2 Януари, 2019 07:32 4 116 37

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур

  • русия-
  • япония-
  • война-
  • порт артур

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.

През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.

Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.

Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.

Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    17 38 Отговор
    Ушанките винаги ядат здраво пердах,обаче винаги се пишат победители,не искат да признаят че ако не бяха САЩ сега водката в москва щеше да е 5 райхмарки,хапят ръката която ги хранеше като краставо куче.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    26 13 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Сороспиите не искат да повярват че сащ загубиха всички войни след ВСВ. Корейската, Виетнамската сейчас Сирийската завтра Афганистанската.

    Коментиран от #3, #18

  • 3 Историк

    12 24 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Путлераст, това е една от многото войни, които руската кочина е загубила.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Бай хой

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    За войната в Сирия за която пиша ли речи? Или за корейската, или за кубинската или за виетнамската?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    13 8 Отговор
    Обърнете внимание, каква армия и кава сила са били руснаците в началото на 20 век, само 12 години след руско-турската освободителна война, те изпращат 177 000 души, армия само и само да охраняват някакъв си строеж ! Аз си мисля, че ако през 1878 година, руснаците бяха изпратили такива сили да освобождават България, не само шяха да я освободят без никакви усложнения с разделянето ни на княжества и унизителния за нас Сан-Стефански мирен договор, но и Констатинопол щяха да превземат без да се задавят.

    Коментиран от #7, #35

  • 7 любопитен

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Кое е унизителното за нас в Сан Стефанския мирен договор?

    Коментиран от #9

  • 8 Българин 1

    13 7 Отговор
    Русофобски псета, като не ви харесва свободата на България отивайте в анадола.

    Коментиран от #19

  • 9 Borislav Popov

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "любопитен":

    България е разделена на княжества, а Македония, която изцяло е заселена с българи, така и си остава турска, Одринска Тракия също. Гърците и те си отхапват доста територии, на юг от Родопите, изцяло населени с българи, Северна Добружа пък минава към румънците, а и сърбите не спат и те си присвояват бъл.гарски земици

    Коментиран от #15, #17

  • 10 СССРБарета

    8 5 Отговор
    соросоидни те джендъри какво се кефят!!!реваха като приклещени заради Пърл Харбър! Ако не беше атомната бомба армията им е гола вода! японците са ги били и са ги e........ли каkто си требе! като качества американската армия е гола вода! Вие какво може да очаквате от армия от педали!

    Коментиран от #14

  • 11 tost

    2 3 Отговор
    И кога според вас Русия ще върне Курилските острови на Япония?

    Коментиран от #13

  • 12 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Ами да беше изгубила и онази война а?иска ли ти се?тази Освободителната,или за теб окупационната?
  • 13 Рашка с чашка

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    За Курилските острови има подписан договор от 1956,но както виждаш руснаците се правят на луди и не ги вълнува че са обещали да ги върнат.
  • 14 Рашка с чашка

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБарета":

    Американците са прогонили японските сили от всички острови в Тихи океан и вече са били превзели Окинава и Иводжима, когато са хвърлени атомните бомби. По това време са се били и с Хитлер в Африка и Европа.
  • 15 Хитър Петър

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    За освобождението сме благодарни, но същия този Николай ни е прецакал през Балканската война и после през ПСВ е наредил България да изчезне от картата. В резултат руски войски навлизат в Добруджа и ядат голям пердах от българската армия начело с генерал Колев.

    Коментиран от #16, #37

  • 16 Бай хой

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хитър Петър":

    Хитруляк стига лъга ра. В добруджа нахлуват румъ ски войски. В тяхния състав и под тяхно командване е имало маки риски части. Оревахте орталъка с простотиите си.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Бай хой

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Коментара ти е фалшив като името. Нерде ямбол нерде стамбол. Нерде сан стефано нерде берлин. Алланкоолу къдее село Сан Стефано лъде е Берлин. И кой е виновен за орязването на Бългсрия от берлинския договор.

    Коментиран от #20

  • 18 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Еййй , от толкоз бързане да лижеш задници мина направо на руски бе , товарищ !! Да не би да ти е майчин , а , аххахаах !!! Тогава ясно що плямпаш само глупости !!!
  • 19 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин 1":

    Как в българин си бе руска подлого? Не са руските роли тези, които ще нареждат на българите какво да правят. А и русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 20 Историк

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Руската и Австро-Унгарската империи, двете властващив Централа и Източна Европа империи са се разбрали предваритело как да си поделят сферите на влияние на Балканите и са заложили основите на Берлинския договор и разкъсването на българските земи и нация. Със секретното Райхщадско споразумение от 8 юли 1876 г. , подписано веднага след Априлското въстание, двете империи се споразумяват да не се допусне образуване на голяма българска държава, като взаимно си гарантират парчетата от баницата, наречени Балкански полуостров. Русия гарантира на Австор-Унгария да не възпрепятства окупацията на Босна и Херцеговина и Хърватска, а от своя страна Австро-Унгария гарантира на Русия ненамеса при инвазия и окупация на българските земи.

    Коментиран от #25, #36

  • 21 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Пак те тегли към майчиния , ама айде от мен да мине !!! Малки , не малки , ама някъде към десетина ПЪТИ повече по численост от българите , а под чие командване са били руснаците си е техен проблем , важното е , че са ни били ОФИЦИАЛЕН враг , обявил война и участвал в нападение на българска територия , където българите са му показали тактика , каквато простата руска кратуна никога не може да измисли , но е побързала да копира повече от масово !!! Или не знаеш кой е измислил любимите на болшевиките "тачанки" , ахахха !!!

    Коментиран от #26, #34

  • 22 Хитър Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Има една хубава книга,, Авантюри на руския царизъм на Балканите "писана е от руски автор който ползва архивите. Там са описани и заповедите на Николай и провала на руснаците в Добруджа.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хитър Петър":

    Няма за я прочете , ще ти каже че е писана от русофоби и соросоиди.
  • 24 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хитър Петър":

    Ааа имало някаква книга. А колко исторически документа има. Чети си писанията на московския възпитаник ивко минджев и сънувай розовожълти сънища. За да достигнеш до истината трябва да прочетеш много книги от различни автори и източници. Простия човек се задоволява с намерени писания задоволяващи собствената му убеденост. Хелементарно водсън.
  • 25 Бай хой

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Нещо не виждам в писанията ти идеите на инициаторите и архитектите на берлинския договор англия франция и германия. И не споменаваш с каква цел са били техните войски при босфора. Кави войски са докарали британските кораби. Едва ли не спорвд теб туеция англия и франция са освободили Бългаеия от Русия. Такива простотии може да се сътворят само на козяк.

    Коментиран от #27

  • 26 Бай хой

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И сам признаваш че са били само ччасти и то под командването на Румъния. Почему тогда ревеш? Румъния ли ни е нападнала или Русия. В османската империя през войната 1877-1878 година е имало германски и английски офицери и войски. Значи ли че сме освободени от тяхно робство. Балканската война турските укрепления са били направениот германци и са имали германси командири. Значилу че сме бъхтали Германия? Хитруляци дрвбни.
  • 27 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    Ти много неща виждаш избирателно бе путлераст. особено ако разкриват истината за руската кочина си затваряш очите и отричаш да съществуват, а руските фейкове са ти най-любимите.
    Чети : Публикувано във факти.бг: Руската и Австро-Унгарската империи, двете властващив Централа и Източна Европа империи са се разбрали предваритело как да си поделят сферите на влияние на Балканите и са заложили основите на Берлинския договор и разкъсването на българските земи и нация. Със секретното Райхщадско споразумение от 8 юли 1876 г. , подписано веднага след Априлското въстание, двете империи се споразумяват да не се допусне образуване на голяма българска държава, като взаимно си гарантират парчетата от баницата, наречени Балкански полуостров. Русия гарантира на Австор-Унгария да не възпрепятства окупацията на Босна и Херцеговина и Хърватска, а от своя страна Австро-Унгария гарантира на Русия ненамеса при инвазия и окупация на българските земи.

    Коментиран от #29, #32

  • 28 както се казва

    4 4 Отговор
    историята помни и точно поради това джапанките никога няма и да помиришат Курилските острови!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Borislav Popov

    4 4 Отговор
    Джапанците направо са насрали великая и могучая. Русофилнята беснее от ярост.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бай хой

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Я сега вземи да изхитруваш и как Сталин само за да настрои запада против България не се е съгласил със рузвелт и пияндето чърчил България да бъде разделена и управлявана от съседите си след ВСВ. Айде де давай. Като ще се излагаш давай по смело. Един съвет. Ходи на психиатър и хапчетата рвдовно.

    Коментиран от #33

  • 33 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бай хой":

    Съвети могат да дават хора с богат житейски опит, познание, морал и авторитет. нямаш нито едно от изброените.
  • 34 Goiko Mitich doide

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    СМЯЯЯЯЯЯХХХ Я ПАК ВИЖ КОЙ КОГА И НА КОГО ОБЯВЯВА ВОЙНА ??? ГОРДОСТ СА ВСИЧКИ ПОБЕДИ И СРЕЩУ РУСИ И МАМАЛИГАРУСИ В ДОБРУДЖА ФРЕНЦИ ИНГИЛИЗИ И ИЗМЕТ ОТ КОЛОНИИТЕ ИМ И КАКВО НАКРАЯ???СОМАЛЙЦИ ИЗ ЕБ аб АТ ЩО ВИДЯТ В ПИРИНСКО.А КОГА МУ КАЗУВАХА НА ЦАРЯ ЕЛА НА СТРАНАТА НА ФРАНЦИЯ АНГЛИЯ СУШУАРИЯТА И ПУСИЯТА ТОЙ СЕ ОТДАНЕ НА ОСМАНСКИЯ и РЕЗИЛТАТА ОЩЕ ЕДНА КАТАСТРОФА СЛЕД МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА.
  • 35 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    А имаш ли идея какви с какви сили деиства руската империя по време на освободителната война че ги говориш такива ??? Да говорим в цифри прибл. 185 хиляди - на Балканския полуостров и
    прибл. 150 хиляди - в Кавказ... Ако ти е трудно ползвай калкулатор 😉
  • 36 Goiko Mitich doide

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    A КАКВО ПОКАЗВА ДЕЙСТВИТЕЛНО ИСТОРИЯТА ОКУПАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ ДО БЕЛГРАД И ЦЪРНА ГОРА С ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ НА МАМАЛИГАРИЯ А ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА "АМА ИМАЛИ ПЛАН КА ЩЕЛИ И КАКВО ЩЕЛИ ДА ОКУПИРАТ ПАШАНИТЕ " Е ДО КЪДЕ МИНАВА ГРАНИЦАТА НА РУСИЯ????????
  • 37 Аbcd

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хитър Петър":

    Много си зле с историята. Прочети малко да не бъркаш АлександурII, АлександърIII u Николай II
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания