Русия ,Есад носят само кръв и насилие ..3,5 милиона бежанци намериха подслон и препитание в Турция ...това се казва благородство,човещина ,хуманност

    Коментиран от #29

  • 27 Хасан

    6 9 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Ами тия от УПГ не са опозиция в Сирия ,а най обикновени платени терористи ..днеска с тебе,утре с мен ...единсвената опозиция е тая която подкрепя Турция...те искат демократична Сирия

    Коментиран от #28

  • 28 Пираня

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Хасане ти си ненормален, ФСА са най-големите терористи наемници дошли от Ал кайда и ИДИЛ отишли във ФСА за повече пари. YPG се борят и победиха ИДИЛ които бяха на границата с Турция и най-големият терорист Ердоган ги финансираше. Дефакто Алкайда=ИДИЛ=ФСА спонсорирани от СА и Турция.

    Коментиран от #41, #43

  • 29 Пираня

    7 8 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Турция и хуманност след 2 геноцида и декларация за 3ти???Всички разбраха че Ердоган е терорист, но ги е страх от него както беше и с Кадафи търпяха му простотии те докато чашата не преля.

    Коментиран от #30

  • 30 Хасан

    10 7 Отговор

    До коментар #29 от "Пираня":

    Защо 3,5 милиона бвжанци с жените и децатаси ще се приютят в Турция ????защо не отидат в руските ,американските ”освободени” райони???защо не се връщат при УПГ ами се връщат в Африн??

    Коментиран от #31

  • 31 Пираня

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Защото това ти казва Ердоган. Защо си стоят в Турция а не ходят в Африн?Бежанци се връщат от Йордания и Ливан в териториите на Асад а при Кюрдите няма бежанци. Дефакто проблемът с бежанците стой вече само при терористите от Алкайда=ФСА

    Коментиран от #32, #40

  • 32 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #31 от "Пираня":

    Това е официална статистика на ООН...там има наблюдатели от ООН и това е техен доклад ...ти полудя с тоя Ердоган ..стана ти мания..

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пираня

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Дай линк към този доклад.
  • 35 Фердиком

    3 4 Отговор
    ХерДоган за загуби ? Изчакайте до края мача па ще броим пилците пак.
    Айййде наздраве.
  • 36 Пираня

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "KRASI":

    През Кавказ с танкове до Москва ще прави блицкриг, ти сериозно ли? Ердоган ви е зомбирал с Хасан то бива бива ама чак толкова.
  • 37 Башибозук

    5 4 Отговор
    Потвърждава се че турция подкрепя терористите
  • 38 Anti propagandna novina

    5 4 Отговор
    Там където влиза аскера има мир ..Коалицията,Русия ,Есад носят само кръв и насилие ..3,5 милиона бежанци намериха подслон и препитание в Турция ...това се казва благородство,човещина ,хуманност
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Anti propagandna novina

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Пираня":

    Защо 3,5 милиона бвжанци с жените и децатаси ще се приютят в Турция ????защо не отидат в руските ,американските ”освободени” райони???защо не се връщат при УПГ ами се връщат в Африн??
  • 41 Anti propagandna novina

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Пираня":

    Ами тия от УПГ не са опозиция в Сирия ,а най обикновени платени терористи ..днеска с тебе,утре с мен ...единсвената опозиция е тая която подкрепя Турция...те искат демократична Сирия
  • 42 Yavuz

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Yavuz":

    Турция приютява 3,5 млн.бежанци от Сирия за което основно Асад е виновен, така че и бой ще яде и репарации ще плаща ако остане жив.
  • 43 Anti propagandna novina

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пираня":

    дрънкаш глупости.Тук не става въпрос кой какво да вземе-и без това 12% от територията на Турция са населени с араби!Освен това самата Турция не иска разпокъсване на Сирия и бие яко задна с уговорки да работи с Асад...след избори,които явно ще завършат с резултат както в самата Турция по отношение на Ердоган.Дървото ще го ядат франсета,ингилизчета и епилирани уж германци защото остават без хамериканска закрила!
  • 44 Anti propagandna novina

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пираня":

    Страхът е основен инструмент за провеждане на политики..!? Страхът от турска офанзива в случая върши идеална работа за Асад. Кюрдите този път ще послушат препоръката на Русия и ще приемат подчиненост под централната власт на Сирия..!!

    АМА И ТЕ НЯМА ДА УСПЕЯТ ДА ИМ СПОМОГНАТ... ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ПКК ПОД ХАМЕЛЕОНСКАТА МАСКА ФАЛШИВОТО ИМ ИМЕ Силите за защита на народа (СЗН) ТОВА НЯМА ДА ГИ СПАСИ КЮРДИТЕ ТЕРОРИСТИ ОТ ПКК И СКОРО САЩ КАТО СЕ ОТДРЪПНАТ ЩЕ РЕВЪТ И БЯГАТ И ЩЕ МОЛЯТ ЗА ЗАКРИЛАТА НА САЩ АМА НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ СПАСИ И ТУРСКАТА АРМИЯ ЩЕ ГИ ИЗРАВНИ СЪС ЗЕМЯТА ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ
  • 45 Хасан

    2 0 Отговор
    Е добре ..повече няма да пиша ..ще си счупя молива ...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания