Last news in Fakti

2 Януари, 2019 09:37 5 382 95

2018-а - годината на руските оръжия

  • русия-
  • оръжия-
  • ракети-
  • нато

Москва първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи

2018-а - годината на руските оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Отминалата 2018 г. може без никакви съмнения да се нарече година на руските оръжия. Страната ни първа в света създаде хиперзвукови комплекси и бойни лазерни системи, заявява вестник "Известия".
Новите разработки, останали дълго време строго секретни, бяха представени миналата пролет пред парламента на Русия от президента Владимир Путин, напомня изданието. През годината разбрахме и за други военни новости - по-специално задхоризонтна система за контрол на въздушното пространство, добавя то.

Според "Известия" руската армия вече е получила първите партиди от три нови оръжия сред представените от Путин. Това са хипервуковите комплекси "Кинжал" и "Авангард" наред с лазерния комплекс "Пересвет". Вече се задава и тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат", пише всекидневникът.

САЩ вече признаха, че в цял свят няма скоро да се появят защитни системи, способни да се справят с аеробалистичния комплекс "Авангард", успешно изпробван тези дни в присъствието на държавния глава, отбелязва той.

"Известия" описва и принципа, използван от новото оръжие - сравнява траекторията на полета му с движението на хвърлен камък, подскачащ по водната повърхност. В случая вместо течност се използва земната атмосфера. Благодарение на това комплексът, изстрелян от ракета носител, може да развива хиперзвукова скорост и да заобикаля позициите на противниковата ПВО.

Според вестника новата руска междуконтинентална ракета "Сармат", "способна да стигне до целта и през Северния, и през Южния полюс", също "ще може да заобикаля всякакви позиции на ПВО". Вече са факт първите изпитания с макетно-технологични образци на ракетата и се очаква руските ракетни войски да получат първите ракети "Сармат" през 2020 г. Освен класически бойни глави, "Сармат" ще може да носи и комплекси "Авангард".

Днешните, а и бъдещите средства за ПВО не ще могат да прехванат аеробалистичната ракета "Кинжал" с обсег над 1500 км, изстрелвана с хиперзвукова скорост от свръхзвуков изтребител МиГ-31 и пикираща, щом наближи целта, твърди руският всекидневник. "Кинжалите" ще долитат до целта за броени минути, значи ще могат да поразяват дори добре защитени цели в режим на реално време, пише той.

Според "Известия" през есента в Русия вече са застъпили на бойно дежурство и първите лазерни системи "Пересвет" - "едно от най-мистериозните оръжия в армейския арсенал" с ядрен силов агрегат, осигуряващ "уникална мощност".

Все още не се знае отговорът на най-важния въпрос - какви задачи решава бойният лазер, подчертава обаче вестникът.

Има само предположения. Например, че лазерът прогаря системи за оптично-електронно разузнаване, монтирани на самолети, хеликоптери и дронове. Може би "Пересвет" е достатъчно мощен, за да "ослепи" поне временно оптиката на шпионски сателити. Според друга версия комплексът загрява самолети или крилати ракети така, че поврежда и опожарява бордовите електронни системи. Поразените цели падат за броени секунди.

През 2018 г. руското министерство на отбраната приключи първия етап от формирането на единно поле за контрол на въздушното пространство над страната. Руските военни вече виждат летателни апарати и ракети в обсег от няколко хиляди км, използвайки радиолокаторни станции тип "Воронеж" и "Контейнер".

Русия успя да "затвори" полето за наблюдение именно благодарение на задхоризонтната локаторна станция 29Б6 "Контейнер", строена над 10 години. Тя следи въздушната обстановка над територията от Балтика до Монголия. Има данни, че безпроблемно открива цели от разстояние над 2000 км. Макар да се нарича "Контейнер", новата станция е сложен обект и заема площ от стотици километри, добавя "Известия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    24 55 Отговор
    Нищо, че тук таме в Русия падат входове на жилищни блокове, мостове, къщи горят, важното е, че руското оръжие е най супер-пупер и няма аналог !

    Коментиран от #13, #20

  • 2 Borislav Popov

    22 67 Отговор
    Нищо, че тук таме в Русия падат входове на жилищни блокове, мостове, къщи горят, важното е, че руското оръжие е най супер-пупер и няма аналог !
  • 3 СеСеСере

    20 65 Отговор
    Ще ядат ракети!

    Коментиран от #40, #77, #78

  • 4 mediator37

    20 61 Отговор
    Намаляващото население и ограничени финанси тикат Русия към германския модел от ВСВ - надежда и вяра в оръжието чудо - вундервафен. Дълго време руснаците се подиграваха на германците и перифразираха - вундервафла ( в превод минет-чудо). На руски жаргон вафла, а също и смучка означава минет. На когото си се подиграл като него си станал. Сега Русия разчита САМО и единствено на вундервафли. Казано иначе 2018г.- година на руските вундервафли.

    Коментиран от #18, #22, #80, #95

  • 5 123

    52 8 Отговор
    Двама смешника на линия.за вас почивен ден няма ли?

    Коментиран от #51

  • 6 Mорук

    55 9 Отговор
    2018 и на американските памперси
  • 7 американoсран

    63 6 Отговор
    и в Америка падат мостове преди няколко месеца се срина чисто нов бетонен мост в Лос Анджелис! както и американците имат рекорд през изминалата година! поставили са рекорд за битови убийства! а пожарът който изпепели цял град с култовото има Парадайс и загинаха десетки да не кажем и стотици да го коментираме ли?
  • 8 справедлив

    46 4 Отговор
    На руските оръжия и на американските памперси.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 свързана новина

    30 3 Отговор

    До коментар #8 от "справедлив":

    Компанията "Проктър анд Гямбъл" са закупили акции на компании свързани с руската оръжейна промишленост.
  • 11 Borislav Popov

    48 8 Отговор
    Полски военни в шок: Вехтият съветски танк Т-72М1 се оказа по-як от немския Leopard 2A4!.........Полското списание Nowa Technika Wojskowa публикува любопитни данни, че старите съветски танкове Т-72М1 (PT-91 в полската армия) са поиздържливи в случай на пълноценен огневи контакт с противника. Полските експерти са установили, че показателите на бронезащитата на съветските танкове не отстъпват, а по защитата от бронебойните подкалибрени снаряди дори превъзхождат немските танкове Leopard 2A4. Те също така отбелязват, че като се отчитат блоковете за динамична защита съветските танкове значително превъзхождат немските по защита от кумулативни снаряди............................................. Същото нещо установиха и в Турция когато турската армия се биеше за гр. Африн в Сирия. Там само за 1 час турците загубиха 11 танка Лоепард-А4 .......................................Други военни експерти от Европа също отбелязват, че базовата бронезащита на танковете Leopard 2A4 е "просто отвратителна" и трябва да бъде значително усилвана в случай на реални бойни действия.

    Коментиран от #19

  • 12 СССРБарета

    40 8 Отговор
    2018 годината на нарицания дебел краварски задник! Ето с тия картонени макети Путин ви уволни като световен полицай Xaxaxaaaaaa!!! Удри Уйно! и сега как настрани от Сирия в краварника!
  • 13 Borislav Popov

    41 9 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    А в обора няма ли паднали мостове и срутени сгради ? А кулите близнаци ?

    Коментиран от #48

  • 14 Пеньо

    9 39 Отговор
    С други думи: 2018 - година на неандерталците!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Borislav Popov

    40 8 Отговор

    До коментар #14 от "Пеньо":

    Така е - и не само оная година ! За последните няколко години неандерталците разрушиха Ирак ,Сирия,Либия,Афганистан,Йемен,Сомалия и т.н. Трябваше да дойдат руснаците с дебелата сопа ,че да си седнат на задниците.
  • 16 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    9 41 Отговор
    Насраха се да лъжат москалите за някаква въображаема военна мощ на Кочината на Злото и Лъжата. Така е било, така и ще бъде. За любимата на празноглавите каскет азиатска сатрапия всичко хубаво е в далечното бъдеще или минало. Днешният ден е глад, мизерия и престъпна безнадеждност.
  • 17 Бай хой

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пеньо":

    Най вече на завистниците злобари. Но нарочно няма да ти кажа кои са те.
  • 18 абе козяче

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    я докажи с факти - намаляващо население
  • 19 mediator37

    8 20 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Допускат и турците типична грешка да ползват танковете като огневи точки. Танкът е създаден за пробиви- да гази и да стреля в движение, след него пехотата доубива. Който и танк да спреш на кръстовище и да го ползваш като огнева точка, в един момент го опукват. Руските Т-72 и Т-90 в градски условия им намираха цаката, като първо снайперист им унищожаваше инфрачервените фарове от защитата "Арена", след което с нискотехнологични ПТУР и гранатомети ги унищожаваха в страничната проекция. В Грозни чеченците ги унищожаваха с РПГ от високите етажи отгоре, където бронята е не повече от 20см. НЯМА танк, който да спре на едно място и да не бъде опукан от пехотата.

    Коментиран от #23, #25, #81

  • 20 Въпрос

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Що в Западна Европа да не би да не падат след взрив или земетресение , или просто са построени във въздуха и си Фъркат ...
  • 21 СссереМ

    13 26 Отговор
    Щом Известия казват значи е така.хахаха
  • 22 Borislav Popov

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Население на Русия : 1930г- 100,419,000 .... 1940г- 110,333,000 ....1950г- 102,833,000.......1960г- 119,906,000......1970г- 130,252,000.....1980г- 138,483,000...........2005г- 143,518,816....2015г- 143,502,097..

    Коментиран от #33, #62, #88

  • 23 Borislav Popov

    30 6 Отговор

    До коментар #19 от "mediator37":

    А да знаеш случайно колко Абрамса заминаха за нула бройки при превземането на Мосул ? Над 60 ! И то уж съвременни - не стари съветски танкове !
  • 24 КГБ Териер

    25 6 Отговор
    НПО не си е пило хапчета срещу завист!
  • 25 Джигит

    30 6 Отговор

    До коментар #19 от "mediator37":

    Само в Ирак САЩ са загубили 1862 бр Ебрамси!!

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    6 25 Отговор

    До коментар #25 от "Джигит":

    Пълни глпости.Досега няма нито един напълно унищожен Ейбръмс.Има такива които са изкарвани от строя ,но напълно унищожени няма.

    Коментиран от #30, #31, #82

  • 27 Borislav Popov

    9 23 Отговор
    Хахах смях. Пак сте назад ушанки. Амераканосите още в края на 70-те създадоха звездата на смъртта, лазерни мечове и пистолети. Мосьфилм бая водка със сельодка има да изядат и изпият, преди да стигнат Холивуд.
  • 28 русофилска подлога

    11 24 Отговор
    Руския страх е голямо нещо.Постоянно хвалба с нови "оръжия" а то всъщност руснаците произвеждат само ракети ,защото това е най-евтиният вариант ,за да могат да се противопоставят на САЩ.Руснаците са нясно ,че по никакъв друг показател ,немогат да догонят САЩ и ще бъдат прегазени за отрицателно време при една конвенционална война,затова разработват единствено ракети.Евтино е и е надеждно.Ако не сте забелязали на тоя свят има само 2 държави които постоянно дрънкат оръжие.И двете са заседнали в 19 век ,а народа им яде желязо.Това са Русия и Северна Корея.Защо и двете се хвалят само с оръжия ли ? Защото шубето е голям страх.Елементарна психология.

    Коментиран от #83

  • 29 гост

    12 20 Отговор
    На руснаците само пиене , оръжия и войни са им в болните глави ...
  • 30 Джигит

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Така е нито, един онищожен на пълно като извадят 3те порции барбекю и му сменят купола и веригите го връщат заедено с нови 3 порции!!
  • 31 Borislav Popov

    20 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Ти четеш ли какво пишеш ? Бе то имаше снимки как стоят изоставени - стават само за старо желязо! За това ли Ирак не иска такива танкове а Руски ?...................................................През 2008 година - 5 години след инвазията в Ирак, САЩ подписва договор за 6 милиарда долара, с който се задължава да достави 140 броя от своя танк M1A1 Abrams. ...............В края на 2014 година Ислямска държава е успяла да повреди или унищожи 60% от американските танкове на Ирак. Затова САЩ сключва сделка за доставянето на нови 175 бройки от M1A1 Abrams........................................................ през 2016 г. Ирак решава да закупи 73 бройки от модернизирания руски танк T-90С, който разполага с повече динамична защита и има климатик. Въпреки това Т-90С е експортната версия на танка, която умишлено е направена малко по-слаба от версията, предназначена за Русия.........................................................................

    Иракчаните обаче явно са предпочели способностите на руския танк пред тези на американския, защото T-90С влиза на въоръжение в 35-та бригада на 9-та танкова дивизия на въоръжените сили на Ирак, където замества американските танкове M1A1 Abrams.
  • 32 Ким Чен Кур за боко

    23 4 Отговор
    Руснаците поне знаят за, какво мизеруват, имат срещу парите си някакво желязо.Ами ние, какво срещу парите взимани ни за, какво ли не получаваме само увеличаване на чиновниците и заплатите им и нищо друго.Магистралите се правят с европейски пари пари най-вече.
    Че не сме народ личи и от факта, че на Путин му падна рейтинга с 30% заради пенсионната реформа а Бойко ни направи год. за пенсия на 65 и си траем, като знете, какво.
  • 33 mediator37

    5 15 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    За населението на Русия и аз това казвам- намалява, 2005 спрямо 2015г. е намаляло с 16000 души според дадените от теб данни. А това, което се крие и не се вижда е, че броят на руснаците в Руската федерация намалява драстично, а на мюсюлманите расте. Като нямаш количество, разчиташ на качество- така правеше Вермахтът и се справяше добре. За шест години стричи дъвката на половин планета и накрая всичко пак беше аха- аха. Както са тестовете за американските студенти: - Кой спечели Втората световна война? А кой остана на второ място?

    Коментиран от #35, #57

  • 34 цирк московски

    6 24 Отговор
    Произвеждат някакви фойерверки аборигените.Никой не иска руско оръжие ,защото става само за скрап.

    Коментиран от #36, #42, #43, #69

  • 35 Borislav Popov

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "mediator37":

    Брей - то голямо намаление бе ! А в България - с милиони !!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Borislav Popov

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "цирк московски":

    Кое е най разпространеното оръжие ? Автомат Калашников ?

    Коментиран от #37

  • 37 цирк московски

    5 20 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Само дето българите го правим по-добре от пиянките.Също така калашника е копие.И с калашника ли ти е опорката ? Никой по света не иска руско оръжие !!

    Коментиран от #39, #58, #84

  • 38 цирк московски

    8 19 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    Типичната реакция на русофила ,който е на първо място антибългарин.Веднага гледа да си обиди родината ,за сметка на руската кочина.

    Коментиран от #41

  • 39 Borislav Popov

    16 4 Отговор

    До коментар #37 от "цирк московски":

    И какво правиш ти лично ? Прашки с оптически мерник ?
  • 40 този път

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСере":

    и други ще ги ядат, щат не щат.
  • 41 Borislav Popov

    15 4 Отговор

    До коментар #38 от "цирк московски":

    И с какво съм ти обидил родината бе соросчо ? Ти сам себе си обиждаш ! Може ли да сте толкова слепи като къртици ?
  • 42 Бай хой

    16 5 Отговор

    До коментар #34 от "цирк московски":

    И ако е така чий го търсиш тук че и си нацвъкал сума ти коментари да избиваш комплекси? Като видите тема за руско оръжие и се посирате. То не е оплюване то не е отеицание на очевадната истина.
  • 43 цирк краварски

    19 5 Отговор

    До коментар #34 от "цирк московски":

    Що краварите са постоянно с памперси, щом руското оръжие е скраб и фойерверки, а? Той и Хитлер така е мислил, затова е бил смазан от руския скрап!
  • 44 Франц Кафка

    4 16 Отговор
    След време , историците ще наричат епохата на лъжите в Русия - ботоксова - ракетно зенитна измама !
    А знаете ли , че Путин е с нови джуки ?
  • 45 Мим

    4 17 Отговор
    Що не вземат да направят нещо, което да се ползва от обикновените хора , като медицинска техника,леки автомобили.70 години правят само оръжия,а останалото го внасят отвън.Доста голяма част още карат Лади на по 25-30 години,но иначе се величаят с оръжията.В азиатската част още живеят в 90 те години на 20 век.Няма що много са велики.

    Коментиран от #47, #49, #50

  • 46 ДОКО

    15 2 Отговор
    ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН ЗАПАДА НЕМА ДА МОЕ ДА СМОГНЕ ДА ЦЕЛУВА ДУПЕТАТА НА РУСНАЦИТЕ..
  • 47 Киро

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Мим":

    Но са щастливи а не мрънкащи и завистливи като българите.

    Коментиран от #65

  • 48 Borislav Popov

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Че нали и аз това казвам бе, каскет, няма нищо, че е паднал някой друг там мост или жилищен блок и че рублата рухна и че увеличиха пенсионната възраст, и че цените подскочиха с по 10-20 процента, всичко това са дребни неща, важното е, че рускуту оръжие е най, най и без аналог.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай хой

    11 3 Отговор

    До коментар #45 от "Мим":

    Миме ма, ми че народа на западна ввропа ползва руски газ произведен евтино и доставен на обикновените хора. И им е топло комфортно и евтино. Ма ти се за пералнята и прахосмукачката мислиш. Миме, мимее акъл в главта ти не влиза. За другото знаем.

    Коментиран от #68

  • 51 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Тя тъпотията почивен ден няма
  • 52 Франц Кафка

    3 12 Отговор
    Нямам никакво желание да поздравявам някой с официалната година на Свинята.
    Защото чувствам , че тези кремълски селскостопански животни, в своята година ,толкова много свинщини ще направи , че после както казват руснаците -
    мама не горюй…
  • 53 Франц Кафка

    2 10 Отговор
    И още нещо да ви кажа ,образно, защо само оръжия са в главите на колхозният интернационал :
    За да могат когато серат в дупка на двора , да се чувстват велики !
    А без оръжие , някак не върви величието , ако нямат , ще го измислят и нарисуват на картинка за доказателство !
  • 54 Lancaster

    1 5 Отговор
    Кои продукти имат по-висока добавена стойност,печки,перални,ютии и тн стоки за бита или артикули,апарати и машини от и за военната промишленост?За един приятел питам.
  • 55 висок

    3 9 Отговор
    Ех мъка.... Руската камбана е най-голямата камбана, руския топ е най-големия топ, руската глупост е най-голямата глупост, руския болен е най-здравия болен, руската мечта е най-голямата мечта.... Руската ракета е най-бързата ракета, руския лазер е най-кривия лазер от Масква уцелва Вашингтон....

    Коментиран от #56

  • 56 насран русофоб

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "висок":

    оплачи се на чичко ти Сорос!
  • 57 Готин ама не съвсем

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "mediator37":

    Я дай статистика за България! С колко се е увеличило населението и какъв е станал "българският етнос"!

    Коментиран от #61

  • 58 Хайл

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "цирк московски":

    Никой не искал руско оръжие по света-как да искат като ще ги изпотрепе щом вземат да им пращат ракети които не могат да прехванат...за това се въоръжават със РУСКО ОРЪЖИЕ,ЗА ДА СА ЗАЩИТЕНИ...ти май си наистина с много слаб ток...1 волт имаш ли или ти е силно
  • 59 АНАЛизатор

    10 2 Отговор
    Има едно интересно понятие.."лимитотрофи". Това значат такива държави/каквито бяхме ние и целия Варшавски договор/,които повече,или по-малко смучат дивиденти от Империята,като плащат с вярност,подчинение и безпрекослов изпълнение на заповедите. След разпада на СССР и Варшавския договор,т.н "лимитотрофи" се преориентираха по посока на "атлантическия" вятър. Сега обаче,разбирайки,че са изтървали необятния руски пазар ,да не говорим за газта и др. енергоносители искат хем "...в Бога да вярват,хем на дявола да палнат по една свещ,че,,,знае ли се..." Само дето с тези ракети,взели на прицел всяка точка на Гейропата вече не им трябват на руснаците паразити-лимитотрофи. Времето ни подмина и заобиколи. Време е на търговски интереси и сметки.Така,че,както путин каза през зъби на ошашавения Бойко....."смущават ме тези,които говорят,че Големият брат винаги прощава,защото....обикновено на Г.олемия брат се налага да плаща сметката...." Това изказване тъй закова Бойко,че нашият скоропостижно,още вечерта се върна обратно и продължи да шета из Западните балкани.

    Коментиран от #60

  • 60 до АНАЛ лизачев

    1 8 Отговор

    До коментар #59 от "АНАЛизатор":

    дълбок си като котешки гъз

    Коментиран от #85

  • 61 Borislav Popov

    2 9 Отговор

    До коментар #57 от "Готин ама не съвсем":

    Ти велика и могучая насрассия с малка България ли ще я сравняваш?
  • 62 оффф

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Население на русия. 2005/143 474 219, 2015/146 267 288. разлика 2 793 097 души.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "оффф":

    Ти си ги преброил значи
  • 65 Мим

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Киро":

    Ами върви си потърси щастието там, щом смяташ,че са толкова щастливи.
  • 66 Мим

    3 7 Отговор

    До коментар #49 от "Клоун":

    А ти другарю русофил,не знам на колко години си,но дано ти е известно,че караме коли втора ръка и стандарта на живот е такъв заради 50 годишната зависимост от любимите ти болшевики.Пък щом смяташ,че е толкова прекрасно в Русия,ми емигрирай там,не е толкова трудно.Само,че повечето хора бягат на запад от нея,сам си направи сметката защо, надали за по лошо.

    Коментиран от #70, #86

  • 67 Готин ама не съвсем

    5 2 Отговор

    До коментар #63 от "Франц Кафка":

    Ти ходил ли си в Русия??
    На времето 1987 година, ходихме в един от техните заводи, за обмяна на опит! Завода беше среден, за мащабите на Русия! Та ние имахме 10 тонни пещи и минавахме за Комбинат за Тежко Машиностроене. Като се събере метала от две пещи, може да се отлее примерно отливка с тежина 20 тона! На руснаците пещите им бяха по 110 тона. Като събереш метала от две такива, лееш отливка 220 тона! Та какво каза за заводите?? И това се води среден по големина завод! А Волга бе преградена със стена и на нея има електроцентрали, каквито няма другаде по света. От преграждането се е образувало едно ново море с дължина 120 километра! Та какво каза?? Или писането на простотии за Вас, уважаеми господине е метод за оцеляване??
  • 68 Мим

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Бай хой":

    А твоя стига до там, че освен хапване ,топличко и някаква необяснима любов към болшевиките,за друго май няма.Напъни се малко и се замисли,дали ако е много, много хубаво.няма някои да си потърси щастието на изток,и защо ли всеки който е решил да емигрира отива малко по на запад.

    Коментиран от #73, #74

  • 69 Дядо Грую

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "цирк московски":

    Кога България на тебе ти е родина? Ходи при татко сорос и си затваряй оная работа!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Kcaniba

    5 3 Отговор
    соросняиа е в траур.
    фащ останаха без гори от пожари и свърхпроизводство на памперси!!!
    Мостовете и картоните се рушат, над 20 000 за застреляни в битово-расистки свади, ядоха бой в Сирия и Usраина!!
    Даа, наистина 2018 е показателна!!!!
  • 72 Мим

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Готин ама не съвсем":

    Това,че са необятен пазар и източник на суровини, не означава че трябва та сме изцяло зависи ми от тях и да определят начина ни на живот.Не знам запознат ли си с медийната среда,че както и преди не всичко стига до широката публика.Там всичко се контролира на 80 процента.Така беше и у нас,когато почти ни бяха направили част от СССР.Обичай си ги колкото искаш,но търговията си е търговия,което не означава,че трябва да им падаме на колене.

    Коментиран от #75

  • 73 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #68 от "Мим":

    Миме, миме акъл в главата ти не влиза. Важно е Българите да се раждат, растат, учат, да работят и да св пенсионират в България. Това е истината. А фалшивата ви демонокрация ки подлъга и принуди да напуснат родината. Тук създаде невъзможни условия. Систематично руши държавата. Не комунизма и не социализма извършиха това. А наложената от запада "демокрация". Такива са фактите миме. България се развиваше през социализма. Бавно но сигурно и стабилно. Сега уродите пиставят евроатлантическите ценности над живота на Българите.
  • 74 отворко

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Мим":

    а защо някой българин трябва да бяга на запад или изток? за това замислил си се? българия за 30 години намаля с 30%, не знам русия дае намаляла с толкова.
  • 75 Готин ама не съвсем

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Мим":

    Никой не говори да сме изцяло зависими от тях! Е сега сме изцяло независими! Но изцяло зависими от други!И какъв е ефекта?? Трагичен! Това за което настоявам е за един нормален диалог! НиКОЙ не ви кара да ги обичате, както аз не обичам американците, но това не означава, че ако имам възможност за бизнес отношения с тях, ще ги пропусна! Хората и най-големи врагове да са, ако могат да спечелят едни 10 долара се обединяват, спечелват ги и след това всеки по своя път! А ние "силно да любим и мразим"! Да де, ама стана прекалено силно! Не може една икономика изцяло ориентирана към руският пазар, което бе грешка разбира се, за една нощ да се преориентира към други пазари. Какво пречеше да се запазят някакви прилични и човешки бизнес отношения с руснаците и след това, във времето, постепенно да се преориентира икономиката, към други пазари?? И да се запазят съществуващите мощност, ХОРА и икономика, а трябваше всичко да се срути, нареже, хората да избягат в чужбина, каквато бе и целта на занятието и сега в една полумъртва държава, да се мъчим да възстановяваме производство, да се обучават кадри, за кой ли път, и да откриваме топлата вода!
  • 76 Коменданта

    5 7 Отговор
    Кои оръжия Хипер дупер звуковите ли 27 маха с кандилото на Гундяев

    Н Е МА таквиз клоуни . Те навсякъде станаха за смЕх .Ето излязоха снимките от бомбардировката на 25 .12 на Израел дето били прихванали 3 ,8 ,14 аве всичките ракети и бомби и се оказа ,че са прихванали дедовия с памук. А С 300 са били изхакани от изрелските РЕБ и те станаха за смЕх Потъна дока на Кузнецов 3. месеца не могат да махнат крана от палубата за поправките да не говорим още не са започнати . Ами стелт самолета дето замина в коша за боклЮк . 2018 на$$$$ ирането беше тотално и повсеместно ,но 2019. Ще е още по добра личи си само както започва
  • 77 Nnn

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСере":

    Най големия износител на пшеница едва ли ще яде ракети. Тази щампа от 80-те май вече не работи. Да, паднал е вход и има човешки жертви (не малко, трябва да признаем), но днес и в Дания, за съжаление има инцидент с не малко убити. Е, да кажем нещо за Дания?? Или за САЩ, където миналата година загинаха стотици при нападение с оръжие. Но, фобите едно си знаят, едно си баят.

    Коментиран от #79

  • 78 Мммм

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСере":

    Най-важното е,че и американците могат да хапнат от руските ракети ако се наложи. Що се отнася до руснаците не ги мисли с какво ще се хранят,те имат достатъчно,ами виж ти какво ще ядеш,а и като цяло българите,че нещо я закъсваме от ден на ден.
  • 79 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #77 от "Nnn":

    Най-големия износител на пшеница е САЩ,а и руската пшеница не става за нищо.
  • 80 Мммм

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Не знам какви вафли и минети са ти в главата,но за да се защити Русия като територия и народ и трябват такива оръжия за да охлади страстите на палавите и самонадеяни воннолюбци,и повярвай грешка е да сравняваш Германия с Русия по всякакви параграфи. Не са еднакви нито по територия,нито по природни богатства,нито по шовинизъм. Германия е много назад в сравнение с Русия.
  • 81 Мммм

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "mediator37":

    Ама Грозни падна нали,а и дадоха Т 90 в Сирия подложен на точно попадение с ракета или гранатомет не разбрах,но на танка и екипажа им нямаше нищо,а това със снайперистите го зарежи като тактика, танка има и други средства за защита,не само системата щора,която е свързана с инфрачервените светлини. Танковете са се променили много от ВСВ до сега и съвременните са по-пригодени за бой в градски условия,а и от края на 50-те години са с монтиран стабилизатор на оръдието и не се налага да спират за да стрелят ставайки така лесна мишена.

    Коментиран от #92

  • 82 Мммм

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Абрамса изваден от строя,го брой за унищожен напълно,защото след това трябва да се евакуира и да се закара в САЩ за да бъде поправен,за това се смята за унишожен,добре,че в Сирия нямат фирма "Скрап" иначе са там Абрамси-те. Те са същите като "Тигър",Пантера",Елефант" на нацистите по време на ВСВ. Всеки ударен такъв танк остава на бойното поле,защото се е изисквала специално още по-тежка техника за да ги извади от полето и седмици време за да ги върне в строя,за това са ги зарязвали като паметници в калта и ето немска стомана за производството на "Москвичи".
  • 83 Мммм

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "русофилска подлога":

    Елементарен си в поста си. При конвенционална война,ракетите с конвенционален заряд ще ти изпепелят краварският задник преди да си си обул вмирисаните гащи. За инфо ще ти кажа,че по време на ВСВ 1941г. в началните месеци руските БМ 13 "Катюша" две на брой установки изстрелват за около минута общо 64 реактивни снаряда по жп гарата Орша, на която е имало няколко композиции с танкове,войници,гориво и др.,в резултат на което ги унищожава напълно и немците се изтеглят от Орша превърната в пепел. Специалисти изчисляват пораженията от двете установки и се равняват на еквивалент на около 400 артилерийски изстрела. Та прави сметка,ако можеш ракетите против останалото въоръжение какво могат,а и да по-евтини са и лесни за употреба.
  • 84 Мммм

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "цирк московски":

    Прочети повече за създаване на "Калашник"-а и не пиши глупости от сорта, че е копие на някакъв немски модел. Това е глупост и Михаил Калашников го обясни много точно. Еднаквото между двете е това,че и двете стрелят в автоматичен режим.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Мммм

    8 1 Отговор

    До коментар #66 от "Мим":

    А ти другарю кравофил трябва да знаеш,че от вече 30 години нямаме нищо общо с Русия. Лъжльо научи се да смяташ не да пишеш глупости. А за начина ни на живот или с други думи защо сме на това дередже,са виновни точно твоите любими кравари,изсмуквайки ни жизнените сили и обезлюдявайки България като територия за прокарване на пъклените си интереси. Те ползват бази тук на наша родна територия дори без да плащат,а и са я заградили вече като своя,така,че и губим и собствеността си.

    Коментиран от #89

  • 87 1944

    2 2 Отговор
    споко бе, мазни каскети. анимацията на пиксар е високотехнологична и ще удари в земята союзмултфилм.
  • 88 Голем смях

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Каскет,само Сталин и Хитлер избиха около 50 млн. човека,а ти все на размножение го даваш.Вярно,били са от СССР ,а не от Русия,но по последни данни в момента Русия се населява от 136 млн. россияни,от които 35 млн. мюслита.Москва е най-големия мюсли град в Европа с 3 млн. рязанки ,а в болшоооой Сибир живеят само 29 млн. человека.Всичката останала сволач е в европейската част.
  • 89 червени боклуци

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "Мммм":

    Що бе,панелката ти ли взеха
  • 90 Франц Кафка

    1 2 Отговор
    Велики постижения на Велика страна , която няма техника и специалисти да разчистят за три денонощия един взривен вход в Магнитогорск .
    По затова пък има нарисувана супер - ракета "20 мах" и без аналог в света скулптури от оборска тор .
    За гордост и радост на колхозният интернационал ...
  • 91 Франц Кафка

    0 2 Отговор
    Без аналоговия самолетоносач “ Адмирал Кузнецов “ ще го пращат на ремонт в Китай .
    Голямо шоу ни очаква , на буксир около света .
    Цирка е гарантиран !
    А сега дайте да си поговорим за мега -хипер в 20 мах руски оръжия !
  • 92 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Мммм":

    Руските поуки от танковия погром в Грозни не се изразяват в подобряването на танка за бой в градски условия, по простата причина, че танковите съединения искат оперативен простор. Танкът е за бой в полето. Руските изводи от Грозни са в създаването на съвсем нов клас бойна машина- БМПТ (Бойна машина за поддръжка на танкове). Тя има бронировка и проходимост на танк, но е предназначена за борба с пехота и противотанкови средства. Куполът й е необитаем, роботизиран и има четирима оператори, всеки един от които търси и унищожава дребни единични цели със свое оръжие- два гранатомета, една картечница 7,62 ПКТ, две сдвоени оръдия 2А46 30мм, едното с бронебойни, другото с ОФ. Ъгълът на възвишение на оръдието й е 82", което й дава възможност да унищожава цели по високите етажи на сградите. Танковото оръдие има ъгъл на възвишение макс. 15" и за нищо не става в градски условия. Почни да гуглиш активно по въпроса изписвайки БМПТ Терминатор-2. Благодарности не чакам.
  • 93 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ИМ Е НА РУСНАЦИТЕ /ПА И НА КИТАЙЦИТЕ / ВОЕННО ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД НАТЮ ??? ДОКАТО ПО СВЕТА ИМА ЧАСТНИ БАНКИ КОНТРОЛИРАНИ ОТ ЕВРЕИТЕ ,СЕМИТИ -ПИЛИГРИМИ- РАКЕТИТЕ СА САМО ЗА УНИЩОЖЕНИЕ -НЕ ЗА ВЪЗПИРАНЕ !!! ЦЯЛАТА ВЪЗПРИЕТА ДНЕС СИСТЕМА НА ЕВРЕЙСКИ КАПИТАЛИЗЪМ Е "СУПЕР ЗАЩИТА " ЗА ВСЕКИ ПРИЕМАЩ ОБЩЕСТВО НА -ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!!!
  • 94 мислещ

    0 0 Отговор
    надпреварата не е на добро средствата които се дават за отбрана и нападение могат да са от полза за човечеството и всички да се чустват отлично но два остри камъка не водят нещата на добро вина имат и двете страни оправдания нямат.
  • 95 Симо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Когато си тъп то е за дълго. -Сун Ци. Населението на Русия за разлика от населението на ЕС непрекъснато расте. За последните 4 години от 148 милиона вече са 152. Много руснаци заминали на запад се завръщат. Олигарсите ,които не са замесени в кражби масово се завръщат. Не случайно излишъка на руския бюджет е 786 милиарда долара. Само тъпаци и овце като тебе вярват в приказките от 1001 нощ за това как още утре юРусия ще умре. А колкото до оръжията всичките са им реални за разлика от американците, които доста често представят пожелателни характеристики за действинелни. Примири -корабите Зомволт, изтребителите Ф35 и Ф22 , ПВО Патриот, които се оказаха съвсем не с тези характеристики, с които ги рекламираха.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания